Volgens GamesMaster gaat het om een complete remake van Halo: Combat Evolved voor Xbox 360, waarbij 343 Industries gebruik gemaakt van de Halo: Reach-engine. Phil Spencer, vicepresident van Microsoft Game Studios, ontkrachtte dit gerucht echter. “Ik zal [over een remake] nadenken uit het oogpunt van onze klanten, maar we hebben duidelijk nog veel dingen te doen”, aldus Spencer. “Dus een remake is waarschijnlijk te moeilijk om zomaar in ons portfolio te plaatsen. Als een remake echt meerwaarde heeft voor gamers, dan kun je het overwegen, maar op dit moment spookt het idee niet door mijn hoofd.”

Microsoft stampte de speculaties de grond in en Halo-fans konden weer zonder valse hoop hun nachtrust krijgen, ware het niet dat begin februari de geruchtenmolen weer ging draaien. Website Joystiq meldde dat ze van anonieme bronnen nieuwe informatie omtrent de remake hadden ontvangen. Halo: Combat Evolved zou in ontwikkeling zijn bij Saber Interative, de studio achter TimeShift. Volgens Joystiq maakt de studio gebruik van compleet nieuwe art-assets, wordt de besturing aangepast zodat die overeenkomt met de nieuwste Halo-games en draait de game op een resolutie van 1080p met ingebouwde 3D-optie. Als klap op de vuurpijl zal de game volgens de website op 15 november in de winkels liggen, precies tien jaar na de uitgave van het origineel.

Feit of fictie

Het blijft vooralsnog bij geruchten, dus er valt nog niets te bevestigen. Wel zitten er enkele opvallende speculaties tussen. Waarom zou Saber Interactive bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de remake? Nadat Bungie, de bedenker en oorspronkelijke ontwikkelaar van de Halo-reeks, zich afsplitste van Microsoft om zelfstandig games te produceren, stelde Microsoft 343 Industries aan om aan de Halo-franchise  te werken. Is de laatstgenoemde studio dan niet een veel logischere keuze om aan de slag te gaan met de remake? Of is 343 bezig met iets veel groters?

En stel dat er een remake komt: wat moeten we daar precies van verwachten? Er wordt gespeculeerd over een mogelijke toevoeging van een online multiplayer en coöperatieve speelmodi. Maar heeft de game zelf echt zo nodig een nieuwe lik verf nodig? Bekijk diverse fora met fans van de serie en het valt op dat de meningen verdeeld zijn: er zijn genoeg spelers die een remake met nieuwe wapens, voertuigen en modi en betere graphics zien zitten, Er is echter net zo’n grote groep aan loyale fans die vindt dat Halo: Combat Evolved perfect is zoals de game nu is en geen verbeteringen nodig heeft. Het is voor die mensen een beetje heiligschennis om een ‘klassieker’ als Combat Evolved aan te tasten.

Wachten op Microsoft

Het is vooralsnog onmogelijk te oordelen of de remake van de eerste Halo feit of fictie is. De franchise blijft natuurlijk wel het paradepaardje van Microsoft. Dat kan twee dingen betekenen: of Microsoft is voorzichtig met de serie om zo niet het imago ervan te schaden, of de uitgever wil zoveel mogelijk geld verdienen aan de hitserie. Dit laatste gegeven kan onder andere bereikt worden door met dit gerucht zoveel mogelijk hype te kweken. Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden en dat betekent dat het bedrijf constant de juiste balans moet zoeken, als die al niet wankel is geworden na maarliefst vier Halo-titels op de Xbox 360. Phil Spencer zei het al: “Er is geen expliciete strategie om elk jaar een nieuwe Halo-game uit te brengen. Ik vind wel dat een nieuwe Halo-game elke drie jaar waarschijnlijk niet vaak genoeg is.” Dit jaar de Halo: Combat Evolved-remake dan maar en volgend jaar een nieuwe Halo, Phil?