Als je kunt kiezen tussen randapparatuur met of zonder draad, kies je altijd met. Apparaten met draad zijn gemakkelijker te installeren, gaan minder snel kapot en blijven - ook na enkele jaren - stabiel presteren. Toch heeft SteelSeries de eerste gameheadset uitgebracht die zonder twijfel aan iedereen is aan te raden. Misschien wel eerder dan de standaard gameheadsets met een draad. De H Wireless is een prachtig stukje technologie zonder poespas dat robuust oogt, gemakkelijk te installeren is en altijd en overal stabiel werkt.

Matzwart

De koptelefoon van de H Wireless is vrij onopvallend. Aan de buitenkant is de headset geheel matzwart, waarbij de zijkanten van de oorschelpen juist glimmend zwart zijn. Dat geeft een tof effect in combinatie met het matzwarte materiaal, maar het gebruik van glimmend plastic zorgt er ook voor dat er snel vieze vingerafdrukken en stof op te zien zijn. Aan de binnenkant kleurt de headset oranje, met enkele oranje effecten zoals de led op de microfoon en de stiksels in de oorkussens. De oorschelpen hebben daarbij wat speling, waardoor de headset enorm fijn op je hoofd balanceert en niet te veel tegen je oren drukt. Daarmee voelt de H Wireless erg comfortabel aan, ook na een lange speelsessies van zes uur.

De hoofdband is stevig en beschikt over hetzelfde leren materiaal als de oorschelpen. Door het gebruik van leer filtert de H Wireless veel geluid van buitenaf, maar kan de headset ook vrij warm worden. De oorschelpen 'ademen' dus niet. Een voordeel van een gesloten oorschelp is dat het geluid intenser overkomt en je op die manier meer van de buitenwereld wordt afgesloten. In de linkeroorschelp zit een buigbare microfoon verstopt die je uit de headset kunt trekken. De rechteroorschelp biedt functies om de headset te besturen.

SteelSeries H Wireless

Accu's

De power-knop is aan de onderzijde van de rechter oorschelp te vinden. Houdt 'm ingedrukt om de H Wireless in of uit te schakelen en druk één keer om de microfoon te dempen of juist te activeren. Als de microfoon is gedempt, kleurt de led van de microfoon oranje. Ook zijn er ingangen voor een chatkabel voor de Xbox en tweede headset aanwezig. Door laatstgenoemde heb je de mogelijkheid om het geluid met een tweede persoon te delen. Aan de bovenkant van de rechteroorschelp voel je een klein wieltje waarmee je het geluid kunt aanpassen en, indien ingedrukt, de equalizer kunt indrukken.

Omdat de headset draadloos is, krijgt het apparaat zijn energie van een verwisselbare accu. De lithium-ion-accu heeft een vermogen van 1000 mAh. Volgens SteelSeries is de accu goed voor twintig uur speelplezier. In de tijd dat wij de H Wireless hebben getest, moesten we na een kleine achttien uur de accu vervangen. Bij de gameheadset krijg je twee 1000 mAh-accu's, waarbij de één kan opladen terwijl de ander in gebruik is. Enorm handig. De accu bevindt zich achter het klepje van de rechteroorschelp en kan enorm simpel worden vervangen.

Receiver

Naast de heaset levert SteelSeries een kleine matzwarte receiver. In tegenstelling tot de Astro A50, die ook als één van de beste draadloze gameheadsets wordt gezien, beschikt de H Wireless wél over een receiver met scherm. Naast het oledscherm, dat kleuren in zwart-wit weergeeft, is de terugknop en grote draaiknop te vinden. Middels de draaiknop navigeer je door de instellingen en met een druk op de draaiknop selecteer je iets. Met de terugknop ga je logischerwijs weer terug. Aan de rechterkant zit een gleuf om de tweede accu in te stoppen, die vervolgens wordt opgeladen.

