Achtergrond
Rocket League

Rocket League voor beginners en gevorderden

Tips en tricks voor Xbox One-gamers

Geschreven door Ron Vorstermans op

Rocket League is sinds deze week verkrijgbaar op de Xbox One. Voor veel gamers betekent dat een eerste kennismaking met de autovoetbal-physics van een van de beste games van 2015. Toch is het nooit te laat om te beginnen. Met deze tips, die we collectief na honderden uren spelen verzamelden, kun je direct aan de slag en maanden vooruit. 

Allereerst een korte disclaimer: dat deze tips ook gericht zijn op beginnende spelers, betekent niet dat we alles voorkauwen. We leggen je niet uit hoe je moet sturen, waarom Rocket League eigenlijk Rocket League heet of onder welke knop de handrem zet. Dat zoek je zelf maar uit. Thanks! Nice shot!

Zorg altijd dat je turbo hebt

Altijd. Aan de zijkanten van de map liggen turbo-canisters, die je turbo in één keer vullen. Handig, maar vergeet niet de kleinere turbo’s; het oppakken van kleine boosts is een kleine moeite. Over de kleine boosts rijden is als verdediger minder gevaarlijk dan het omrijden naar de canisters, gezien je dan geen gaten in de verdediging laat vallen.

Tip: Speel je als statische keeper en wil je een volle boostmeter? Rijd herhaaldelijk over de kleine boost net voor je goal. Dat is minder gevaarlijk dan uitwijken richting een canister, en de kleine boosts spawnen al na tien seconden.

Nog een tip: Als je snel moet terugschakelen omdat de counter wordt ingezet door de tegenstander, rijd dan via de zijkant, mits dat niet te ver om is. Het oppikken van de drie turbo-canisters aan de zijkant garandeert vaak dat je sneller bij je eigen goal bent dan de tegenstander. Een beetje als Arjen Robben die uit het niets terug komt lopen om mee te verdedigen.

Rocket League

De koprol

Master de koprol niet alleen om te schieten, maar ook om sneller bij de bal te zijn. Iedere keer als een wagen zich afzet voor een koprol, krijgt het autootje een kleine snelheids-boost. Leer ook achteruit koprollen, zodat je sneller kunt meeverdedigen als je met je rug naar eigen goal staat. Als je er eenmaal een beetje bekwaam in bent, kun je het zelfs met de ball cam aan. Dan weet je dat je het gemaakt hebt in Rocket League-land.

Tip: De teamgenoot die diagonaal spawnt, moet altijd op de bal afrijden, omdat hij of zij ’t snelst bij de bal kan zijn. Wil je bij de aftrap eerder bij de bal zijn dan tegenstanders, zet dan naast een boost een koprol in. Maar let wel, soms is het juist beter om de bal niet als eerste te raken en de bal te blokkeren, zodat je uit de counter toe kan slaan. Maar goed, dat vergt naast gewenning ook wat oefening.

Keep zijwaarts en blijf op de lijn

Het is altijd leuk om het slot op de deur te zijn. Er zijn wat trucjes die het leven van een keeper in Rocket League een stuk gemakkelijker maken. Keer de zijkant van de wagen bijvoorbeeld eens naar het speelveld als je op goal staat. Als je met neus en kofferbak op de doellijn staat, kun je door naar voren en achteruit te koprollen of rijden beide kanten van de goal bewaken. Sta je met je neus richting het speelveld te keepen, dan kun je enkel naar achter of voren rijden en (iets minder handig) naar de zijkanten barrelrollen

Rocket League

Als je daar nog niet goed genoeg voor bent (wat in het begin zeker het geval zal zijn), blijf dan ongeacht je positionering op de doellijn staan. Komt er een hoge bal aan? Geen paniek, met een welgetimede double jump kom je vrijwel altijd hoog genoeg om de bal weg te tikken. Uitkomen is altijd een optie, en soms een hele goede, maar we hebben te vaak meegemaakt dat een keeper die uitkomt de bal mist. Zeker in het begin van de game geldt: lekker blijven staan in je comfort zone. What a save!

