Als je kunt kiezen tussen randapparatuur met of zonder draad, kies je altijd met. Apparaten met draad zijn gemakkelijker te installeren, gaan minder snel kapot en blijven - ook na enkele jaren - stabiel presteren. Toch heeft SteelSeries de eerste gameheadset uitgebracht die zonder twijfel aan iedereen is aan te raden. Misschien wel eerder dan de standaard gameheadsets met een draad. De H Wireless is een prachtig stukje technologie zonder poespas dat robuust oogt, gemakkelijk te installeren is en altijd en overal stabiel werkt.
Matzwart
De koptelefoon van de H Wireless is vrij onopvallend. Aan de buitenkant is de headset geheel matzwart, waarbij de zijkanten van de oorschelpen juist glimmend zwart zijn. Dat geeft een tof effect in combinatie met het matzwarte materiaal, maar het gebruik van glimmend plastic zorgt er ook voor dat er snel vieze vingerafdrukken en stof op te zien zijn. Aan de binnenkant kleurt de headset oranje, met enkele oranje effecten zoals de led op de microfoon en de stiksels in de oorkussens. De oorschelpen hebben daarbij wat speling, waardoor de headset enorm fijn op je hoofd balanceert en niet te veel tegen je oren drukt. Daarmee voelt de H Wireless erg comfortabel aan, ook na een lange speelsessies van zes uur.
De hoofdband is stevig en beschikt over hetzelfde leren materiaal als de oorschelpen. Door het gebruik van leer filtert de H Wireless veel geluid van buitenaf, maar kan de headset ook vrij warm worden. De oorschelpen 'ademen' dus niet. Een voordeel van een gesloten oorschelp is dat het geluid intenser overkomt en je op die manier meer van de buitenwereld wordt afgesloten. In de linkeroorschelp zit een buigbare microfoon verstopt die je uit de headset kunt trekken. De rechteroorschelp biedt functies om de headset te besturen.
Accu's
De power-knop is aan de onderzijde van de rechter oorschelp te vinden. Houdt 'm ingedrukt om de H Wireless in of uit te schakelen en druk één keer om de microfoon te dempen of juist te activeren. Als de microfoon is gedempt, kleurt de led van de microfoon oranje. Ook zijn er ingangen voor een chatkabel voor de Xbox en tweede headset aanwezig. Door laatstgenoemde heb je de mogelijkheid om het geluid met een tweede persoon te delen. Aan de bovenkant van de rechteroorschelp voel je een klein wieltje waarmee je het geluid kunt aanpassen en, indien ingedrukt, de equalizer kunt indrukken.
Omdat de headset draadloos is, krijgt het apparaat zijn energie van een verwisselbare accu. De lithium-ion-accu heeft een vermogen van 1000 mAh. Volgens SteelSeries is de accu goed voor twintig uur speelplezier. In de tijd dat wij de H Wireless hebben getest, moesten we na een kleine achttien uur de accu vervangen. Bij de gameheadset krijg je twee 1000 mAh-accu's, waarbij de één kan opladen terwijl de ander in gebruik is. Enorm handig. De accu bevindt zich achter het klepje van de rechteroorschelp en kan enorm simpel worden vervangen.
Receiver
Naast de heaset levert SteelSeries een kleine matzwarte receiver. In tegenstelling tot de Astro A50, die ook als één van de beste draadloze gameheadsets wordt gezien, beschikt de H Wireless wél over een receiver met scherm. Naast het oledscherm, dat kleuren in zwart-wit weergeeft, is de terugknop en grote draaiknop te vinden. Middels de draaiknop navigeer je door de instellingen en met een druk op de draaiknop selecteer je iets. Met de terugknop ga je logischerwijs weer terug. Aan de rechterkant zit een gleuf om de tweede accu in te stoppen, die vervolgens wordt opgeladen.
Het oled-scherm van de gameheadset helpt je met het installeren van de H Wireless. Bij de installatie vraagt de receiver welke geluidsbronnen je wilt activeren, zoals de Xbox, PlayStation, PC, tv of AUX. Als je een geluidsbron kiest, kun je de input- en output-optie selecteren die aan het medium wordt gekoppeld. Het oledscherm van de receiver toont vervolgens onder andere met welke geluidsbron je bent verbonden, hoe hard het geluid staat, of je nog genoeg acculading hebt, of Dolby Surround Sound is geactiveerd en of de andere accu al is opgeladen. De koptelefoon wordt tijdens de installatie direct aan de receiver gekoppeld - daar is geen extra handeling voor nodig.
