Hoewel Jack Tretton, directeur van de Amerikaanse Sony Computer Entertainment-tak, absoluut een charismatische verschijning is, betekent zijn opkomst meestal dat het tijd is voor oninteressant cijfermateriaal, irritante borstklopperij of niet boeiende compilatietrailers. Een echte reden is daar eigenlijk niet voor, misschien is de beste man wel vervloekt. Gelukkig trapte Tretton ditmaal af met aanlokkelijk beeldmateriaal van Killzone 3. Vernieuwend oogde de titel vergeleken met zijn voorganger niet, maar toen er al schietend  en ‘jetpack-vliegend’ Hellghast om zeep geholpen werden, werden we weer herinnerd aan het feit dat de Killzone-serie eigenlijk geen innovatie vereist.  

Move

Het half uur dat volgde na de presentatie van Guerrilla behandelde de Move-titels van Sony. Men trapte af met Sorcery. In deze Playstation Move-titel werd wederom duidelijk dat Move een techniek is waar de WiiMote Plus niet tegenop kan. De game zelf was overigens vrij saai. Dat kon de clichematige verhaallijn (waarin je een kekke tovenaar in opleiding bent die op minder kekke trollen jaagt) niet verhullen. Vooral de gameplay was tergend saai en bestond louter uit zwiepen, zwiepen en her en der sporadisch zwiepen. Om de spanning erin te houden, mochten we vervolgens kijken hoe iemand een balletje raak probeerde te slaan in een andere Move-titel: Tiger Woods 2011.

Wel interessant was Heroes on the Move. Zes Sony-gerelateerde personages (Ratchet en Clank, Jak en Dexter, en Sly Cooper en Bentley) vechten het uit, maar hoe, wat, wanneer en waarom werd niet echt duidelijk. Wederom ondersteunt ook deze titel Move-besturing. Nadat Sony haar zes helden in een trailer in het zonnetje had gezet, beklom de echte Sony-held het podium: Kevin Butler. Tenminste, dat pretendeert hij zelf. Butler doet ons denken aan het komisch arrogante alter ego van Jack Tretton en speelt een hoofdrol binnen diverse Amerikaanse Sony-reclames. Nadat zijn komedisch trucje was afgelopen kon de conferentie eindelijk verder en werd de prijs voor Move bekendgemaakt: 50 dollar voor Move zelf, 30 euro voor de Nunchuk-achtige Navigation-controller en 100 dollar voor Move in combinatie met de PlayStation Eye en een game.

Games

Nadat de prijs van Move uit de hoge hoed was getoverd, kwam de presentatie eindelijk een beetje los. We werden alvast lekker gemaakt voor LittleBigPlanet 2, hoewel de gameplaybeelden die tijdens de presentatie langskwamen nou niet erg overtuigend oogden. De gemaakte leveltjes van ontwikkelaar MediaMolecule waren namelijk ietwat aan de simpel kant. Ironisch genoeg werd daarna een veel overtuigendere trailer getoond met daarin de creaties van fans uit LittleBigPlanet één. Hierna bestormt Electronic Arts het podium met Medal of Honor (riep er iemand Modern Warfare 2-ripoff?) en Dead Space 2 (indrukwekkend!), maar nog steeds bleven de echte exclusieve verrassingen van Sony uit.

Tevens niet exclusief, maar wel enorm indrukwekkend, was de aankondiging van Portal 2. Gabe Newell, hoofd-ontwikkelaar bij Valve, heeft zich in het verleden altijd negatief uitgelaten over Sony’s console en in die zin was het dan ook een enorme (ironische) verrassing dat juist hij Portal 2 uit de doeken deed bij Sony. Desalniettemin deed dit weinig af aan de fantastische beelden die Newell ons voorschotelde. De trailer liet misschien weinig inhoudelijk informatie los, maar wat we zagen stemde ons zeer vrolijk. Het blijft immers Portal - en dan kan er weinig misgaan.

Naast een trailer van Infamous 2 (die eigenlijk opmerkelijk weinig Infamous-relevante actie bevatte), kregen we de enige exclusieve, echte verrassing van deze presentatie voorgeschoteld: een nieuwe Twisted Metal. De game, die zich het beste laat omschrijven als ‘destruction derby met wapens’, bevat ditmaal onder andere helikopters, een nieuwe modus genaamd nuke en turrets. Los van het sentiment dat met de titel gebonden gaat, wist de actie ons maar moeilijk te overtuigen, De vernielingen en de explosies zagen er lafjes uit, het kleurgebruik was een beetje simpeltjes, de actie niet overtuigend en al met al ademde het geheel eigenlijk nauwelijks Twisted Metal. We hebben er alle vertrouwen in dat het nog goed gaat komen, maar alsnog waren we lichtelijk teleurgesteld in de uitwerking van deze opvolger.

Teleurgesteld
Was de persconferentie van Sony nu slecht? Stiekem wel. De conferentie was net als ieder jaar veel te lang, terwijl sommige filmpjes, sketches en speeches niets inhoudelijks toevoegden en makkelijk hadden weggelaten kunnen worden. Slechter dan Microsoft was het overigens absoluut niet, maar op gelijke voet met de presentatie van Nintendo kunnen we de conferenctie van Sony niet tillen. Sony had de pech dat veel titels al van te voren waren uitgelekt en dat het daarom nog moeilijk was de aanwezige pers te overdonderen met exclusieve titels. De enige echte exclusieve verrassing was Twisted Metal, maar zelfs deze titel wist ons niet direct van onze zetel af te blazen. Al met al was de presentatie dus een beetje impactloos. Dat is jammer, want de line-up van Sony is absoluut geen slechte.

Al het nieuws live vanuit 

Los Angeles: Gamer.nl/E3