Review: Turtle Beach Ear Force X42 | Gamer.nl

Review: Turtle Beach Ear Force X42 | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Turtle Beach is geen onbekende op de game-audiomarkt. We behandelden het Amerikaanse headsetmerk al in onze De zeven beste gameheadsets en door het uitbrengen van de officiële Call of Duty: Modern Warfare 3-headsets kreeg Turtle Beach meer naamsbekendheid. Laatstgenoemde mag dan vooral een gimmick zijn, dat is de Ear Force X42 niet. De draadloze high-end Xbox 360-headset is sinds enkele maanden in Nederland te koop, waar Turtle Beach door zijn kwaliteitsproducten in ons kleine landje steeds meer vaste voet aan grond krijgt.

Fijne details

De Ear Force X42 is grotendeels van plastic gemaakt. En dat voel je. De Ear Force X42 weegt maar 304 gram en dat is voor headsetbegrippen vrij licht. Deze plastic afwerking zorgt er tegelijkertijd voor dat de Ear Force X42 op sommige punten een beetje kwetsbaar aanvoelt. Neem bijvoorbeeld de aanhechting van de oorschelpen: als je deze iets te ver buigt, hoor je de headset een klein beetje kraken. In normale omstandigheden merk je hier weinig van, maar mocht je per ongeluk op de Ear Force X42 gaan zitten of zelfs steunen, kan een oorschelp zonder moeite afbreken.

In tegenstelling tot de oorschelpen is de hoofdband van de Ear Force X42 wel enorm stevig. De onderkant van de hoofdband is van hetzelfde stevige textiel als de oorschelpen gemaakt en de bovenkant ziet er chique uit door een leerachtige afwerking. Dit matte materiaal bevat tevens het grote logo van Turtle Beach: een leuk detail. Ook de groene afwerking van de oorschelpen, de groene LEDS en groene accenten maken de Ear Force X42 een mooie headset om te zien. De LED-indicator licht bijvoorbeeld felgroen op, wat een gaaf aanzicht geeft in combinatie met de zwarte headset.

Wi-Fi-headset

Het geringe gewicht van de headset is duidelijk te merken wanneer je de Ear Force X42 over je oren plaatst. De headset weegt bijna niets. Hierdoor gaan de oorschelpen niet vervelend op de bovenkant van je oren leunen en dat voorkomt beknelde oren. De oorschelpen zijn echter wel aan de kleine kant, want zelfs mijn oren van gemiddelde grootte hadden moeite om hun juiste plek te vinden. Dit komt tevens door de het vrij stugge materiaal van de oorschelp. Maar als je eenmaal de goede positie hebt gevonden, kun je ook uren blijven zitten zonder ook maar ergens last van te hebben.

De Ear Force X42 is draadloos en werkt via een dualband Wi-Fi-verbinding, wat storingen en haperingen van het geluid moet voorkomen. Dit is Turtle Beach gelukt, want de Ear Force X42 heeft geen één keer een storing gehad - zelfs niet toen ik tijdens het gamen werd gebeld. De headset verbindt met een ontvanger die het signaal uitzendt en je kunt zelf kiezen of het geluid digitaal of analoog wordt doorgegeven, waar digitaal natuurlijk de voorkeur heeft. Om de Ear Force X42 met een oudere Xbox 360 (mijn console stamt uit begin 2007) te gebruiken, heb je echter wel een speciaal verloopstuk nodig om de digitale line in te gebruiken. Een dergelijke adapter kost ongeveer 10 euro en is bij de meeste gamewinkels te koop.

Het aansluiten van de Ear Force X42 gaat erg gemakkelijk. De ontvanger verbindt met de Xbox 360 via een USB- en line in-kabel, die respectievelijk voor de connectie van het systeem en geluid zorgen. De headset krijgt zijn stroom door twee AAA-batterijen die in de rechter oorschelp zijn verstopt. Als je de powerknop op de headset een aantal seconden indrukt, kleurt het Tutle Beach-logo groen en staat de Ear Force X42 aan. De headset wordt op eenzelfde manier als een nieuwe Xbox 360-controller met de Xbox 360 verbonden: door de twee te pairen. Op de ontvanger zit een speciale pairknop die automatisch naar de Ear Force X42 zoekt. Als dit één keer is gelukt, verbindt de headset de volgende keer direct met de ontvanger wanneer de Xbox 360 wordt ingeschakeld.

Dynamiek

Turtle Beach belooft een complete surround sound-ervaring, maar komt die belofte maar gedeeltelijk na. De Ear Force X42 beschikt namelijk over twee speakers van elk 55 millimeter, waardoor het moeilijk is om een daadwerkelijke surround sound te creëren. Als je de surround sound via de ontvanger en de instellingen van de Xbox 360 inschakelt, hoor je direct dat het geluid dynamischer is. Zo worden games als Red Dead Redemption of Flashpoint: Red River een stuk fijner om te spelen omdat het geluid meer diepte heeft. Maar een echte surround sound is niet altijd even duidelijk te horen. Als iemand achter je met een geweer schiet, hoor je dat in de headset wel aan de achterkant van je oor maar kun je niet altijd de precieze locatie inschatten. En dat is jammer, maar geen schande van een headset die surround sound met twee speakers zeer degelijk simuleert.