SteelSeries H Wireless

Het oled-scherm van de gameheadset helpt je met het installeren van de H Wireless. Bij de installatie vraagt de receiver welke geluidsbronnen je wilt activeren, zoals de Xbox, PlayStation, PC, tv of AUX. Als je een geluidsbron kiest, kun je de input- en output-optie selecteren die aan het medium wordt gekoppeld. Het oledscherm van de receiver toont vervolgens onder andere met welke geluidsbron je bent verbonden, hoe hard het geluid staat, of je nog genoeg acculading hebt, of Dolby Surround Sound is geactiveerd en of de andere accu al is opgeladen. De koptelefoon wordt tijdens de installatie direct aan de receiver gekoppeld - daar is geen extra handeling voor nodig.

LiveMix & equalizers

Via de receiver kun je eigenlijk alle mogelijkheden van de H Wireless beheren. Het is mogelijk om profielen aan te maken, Dolby Surround Sound of een specifieke equalizer te activeren, van geluidsbron te wisselen en nieuwe geluidsbronnen toe te voegen. SteelSeries levert daarbij alle benodigde kabels om de verschillende geluidsbronnen toe te voegen, van de Xbox tot de PlayStation en pc. Die kabels worden via de achterkant van de receiver aangesloten. Het is ook mogelijk om een mp3-speler of smartphone op de receiver aan te sluiten en op die manier tussen het geluid van je game of een inkomende oproep of afspeellijst te wisselen.

De equalizers die SteelSeries aan de H Wireless toevoegt, zijn divers en fijn in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan speciale equalizers voor film, muziek en spraak, maar er is ook een gebalanceerde en 'Immersive' equalizer aanwezig. Laatstgenoemde versterkt geluiden als geweerschoten en ontploffingen, waardoor een potje Call of Duty een stuk intenser wordt. Het is tevens mogelijk om je eigen equalizers aan de receiver toe te voegen. Een laatste gave toevoeging is Livemix, dat automatisch het geluid van spraakapplicaties en games respectievelijk omhoog en omlaag draait als er wordt gepraat.

Audio

Door de toevoeging van goede equalizers, de Livemix-modus en natuurlijk Dolby Surround Sound is de audio-ervaring gewoonweg uitstekend. De kwaliteit is helder, duidelijk en vooral erg intens. Die combinatie is uitstekend voor het spelen van games. Het spelen van Battlefield 4, de nieuwe DLC van Bioshock: Infinite en zelfs Banished was een genot voor het oor. De Dolby Surround Sound doet zijn werk goed door secuur aan te geven waar geluiden vandaan komen. De equalizers zorgen dat je de Immersive-modus kunt gebruiken bij shooters, maar een gebalanceerde equalizer kunt activeren bij het spelen van een spel als Banished. Het veranderen van een equalizer is bovendien mogelijk tijdens het gamen, via de receiver of het volumewiel aan de bovenkant van de rechteroorschelp.

SteelSeries H Wireless

Het ontvangst van de H Wireless is ook bijzonder goed. De receiver heeft een bereik van maximaal twaalf meter, maar in de woonkamer (die langer is dan twaalf meter) bleef het geluid kraakhelder toen we naar de andere kant van de kamer liepen. Ook een muur is geen probleem voor de gameheadset: het geluid klonk gewoon door de oorschelpen. De microfoon is helaas niet zo bijzonder als de andere onderdelen van de H Wireless: het opgenomen geluid is degelijk en goed genoeg voor spraakprogramma's, maar ook niet meer dan dat.

De toekomst

De H Wireless van SteelSeries is de eerste draadloze headset die simpel en betrouwbaar werkt. De receiver met het oled-scherm is een uitstekende toevoeging en maakt het installeren, instellen en besturen van de H Wireless een fluitje van een cent. Het geluid is daarbij uitstekend voor het spelen van games. Je kunt ook prima een film kijken of naar muziek luisteren met de H Wireless, maar verwacht bij dergelijke media - net als bij alle gameheadsets - geen wonderen.

Daarnaast zijn we enorm te spreken over de twee accu's, waarvan er één altijd klaar voor gebruik is. Hierdoor hoef je niet meer tijdens het gamen de headset met een micro-usb-kabel op te laden om verder te spelen - een plaag die veel draadloze gameheadsets teistert. SteelSeries laat met de H Wireless zien dat draadloos op deze manier de toekomst is.

Pluspunten: Draadloos, receiver met oled-scherm, geluidskwaliteit, comfort, mogelijkheden
Minpunten: -
Adviesprijs: 299,99 euro