De G-serie van Logitech is immens populair. Zowel de gametoetsenborden als -muizen van de fabrikant liggen bij veel computerwinkels in de schappen, waardoor ze een enorm brede doelgroep aanspreken. De G510s is een goedkoper model in de gametoetsenbordenserie van Logitech. Dat komt niet door het design, maar door het gebruik van rubberen in plaats van mechanische switches. Mechanische switches voelen kwalitatief hoogstaand aan, geven een fijne feedback en zijn ook erg duurzaam.

Het is echter wel logisch dat Logitech geen mechanische toetsen gebruikt: de immens populaire G19, het model waar de G510s op is gebaseerd, is een gametoetsenbord voor het grote publiek. Daardoor wordt het verschil tussen rubberen en mechanische switches nauwelijks opgemerkt. Ook de G510, de voorganger van de G510s, heeft rubberen switches. Dat dit een groot nadeel is voor de gamehardwarepuristen is duidelijk.

Logitec G510s

LCD-gimmick

Net als de G19 en G510 is de G510s ook voorzien van een klein lcd-schermpje waar onder andere statistieken of andere informatie op weergeven kan worden. Zo is het mogelijk dat het lcd-scherm een timer, stopwatch en zelfs fraps-informatie kan weergeven. In de praktijk blijft het lcd-scherm vooral een geinige gimmick die maar heel weinig écht nuttige informatie weergeeft. Denk bijvoorbeeld aan real-time-informatie over je videokaart, zoals de temperatuur en het aantal frames per seconde

Het valt op dat de G510s in vergelijking met de G510 een stuk volwassener oogt. Het toetsenbord beschikt over een rustiger design zonder enorm aanwezige features die de aandacht proberen te trekken. Een fijn verschil. De G510s is ook voorzien van een speciale coating die vingerafdrukken tegen moet gaan. In onze testen heeft die coating weinig zin, want na enkele flinke speelsessies zijn er vette strepen en afdrukken op het toetsenbord te vinden.

Logitec G510s

Dezelfde toetsen

De layout van het toetsenbord is in de jaren grotendeels hetzelfde gebleven. De G510s heeft opnieuw 18 macrotoetsen, een numpad, twee audio-aansluitingen en enkele handige mediatoetsen. De macrotoetsen kunnen door middel van één van de vier M-toetsen aan specifieke acties worden toegewezen, waardoor je in totaal over 72 macro's beschikt.

De audio-aansluitingen zijn erg interessant. Het toetsenbord biedt de mogelijkheid om een headset en microfoon via de achterzijde met de G510s te verbinden. Daarnaast zijn er twee knoppen aanwezig die het geluid of de microfoon dempen en kun je door middel van een knop een speciale gamemodus inschakelen. Dit zorgt ervoor dat de Windows-toets wordt uitgeschakeld en plotselinge verbroken gamesessies worden vermeden. Ook zijn de pijltjes- en wasd-toetsen van een zilveren kleur voorzien die het uiterlijk van de G510s van een leuk detail voorzien.

Gemakkelijk scoren

Om de potentie van de G510s in zijn geheel te benutten, is het noodzakelijk dat de software wordt geïnstalleerd. De software laat je verschillende profielen aanmaken, de macro's instellen en het lcd-scherm beheren. De drivers van Logitech zijn daar één van de beste in: de software is gemakkelijk in gebruik en de verschillende features en opties worden overzichtelijk weergegeven. Dit is het resultaat van jarenlange ervaring op een zeer brede markt, van casual tot hardcore gamers.

Toch bekruipt het gevoel dat Logitech te gemakkelijk probeert te scoren. Het verschil met de G510 is te verwaarlozen en het ontbreken van mechanische toetsen en een usb-hub (laatstgenoemde is wel aanwezig op de G510) zijn grote dompers. En hoewel Logitech altijd toetsenborden van een hoge kwaliteit produceert, voelt de G510s een beetje als een haastproduct aan om maar iets nieuws op de markt te brengen. Of de consument in de gemiddelde computerwinkel dit ook doorheeft, valt te betwijfelen.

Pluspunten: Design, multimedia-toetsen, afwerking toetsenbord, software
Minpunten: Geen mechanische toetsen, lcd-scherm is grotendeels gimmick, prijs
Adviesprijs: 120,99 euro