Rocket League is een contactsport: beuk erop los

Een keeper kan nog zo goed zijn, hij of zij is zelden opgewassen tegen een bodycheck. Beuken is key in Rocket League. Soms is het handiger om spelers weg te beuken dan voor de bal te gaan. Je creëert zo ruimte voor teamgenoten en ontregelt de verdediging van de tegenstander.

Bovendien is beuken uitermate geschikt om een tegenstander te trollen. Vergeet het belang van psychologische oorlogsvoering niet. Zo is het evenzeer belangrijk om ‘Nice shot!’ te spammen nadat een tegenstander een eigen goal scoort.

Tip: Voorzetten in Rocket League geef je vaak aan de zijkant via de muur van het speelveld, gezien de bal dan centraal voor de goal belandt, waar medestanders de bal tegen de spreekwoordelijke touwen kunnen volleren. Nadat je zo’n voorzet hebt gegeven of gegeven ziet worden, rijd dan door naar het gebied voor de goal om daar verdedigers weg te beuken. De ruimte die je daar creëert maakt het makkelijker voor teamgenoten om op de indraaiende voorzet te anticiperen.

Rocket League

Handrem en de barrel roll

De handrem is belangrijk in Rocket League, gezien de handrem je in staat stelt om snel te keren. Het ziet er bovendien bad ass uit om al slidend om je as te draaien in eigen goal en vervolgens direct als keeper je man te staan. Maar goed, soms is de handrem geen optie. De barrel roll is dan een prima alternatief.

De barrel roll is handig om twee redenen. Je maakt er voorzetten mee af als je dichtbij de doellijn staat, zoals je wordt geleerd in de tutorials van de game. Maar de barrel roll laat je ook sneller counteren. Door met de boostknop ingehouden de goal in te rijden, vlieg je via het ‘dak’ van de goal terug het speelveld in. Vaak kom je dan op je dak terecht. Door de barrel roll bij het verlaten van de goal goed te timen, kom je niet op je dak terecht, maar op vier wielen. Het is haast onmogelijk om een counter sneller in te zetten.

Aerials zijn voor de pro’s

Je gaat ze sowieso tegenkomen: mensen die over het speelveld vliegen. In Rocket League kun je je auto lanceren en in de lucht voorstuwen door na een sprong de boost-knop in te houden. Aerials kunnen ontzettend indrukwekkend zijn, maar laat ze als-je-blieft over aan zij die weten wat ze aan het doen zijn. 

Rocket League

De reden is simpel: wie aanzet om te vliegen en vervolgens de bal mist, is daarna seconden lang niet bij het spel betrokken. Naast enorme ergernis levert dat vaak ook een tegendoelpunt op.

Vliegen is essentieel in Rocket League, vooral op echt hoog niveau worden er potjes mee besloten. Voor wie kan vliegen, ligt iedere willekeurige bal binnen handbereik. Sterker nog, wie kan vliegen, kan van iedere willekeurige bal een doelpunt maken. Maar goed, dan moet je wel weten wat je doet. Oefenen dus, en wel in de moeilijkste Aerial-tutorial. Succes.

Dit artikel delen:

Lees meer

OlliOlli2 en Not a Hero dit jaar naar Xbox One Fan creëert X-Men-personages in Xcom 2
6

Reacties op: Rocket League voor beginners en gevorderden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • DvdE

  • 18 februari 2016 14:41
  Haha Ron, ze zouden 50% van de verkoop in nederland aan jou moeten doneren ;)
  Ik ben het daarmee gezegd wel met je eens dat het een geniaal en ontiegelijk verslavend spel is!
  Hopelijk blijven die nieuwe levels (rocket labs) want die geven weer een nieuwe dimensie aan het spel :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 18 februari 2016 15:49
  Ik heb hem gehaald gisteren! Goed gelachen. Ben benieuwd hoe het lokaal 2vs2 gaat spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 18 februari 2016 16:29
  Ze zouden eens iets moeten doen aan die rage quitters die na 0-2 achterstand gewoon uit het spel stappen…. bloerirritant. :I

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 18 februari 2016 19:01
  @wootism Die krijgen tegenwoordig betere straf in

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gebakkenei

  • 19 februari 2016 10:07
  Is dit crossplay? Speel ik weer eens met mensen van mijn niveau als er nu veel bijkomen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 20 februari 2016 20:46
  @gebakkenei enkel ps4 met pc.. xbox niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.