MONEY MONEY MONEY! Elke keer als je belasting betaalt, zit daar de roze octopus op jouw zuurverdiende geld te wachten. Druk op de knop om te betalen en hij schreeuwt: POEN! De belastingen zijn voor deze ruimtereis weer betaald. Oh, en vergeet ook niet de salarissen van de crew, kosten van een verzekering, een flinke rekening voor het adverteren van je eigen intergalactische bedrijf en de hap uit je inkomen voor benzine. Het zijn zomaar een paar kostenposten waar je mee maken krijgt bij Gazillionaire, dat door zijn eenvoud en humor zo enorm verslavend is.

Gazillionaire

Kubars

In Gazillionaire richt je met een lening van 110.000 kubars van Mr. Zinn een handelsbedrijfje op. Elke week betaal je vier procent rente, dus het is van levensbelang dat je de lening snel terugbetaalt. Met je handelsbedrijfje reis je tussen verschillende planeten waar je goederen verkoopt en weer inkoopt, en passagiers ophaalt om hen naar de volgende bestemming te vervoeren. Wil je de volgende reis meer passagiers of een hogere prijs voor de door jou gekochte goederen? Dan kun je adverteren op de planeet waar je naartoe vliegt. Het is in Gazillionaire ook mogelijk om aandelen te kopen, speciale tolwegen op te bouwen, geld op de bank te zetten en de planeet te verkennen.

Je begint met het kiezen van een schip (ik kies altijd de Mantagon) en het selecteren van het planetenstelsel, wat altijd een flink werkje was. Omdat je alleen maar de planeten op willekeurige volgorde kunt inladen, klik net zo lang totdat Pyke (upgraden van je motor), Nosh (goedkope bezine), Xeen (upgraden van je schip) en Queg (goedkope gestolen goederen) allemaal in één planetenstelsel te vinden zijn. Anders start ik de game niet. Deze planenten zijn enorm belangrijk om snel verder te komen in de game. Ter vergelijking: een andere planeet, genaamd Ooom, beschikt over een waarzegster die je eigenlijk alleen kubars kost en keer op keer vertelt dat de toekomst onzeker is.

Gazillionaire

Erop of eronder

Een van de gaafste eigenschappen van Gazillionaire is de humor in de game. Zo kun je bizarre producten kopen - denk aan luiers, kantaloepen, lavalampen, slagroom of jelly beans - die elk van een bijpassend geluidje zijn voorzien op het moment dat je op een product drukt. Ook tijdens het ruimtereizen gebeuren de gekste dingen. Zo kun je een schattig hondje adopteren die óf je hele schip afbreekt en voor tienduizenden kubars aan schade aanricht óf door een blij baasje wordt opgehaald dat jou rijkelijk beloont. Of een man die belooft jouw 50.000 kubars terug te betalen, maar de volgende ruimtereis opnieuw om een lening van 20.000 vraagt. Saillant detail: uiteindelijk betaalde hij zo'n 100.000 kubars terug.

Het doel in de game is om het meest winstgevende handelsbedrijf te worden. Je neemt het op tegen zes computergestuurde spelers die zelfs op lagere niveau's vrij pittig zijn en net zo slim handelen als jij doet. Als een bedrijf zijn winstdoel van bijvoorbeeld 5.000.000 kubars heeft gehaald, heeft de desbetreffende ondernemer gewonnen. Je kunt vervolgens doorspelen om het winstdoel opnieuw te verhogen naar bijvoorbeeld 10.000.000, waardoor je eigenlijk oneindig kunt doorspelen. Ik heb tientallen uren in een zeer moeilijke spelsessie gestopt totdat ik eindelijk de nummer één van de troon stootte. En om eerlijk te zijn was ik er toen direct klaar mee.

Gazillionaire

De eerste uren dat je Gazillionaire speelt zijn echt magisch. De uren dat het erop of eronder is. Dat elke beslissing nog telt. Dat het nog enorm veel uitmaakt of je 200.000 kubars aan een tolweg besteedt. Dat het niet adverteren voor jouw bedrijf ervoor kan zorgen dat je moet lenen bij de bank en een flinke rente moet betalen. Die eerste uren van Gazillionaire zorgden ervoor dat ik in mijn jeugdige jaren ondernemer wilde worden. Uiteindelijk heb ik één jaar Small Business en Retail Management gestudeerd in Breda, waar ik tijdens alle lessen in slaap viel. En toen herinnerde ik mij dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed was in Gazillioniare als dat ik aanvankelijk dacht. Dit liedje, dat het failliet van je intergalactische handelsbedrijf vertegenwoordigt, heb ik namelijk veel te vaak gehoord.

Zelf spelen?

Gazillionaire is voor twintig beurten gratis te spelen op de officiële website. Als je 15 dollar betaalt, mag je de volledige game één jaar lang spelen. Gazillionaire blijft zelfs in 2014 ook een enorme aanrader om een keer te spelen.