Hardwarefabrikant MSI heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke producent van kwalitatieve gamelaptops. De MSI GT60 is één van de duurdere gamelaptops met een scherm van 15.6 inch, Intel I7 3610 quadcore-processor met acht threads, 16GB werkgeheugen en een NVIDIA GTX 670M met 3GB aan werkgeheugen. En dat zijn betere specificaties dan waar de gemiddelde gamedesktop op dit moment over beschikt.

Flinke jongen

Door het beeldscherm van 15.6 inch is de GT60 geen enorm grote jongen, maar de laptop is door het gewicht alsnog een redelijke aanslag op je rug. De laptop weegt ongeveer 4 kilo en daar is het gewicht van de zware oplader nog niet bijgeteld. Het flinke gewicht komt grotendeels door de dikke onderkant van de GT60, waar onder andere de grote warmte-uitlaat en videokaartventilator zitten. De GT60 bestaat voor een gedeelte uit glad aluminium dat zeer solide aanvoelt. Het nadeel van dit gladde materiaal is dat je snel vingerafdrukken en vetvlekken ziet, waardoor chips eten en gamen tegelijkertijd een nog slechter idee is.

De voorkant van de GT60 bevat geen ingangen. En dat is heel fijn, want je hebt geen snoeren meer die onder je polsen zitten te vervelen. Aan de linkerzijde van de laptop bevinden zich drie USB 3.0-poorten en een 7 in 1-kaartlezer, de rechterzijde beschikt over de standaard audiopoorten, een USB 2.0-poort en Bluray/DVD-speler en -brander. Aan de achterkant van de GT60 zitten de belangrijkste ingangen: netstroom, ethernet, E-SATA, VGA en HDMI.

Kekke toetsenbordkleurtjes

Het toetsenbord van de GT60 trekt direct de aandacht als je de laptop openklapt. Het door SteelSeries gefabriceerde toetsenbord wordt door LED-lichtjes compleet verlicht. Deze kleurtjes kun je zelf instellen, waarbij het toetsenbord in drie stukken wordt gedeeld die je afzonderlijk een eigen kleur kunt geven. Het is ook mogelijk om tussen verschillende lichtprofielen te wisselen. Dit is bijvoorbeeld handig omdat je alleen het linker gedeelte van het toetsenbord kan laten oplichten als je ’s nachts gaat gamen. En het is natuurlijk ook gewoon een hele leuke gimmick. Het nadeel van het SteelSeries-toetsenbord is dat de toetsen een beetje onstabiel aanvoelen. Als je per ongeluk met je nagel achter een toets blijft haken, zou het zo kunnen dat je de letter ‘P’ naast de laptop ligt.

Onder het toetsenbord zit de touchpad, die je waarschijnlijk alleen gebruikt om op de laptop te browsen. Daar is de vrij kleine touchpad ook geschikt voor, met een grote langwerpige knop die als linker- en rechtermuisknop fungeert. De knop maakt een bevredigend klikgeluid wanneer hij wordt ingedrukt en de touchpad reageert goed en snel op je vingerbewegingen. Het is ook mogelijk om te scrollen door je vinger aan de rechterzijde naar beneden te bewegen, maar meer touchbewegingen ondersteunt de GT60 niet. Aan de bovenkant van het toetsenbord bevindt zich een speciale optiebalk met onder andere de Turbo-instelling voor de grafische kaart, de ventilator-controller en de mogelijkheid om het scherm uit te schakelen terwijl de laptop opengeklapt is. Dit is bijvoorbeeld handig als je een HD-film naar je televisie streamt.

Natuurgetrouw

Het 15.6 inch LED-scherm is groot genoeg om goed op te gamen. De resolutie van 1920 bij 1080 pixels is meer dan geschikt voor de huidige en toekomstige games. Het scherm van de GT60 beschikt over non-glare, waardoor het scherm geen glimmend laagje heeft zoals bij oudere laptops vaak het geval is. Door non-glare heb je minder last van zonschitteringen en is de laptop eventueel ook nog bruikbaar wanneer de zon erop schijnt.

De kleurbalans van de GT60 is zeer te prijzen. De kleuren zijn natuurgetrouw en komen niet te verzadigd over, waardoor je ogen goed kunnen rusten. Dit merk je bijvoorbeeld bij programma’s als Microsoft Word, maar ook bij games. Het scherm blijft ook bij games lekker helder ogen, waarbij je met de ingebouwde helderheidsoptie van games de omgevingen lichter of donkerder kunt maken.

Prestaties

De specificaties van de GT60 liegen er niet om: deze laptop is een prestatiebeest. De ietwat langere opstarttijden van laptops zijn praktisch verdwenen door het gebruik van twee 64GB SSD-schrijven in RAID 0. Dit heeft een positieve impact op de lees- en schrijfsnelheden, maar is tegelijkertijd wel iets risicovoller vanwege mogelijk dataverlies. Als er één SSD uitvalt of crasht, ben je namelijk alle data op beide schrijven kwijt. De RAID-instellingen zijn overigens aan te passen in Windows met diverse programma’s of via de BIOS. Voor de opslag van bestanden heeft de GT60 een 750GB harde schijf.

Waar de GT60 echt in schittert, zijn de grafische prestaties. De laptop kan huidige topgames op de hoogste instellingen draaien zonder al te veel frames per seconde (FPS) te verliezen. Een game als Skyrim (hoogste instellingen, ook anti-aliasing) draait de GT60 op een stabiele 50 fps, wat voor een dergelijke game meer dan voldoende is. Met Battlefield 3 had de laptop iets meer moeite, maar haalde gemiddeld toch nog 30 fps. Dit getal schoot omhoog naar 40 fps toen anti-aliasing werd uitgeschakeld. Mede door de Turbo-instelling van de grafische kaart is het mogelijk om gemiddeld 5 tot 10 frames meer te halen. Hierdoor lukte het om bij Battlefield 3 met anti-aliasing uitgeschakeld ongeveer 45 en soms wel 50 fps te halen. Met Counter-Strike: Global Offensive, toch wel één van de games waar een stabiele en hoge fps heel belangrijk is, behield de GT60 een stabiele 180 tot 200 fps.

Blazen en blazen

De laptop blaast flink en wordt ook echt goed warm wanneer je met de Turbo-instelling Battlefield 3 aan het spelen bent. Het fijne aan de GT60 zijn de ventilatorroosters aan de onderkant van de laptop. De GT60 staat op kleine verhogingen waardoor de warme lucht ook via de onderkant wordt afgevoerd. Het is overigens niet aan te raden om de laptop op schoot te nemen tijdens het gamen, want – afgezien van het gewicht – wordt de linker onderkant echt gloeiend heet.

Door de hitteproductie werken de ventilatoren als een gek. En dat hoor je. Het is niet ongebruikelijk dat je soms denkt dat er een vliegtuig in de kamer opstijgt als je een intensieve game aan het spelen bent. Dit ligt overigens niet aan de GT60, want high-end laptops produceren nu eenmaal een dergelijk blaasgeluid

Luide bassen

Niet alleen de ventilatoren maken flink wat kabaal, ook de speakers in de GT60 laten goed van zich horen. De twee Dynaudio-speakers boven het toetsenbord geven een duidelijk geluid dat ook bij hoge volumes niet gaat kraken. Dit komt ook grotendeels door de flinke subwoofer die zich onder de laptop bevindt en het mogelijk licht kraken van de tweeters verbloemt met luide bassen. Tijdens het gamen word je er al weer snel aan herinnerd hoe fijn het is om een grote subwoofer te hebben, want kogelschoten en ontploffingen komen een stuk beter uit de verf dan bij de meeste huis-tuin-en-keukenspeakers het geval is. Het is fijn dat MSI ook aandacht aan de laptop-audio heeft besteed: een aspect dat veel laptopfabrikanten helaas vergeten.

Bloatware?

De GT60 wordt standaard met een reeks aan extra software geleverd, dat soms ook wel bloatware wordt genoemd. Hoewel velen deze software maar overbodig vinden, heeft een aantal programma’s op de GT60 wel degelijk nut. Zo wordt de gehele sfunctiebalk boven het toetsenbord door speciale software aangedreven en wordt alle hardware ondersteund, waaronder de geïntegreerde webcam en microfoon. Of neem de Bigfoot Networks Killer Network Manager: dit programma houdt je internetverbinding in de gaten en wijst automatisch aan programma’s verschillende prioriteitsniveaus, met de nadruk op games. Hierdoor krijgen games voorrang op het internetnetwerk dan bijvoorbeeld een browser, waardoor je connectie in online servers zo stabiel mogelijk wordt gehouden.

Battlefield 3 in de trein

De vele draaiende programma’s hebben mogelijk ook een negatief effect op de batterijduur, want die is niet geweldig. Met een volle accu gaat de GT60 maximaal een uur of vijf mee met normaal gebruik, als je heftigere computertaken als gamen uitvoert, sluit je na twee tot drie uur de netstroom weer aan. Het maakt de GT60 – mede door zijn gewicht - niet ideaal om mee te reizen, ook al het een vervoerbaar apparaat. De GT60 is echt een laptop die gewoon met de stekker in het stopcontact op een bureau staat. En zeg nu zelf: je gaat geen Battlefield 3 in de trein spelen.

MSI heeft met de GT60 een geslaagd product afgeleverd dat kan tippen aan de meeste gamedesktops van het moment. Als je geen plek hebt voor een goede gamedesktop en bijbehorend scherm maar wel de nieuwste games op hoge kwaliteit wilt spelen, dan is de GT60 een erg goede keus. Daarbij zit je met de twee SSD-schijven in RAID0, een Intel I7 quadcore-processor en 16GB aan werkgeheugen ook voor de komende jaren goed. De adviesprijs van deze configuratie is 2000 euro, maar dan heb je wel een zeer krachtige gamemachine die je – met een beetje moeite – gewoon in je rugzak stopt.