LiveMix & equalizers
Via de receiver kun je eigenlijk alle mogelijkheden van de H Wireless beheren. Het is mogelijk om profielen aan te maken, Dolby Surround Sound of een specifieke equalizer te activeren, van geluidsbron te wisselen en nieuwe geluidsbronnen toe te voegen. SteelSeries levert daarbij alle benodigde kabels om de verschillende geluidsbronnen toe te voegen, van de Xbox tot de PlayStation en pc. Die kabels worden via de achterkant van de receiver aangesloten. Het is ook mogelijk om een mp3-speler of smartphone op de receiver aan te sluiten en op die manier tussen het geluid van je game of een inkomende oproep of afspeellijst te wisselen.
De equalizers die SteelSeries aan de H Wireless toevoegt, zijn divers en fijn in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan speciale equalizers voor film, muziek en spraak, maar er is ook een gebalanceerde en 'Immersive' equalizer aanwezig. Laatstgenoemde versterkt geluiden als geweerschoten en ontploffingen, waardoor een potje Call of Duty een stuk intenser wordt. Het is tevens mogelijk om je eigen equalizers aan de receiver toe te voegen. Een laatste gave toevoeging is Livemix, dat automatisch het geluid van spraakapplicaties en games respectievelijk omhoog en omlaag draait als er wordt gepraat.
Audio
Door de toevoeging van goede equalizers, de Livemix-modus en natuurlijk Dolby Surround Sound is de audio-ervaring gewoonweg uitstekend. De kwaliteit is helder, duidelijk en vooral erg intens. Die combinatie is uitstekend voor het spelen van games. Het spelen van Battlefield 4, de nieuwe DLC van Bioshock: Infinite en zelfs Banished was een genot voor het oor. De Dolby Surround Sound doet zijn werk goed door secuur aan te geven waar geluiden vandaan komen. De equalizers zorgen dat je de Immersive-modus kunt gebruiken bij shooters, maar een gebalanceerde equalizer kunt activeren bij het spelen van een spel als Banished. Het veranderen van een equalizer is bovendien mogelijk tijdens het gamen, via de receiver of het volumewiel aan de bovenkant van de rechteroorschelp.
Het ontvangst van de H Wireless is ook bijzonder goed. De receiver heeft een bereik van maximaal twaalf meter, maar in de woonkamer (die langer is dan twaalf meter) bleef het geluid kraakhelder toen we naar de andere kant van de kamer liepen. Ook een muur is geen probleem voor de gameheadset: het geluid klonk gewoon door de oorschelpen. De microfoon is helaas niet zo bijzonder als de andere onderdelen van de H Wireless: het opgenomen geluid is degelijk en goed genoeg voor spraakprogramma's, maar ook niet meer dan dat.
De toekomst
De H Wireless van SteelSeries is de eerste draadloze headset die simpel en betrouwbaar werkt. De receiver met het oled-scherm is een uitstekende toevoeging en maakt het installeren, instellen en besturen van de H Wireless een fluitje van een cent. Het geluid is daarbij uitstekend voor het spelen van games. Je kunt ook prima een film kijken of naar muziek luisteren met de H Wireless, maar verwacht bij dergelijke media - net als bij alle gameheadsets - geen wonderen.
Daarnaast zijn we enorm te spreken over de twee accu's, waarvan er één altijd klaar voor gebruik is. Hierdoor hoef je niet meer tijdens het gamen de headset met een micro-usb-kabel op te laden om verder te spelen - een plaag die veel draadloze gameheadsets teistert. SteelSeries laat met de H Wireless zien dat draadloos op deze manier de toekomst is.
Pluspunten: Draadloos, receiver met oled-scherm, geluidskwaliteit, comfort, mogelijkheden
Minpunten: -
Adviesprijs: 299,99 euro
Reacties op: Review: SteelSeries H Wireless gameheadset
Sander1095
MrTomatoBalls
Eellie
Exclusive501
DanielVerlaan
Untitled Player
Kan zelfs bedraad werken voor wie het wil(wel enkel stereo dan)
Untitled Player
Untitled Player
vriendelijke buurman
dupol
Alle overige specs + compabiliteit kan je hier vinden: http://steelseries.com/products/audio/steelseries-h-wireless#section-specs
Drinkalot
stigt
Vriess
Geluid:
Erg goede geluidskwaliteit voor games. Ik hoorde tijdens The Last Of Us geluiden die mij met andere headsets niet waren opgevallen! De lage en hoge tonen zijn heel goed aanwezig, maar de middentonen iets minder. Voor films vond ik deze koptelefoon iets minder geschikt, maar nog wel acceptabel. Als muziekliefhebber (niet eens audiofiel) was ik echter zeer ontevreden.