De headset mag dan ‘echte’ dolby surround mi en, de geluidskwaliteit is erg goed. Het geluid uit de Ear Force X42 is helder en kraakt – ook tijdens hogere geluidsniveaus – niet. Het juichen van de supporters in Fifa 2012 komt een stuk levendiger over en piepende banden in Forza doen soms gewoon pijn aan je oren – op de goede manier. Een ander positieve eigenschap van de Ear Force X42 is de draadloze verbinding. Deze blijft voor een lange tijd erg stabiel, ook als je zes meter van de console staat. Het lukt zelfs om in een andere kamer op ongeveer 10 meter afstand nog met de ontvanger te verbinden. Of je dat nodig hebt is iets anders, maar de mogelijkheid bestaat wel.

Surround angles en effects

Twee handige geluidsopties van de Ear Force X42 zijn surround angles en effects, die als de richting van de surround sound en equalizer fungeren. Door surround angles kun je de hoeken van de surround sound via zes vooringestelde configuraties aanpa en en de geluidsdynamiek naar je eigen smaak aanpa en. Dit is een hele fijne functie van de Ear Force X42, die hiermee voor verschillende soorten games geschikt is. Bij een racegame is het voor de verhoogde adrenaline fijner als de geluidsdynamiek dicht bij je oor ligt, maar voor een first-person shooter is het belangrijk dat je weet waar het geluid vandaan komt. Het aanpa en van surround angles doe je door op het betreffende knopje van de ontvanger in te drukken.

Het knopje van de equalizer zit aan de onderkant van de headset, naast het volumewiel. Dit heeft Turtle Beach daar geplaatst zodat je tijdens het gamen de equalizer aan kunt pa en. Effects verhoogt onder andere de bas, hoge tonen of juist een combinatie van beide. Zo klinken hoge tonen bij een game als Fifa 2012 erg lekker, maar is een versterking van de bas weer fijn als je een first-person shooter speelt.

Pilotenheadset

Een goede gameheadset beschikt ook over een microfoon om te communiceren met je (clan-)vrienden of gewoon even lekker te schelden als je – zoals altijd onverdiend – wordt afgeschoten. Anderen zullen je in ieder geval goed horen, want de microfoon van de Ear Force X42 doet zijn werk goed. Je bent duidelijk te verstaan en hoort je eigen stem zachtjes op de achtergrond wanneer je praat. Dit klinkt vervelend, maar eigenlijk is het erg handig omdat je weet dat anderen jou in ieder geval goed kunnen verstaan. De microfoonhouder is flexibel, waardoor je ‘m vrijwel elke kant op kunt draaien. Aan de draad van de microfoon die aan de Xbox 360-controller wordt gekoppeld, zit tevens de volumebediening. Met dit kleine kastje kun je het geluid van de microfoon harder of zachter zetten of compleet dempen. Door het kleine zwarte plopkapje (het stoffen opzetstuk) van de microfoon lijk je overigens net een piloot, en dat ziet er best gaaf uit.

Weer bewezen

Omdat de Ear Force X42 draadloos is, werkt de headset op twee AAA-batterijen. De Ear Force X42 gaat zuinig met de twee volle batterijen om. Dit komt omdat de headset automatisch wordt uitgeschakeld wanneer deze vijf minuten niet wordt gebruikt. Een nadeel van de draadloze headset is dat je niet precies kunt zien op wat het batterijniveau is. In de ruim acht uur dat ik met de Ear Force X42 heb gegamed, waren de batterijen nog niet op. Een daadwerkelijke indicatie is dus moeilijk te vast te stellen, maar het lijkt dat de batterijduur zeer behoorlijk is. Volgens Turtle Beach kun je ongeveer vijftien uur gamen op twee AAA-batterijen.

De Ear Force X42 is met een gemiddelde verkoopprijs van 150 euro een beetje prijzig, maar de draadloze verbinding, diverse instellingsmogelijkheden en het solide geluid rechtvaardigen dit zeker. Het nadeel van de headset is het ontbreken van daadwerkelijke surround sound, maar de simulatie levert ook een heldere en dynamische geluidsprestatie die voor velen meer dan voldoende zal zijn. Daarnaast beschikt de Ear Force X42 over een mooi design met fijne details en wordt de headset door Turtle Beach gemaakt: een merk dat zich al meerdere malen op de game-audiomarkt heeft bewezen en dat met de Ear Force X42 weer doet.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou