De PlayStation 4 verbreekt alle verkooprecords en gamers lopen weg met het Japanse bedrijf, dat de pr-campagne veel beter op orde heeft dan het weifelende Microsoft. Maar het is niet alleen maar hosanna voor Sony. Kersverse PlayStation 4-eigenaren klagen dat ze te weinig te spelen hebben. Er staan bovendien weinig grote exclusives op de releaselijst van dit jaar, terwijl Microsoft nu vol de aanval heeft ingezet om de harten van gamers te winnen met een Kinect-loze Xbox One en een service met gratis games vergelijkbaar met PlayStation Plus. Wat voor troeven heeft Sony achter de hand om tijdens deze E3 te imponeren?

PlayStation 4

De zekerheidjes

Een paar titels kunnen we wel al met zekerheid invullen. De third person-shooter The Order: 1886 zal tijdens de persconferentie ongetwijfeld een prominente plek innemen. Sony zal alles op alles zetten om deze game succesvol in de markt te zetten voor de feestdagen, om klanten te overtuigen een nieuwe console onder de kerstboom te zetten. Het bedrijf aast daarnaast op een nieuwe succesvolle franchise om op voort te borduren.

Een andere titel die we zeker gaan zien is DriveClub, de sociale racer die eigenlijk al tijdens de launch van de PlayStation 4 had moeten verschijnen. De game werd echter op het laatste moment uitgesteld. Volgens Evolution werken ze aan een grote vernieuwing binnen het genre, en dat moet nou eenmaal goed werken. De hype rond de titel is de afgelopen maanden echter flink afgenomen en het is de vraag of gamers nog warm lopen voor deze game. De gratis PlayStation Plus-versie zou daarbij kunnen helpen.

The Order: 1886

En dan is er nog het paradepaardje van Sony, waar we tot nu toe alleen een korte teaser van hebben gezien: de nieuwe Uncharted. Het nieuwste avontuur van Nathan Drake werd eind vorig jaar onthuld, maar sindsdien horen we alleen maar slecht nieuws rond Naughty Dog. Belangrijke mensen verlaten het project, zoals schrijver Amy Hennig en game director Justin Richmond, en ook de acteur die de slechterik speelt is vervangen. Het is daarom onduidelijk wat nu precies de status is van de nieuwe Uncharted. Toch zal Sony het waarschijnlijk niet kunnen laten om wat gameplay te laten zien, al is het maar om aan te tonen dat het project er nog steeds goed voor staat.

Er is nog een aangekondigde game die langs zou kunnen komen tijdens de presentatie, al vragen wij ons af hoeveel tijd Sony daar voor zal inruimen. De zombie-MMO H1Z1 werd namelijk zonder al te veel bombarie onthuld. Toch komt de online titel al aan het eind van dit jaar uit voor Windows en PlayStation 4, dus een beetje extra reclame zou geen kwaad kunnen. De game doet ons erg denken aan DayZ; je moet samenwerken met andere spelers om te kunnen overleven in een postapocalyptische wereld.

H1Z1

De vraagtekens

Dan zijn er nog de studio's waarvan we dolgraag zouden weten wat ze aan het doen zijn. Guerilla werkt al een tijd aan een geheim project dat niets met Killzone te maken heeft. De geruchten gaan dat het een realistische RPG betreft. Dat schrijver van Fallout: New Vegas is aangetrokken onderstreept dit. Dan is er nog Quantic Dream, dat tijdens de vorige E3 de techdemo The Dark Sorcerer toonde. Het filmpje was vooral bedoeld om te laten zien hoe realistisch ze gezichtsuitdrukkingen in beeld kunnen brengen. We zijn erg benieuwd wat de ontwikkelaar van filmische games als Heavy Rain en Beyond: Two Souls met die techniek kan doen.

Nog drie andere games duiken al een tijdje op in het geruchtencircuit. Zo zou Sony de Syphon Filter-serie eindelijk weer nieuw leven in willen blazen. Het bedrijf registreerde onlangs de merknaam Kill Strain, wat direct verband zou houden met de third person stealth-shooter. De eerste game heette namelijk Omega Strain, een opvallende gelijkenis. Dan is er nog Gran Turismo. Het zou ons niet verbazen als Sony zijn succesvolste raceserie zo snel mogelijk op de PlayStation 4 wil krijgen. Toch verwachten we nu nog geen next-gen versie van GT6 of een proloog van deel 7, omdat dat te veel aandacht van DriveClub wegneemt. Tot slot is er nog The Last Guardian, de game van Studio Japan die steeds meer op vaporware begint te lijken. Als het spel ooit nog uit komt, waarschijnlijk als PS4-titel, dan is dit misschien wel het laatste moment om dit te bevestigen.

The Last Guardian

Overige zaken

Het grootste deel van de presentatie zal natuurlijk over de PlayStation 4 gaan, maar we denken dat ook andere zaken aan bod zullen komen. Ten eerste is er Project Morpheus, de Virtual Reality-bril die onlangs werd onthuld. Ook zal de streaming service PlayStation Now worden belicht. Met de dienst kun je Sony's games op allerlei andere apparaten dan de PS4 spelen, zonder dat je in de buurt hoeft te zijn van een console. Wie weet horen we wanneer we de dienst in Europa mogen uitproberen. Hopelijk krijgt ook de Vita nog een plekje in de spotlight, al lijkt het vooral om indiegames, rpg’s en overzettingen van oudere games te gaan.

Wat Sony allemaal meeneemt naar de E3 is dus voor een groot deel nog een raadsel, maar de contouren zijn wel te voorspellen. Dat er meer exclusieve games nodig zijn is duidelijk, maar het bedrijf heeft een hoop studio's waarvan we niet eens weten waar ze aan werken. Sony start in pole position aan de E3 en zal er in ieder geval alles aan doen om aan de leiding te blijven.