Ontwerp en comfort.
Het ontwerp is mooi en strak. De koptelefoon die uitschuifbare microfoon is simpel gezegd tof! De bouwkwaliteit is degelijk maar niet fantastisch. De kussens zijn gemaakt van zacht leer en comfortabel. Ze vielen helemaal over mijn middelgrote oren, maar de rand van mijn oren raakten het binnenste van de koptelefoon dus dat werd na een paar uren echt vervelend en pijnlijk. De kussens sloten goed aan op mijn hoofd dus zorgden voor een echt goede geluidsisolatie. Het kussentje in de hoofdband is heel dun en na een uurtje was deze door het gewicht van de koptelefoon helemaal ingedrukt en ruste de plastic hoofdband direct op mijn hoofd. Heel irritant!
Bereik, bediening en mogelijkheden:
Ik woon in een oud huis met super dikke muren van steen. Binnenshuis had ik een bereik van 10 meter. Veel beter dan de Turtlebeach PX51 die ik had. Zelfs met meerdere wifi apparaten in binnen bereik had deze koptelefoon geen enkel probleem met het signaal. De receiver is klein en makkelijk in te stellen. De instellingen van de receiver zijn niet heel erg uitgebreid maar het was zeker voldoende voor wat ik er mee wou doen. Het maken van profielen is heel erg makkelijk en heel erg effectief. De verwisselbare accu is echt praktisch. Een accu gaat lang mee (13-15 uren) en laadt in ongeveer 2 tot 3 uren weer op in de receiver. De bediening op de koptelefoon is simpel maar goed. De aan/uitknop is groot en makkelijk te vinden. Een keer extra er op drukken en je mute de microfoon, die standaard aan staat. De volumerocker zit rechtsboven, een voor mij onpraktische plek.
Wat ik nog miste was een opbergzak of casing voor de koptelefoon. Is 269,- (wat ik er voor heb betaald) niet genoeg om dat er bij te krijgen?
Jullie merken dat ik grotendeels in de verleden tijd praat. Ik heb deze headset na ruim 3 weken weer terug gestuurd en mijn geld terug gekregen. De nadelen die ik beschrijf begonnen mij echt op te breken en vooral de matige tot slechte weergave van muziek kon ik niet verkroppen. Ik denk dat je voor heel wat minder geld een goeie bedrade gamingheadset kunt kopen. Kun je echter leven met de nadelen die ik beschrijf en wil je de beste draadloze headset, puur en alleen maar om er mee te gamen? Ga dan je gang en koop hem, je zult er dan geen spijt van krijgen want de geluidskwaliteit is echt fantastisch.
Met mijn gebruikservaring geef ik deze headset een 8/10.
SuperDre
Het aan-/uitzetten is gewoon klote, heb het nu ook met mn creative tactic3D en ik vindt het de meest irritante manier om een koptelefoon aan of uit te moeten zetten, gewoon een simpele switch voor aan/uit zonder lang te moeten indrukken, of zoals bv bij enkele andere koptelefoons, de aan/uit integreren in het headband, ofwel als je de koptelefoon opzet gaat die automatisch aan en weer uit als je eem af zet..
SuperDre
piderman
Asharon
Bruno_Gourdo
Prullenbak
spreadthehate
Ik heb zelf ook een Astro A40 met mixamp van 250 euro, en wil voor geen goud meer een goedkoop rommel headsetje.
Denk ook eens aan je oren die nog jaren lang mee moeten, z'n goedkoper headsetje verpesten je oren op lange termijn. De goedkopere varianten gaan vaak harder (meer decibel) met vaak alleen maar hoge tonen, terwijl een duurdere variant vaak warmer en vol klinken en dus beter voor je gehoor.
Heb thuis een Bose set staan en dat klinkt prachtig, je hoeft hem niet eens hard aan te zetten.
Dit heb je met die goedkope rommel dus vaak wel.
Dat is tenminste mijn persoonlijke ervaring.