Voor de impressie hebben wij de value pack en het spel Ridge Racers onder de loep genomen. In tegenstelling tot de standard edition, bevat de value pack niet alleen een complete PSP unit, maar ook een opberghoes, een koptelefoon en een memorystick van 32 MB. Bij het uitpakken van de PSP is de grootte van het scherm en de strakke vormgeving het eerste wat opvalt. We bekijken de handheld nader. Aan de rechterkant van het scherm, welke een resolutie heeft van 480*272, bevinden zich de vier welbekende knoppen van Playstation en de aan/uit knop. Links zitten zowel de vierpuntstoetsen als een analoge stick. Tevens bevindt zich aan deze kant de aan/uit knop van de WiFi. Aan de onderkant vind je over de gehele breedte van het scherm respectievelijk een home knop, een plus- en minus knop voor het geluid, een knop waarmee je de brightness van het scherm in kan stellen, een mute knop en de select en start. Boven, op de rand van de unit, bevinden zich de L en R trigger. Daar tussenin zit de eject knop voor de UMD drive, een infrarood poort en een aansluiting voor mini-USB.

Uiteraard zit er ook een adapter en een koptelefoon in de value pack

Eenmaal alles uitgepakt, zetten we de battery pack in de PSP en sluiten we deze via de adapter aan op het lichtnet. Alhoewel de batterij nog volledig opgeladen moet worden, iets wat uiteindelijk twee uur in beslag neemt, houdt dat ons niet tegen om direct aan de slag te gaan met de PSP. Bij het starten van de unit verschijnt het logo van de PSP in het beeld en zijn we even stil van de enorme helderheid van het scherm. Aangezien we de PSP voor het eerst starten, mogen we een taal selecteren (Japans/Engels) voor het menu en de tijd en datum invoeren. Zodra dit gedaan is belanden we in het hoofdmenu.

Het menu

Het hoofdmenu van de PSP is goed verzorgd en bovenal eenvoudig. Tot onze verbazing is de achtergrondkleur van onze PSP rood in plaats van blauw, zoals overal te zien was. Zodra we nergens een optie kunnen vinden om deze kleur te wijzigen, komen we erachter dat deze kleur elke maand veranderd. Volgens Sony is rood de kleur van december. Vanaf 1 januari dus weer een nieuw kleurtje.

Het menu is de kern van de PSP

Het menu is overzichtelijk opgevuld met een horizontale lijn van vijf iconen. Deze zijn: settings, photo, music, video en game. Zodra je de settings of game selecteert, verschijnt er een verticaal onder deze icoon subopties. Bij de selectie van photo, music of video verschijnt alleen de beschikbare ruimte op de memorystick en het overzicht van muziek-, foto- of videobestanden. De subopties van settings en game zijn als volgt:

Settings:

Network Update:

Update je firmware via een WiFi verbinding met het internet. Onze firmware bleek na een korte controle de laatste versie te zijn. Een update was dus niet nodig.

USB Connectie:

Maak een connectie met je PC.

Video Settings:

Stel in welke taal je als ondertiteling wil hebben met een UMD film.

Photo Settings:

Stel de snelheid in van een slide show.

System Settings:

Instellen nickname en menutaal. Informatie over de PSP en batterij. Het formateren van de memorystick en algehele reset van de instellingen.

Date & Time Settings:

Stel de datum en de tijd in.

Power Save Settings:

Stel de sleeptimer in van het scherm en PSP.

Sound Settings:

Zet de AVLS (volume limiet controle) en Key Tone aan of uit

Security Settings:

Voer een wachtwoord in of zet de Parental Control level aan of uit.

Network Settings:

Maak één of meerdere configuraties aan om te communiceren met je wireless basisstation. De PSP unit kan op deze manier up-to-date blijven met software of communiceren met andere PSP units op het internet. Deze laatste optie is echter op het moment nog niet mogelijk, alhoewel de spellen er wel klaar voor zijn.

Game:

Gamesharring:

Deel een spel met een andere PSP zodat je beide het spel tegen elkaar kan spelen. Bij gebrek van een tweede PSP konden wij deze optie niet verder testen.

Saved Data Utility:

Bekijk welke savegames je hebt en verwijder deze eventueel.

Memory Stick:

Laad een spel van een memorystick. Deze optie was niet verder te testen en zal waarschijnlijk in de nadere toekomst de mogelijkheid bieden om kleine spelletjes te spelen of misschien zelfs demo's te spelen welke je gedownload hebt.