Achtergrond

Releasedag: Star Wars Battlefront

Inclusief een review in progress

Geschreven door Ron Vorstermans op
In 'Releasedag' geven we een overzicht van alle verschenen content rondom een game die vanaf vandaag in de winkels ligt. Ook geven we alle belangrijke relevante informatie en plaatsen we een eerste impressie van de uiteindelijke versie van de game. Vanaf vandaag is Star Wars Battlefront officieel verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Hoewel de game vanaf vandaag verkrijgbaar is, heeft Gamer.nl nog niet lang genoeg kunnen spelen met de titel. Er was een review event op locatie waar Gamer.nl niet aanwezig was. Wel hebben we al tien uur in de uiteindelijke versie van Battlefront kunnen steken via EA Access. De game was daar namelijk al een week speelbaar. Nu we de volledige game ook fysiek in handen hebben, komen we zo snel mogelijk met de recensie. Tot die tijd hebben we wel een review in progress die hieronder te lezen is.

Review in progress

Gamer.nl-redacteur Ron Vorstermans heeft al tien uur kunnen spelen met de EA Access-versie van de game en is nu ook begonnen aan de retailversie. Hier volgen zijn eerste impressies voordat de recensie volgt.

"In de preview kwam het al een beetje naar voren: Star Wars Battlefront is zeker niet dé nieuwe shooter van de makers van Battlefield. Feitelijk wel, gevoelsmatig allerminst. De zeer gelijkende geluidseffecten en herkenbare soundstrack, de met name subtiele verwijzingen (we hoorden je wel, Wilhelmschreeuw) en de echt prachtige practical effects maken Battlefront een bijna perfect uithangbord voor de films.

Maar goed, je raadt het al: dat Battlefront meer Star Wars is dan shooter, komt de gameplay en houdbaarheid niet per se ten goede.

Het is niet alleen de eerste keer indrukwekkend om als Darth Vader tegenstanders te force choken van meters afstand. En ja, om als Luke Skywalker korte metten te maken met Palpatine (Darth Sidious), blijft ook na de tiende keer nog indrukwekkend. Zulke gevechten tussen Heroes beleef je overigens vooral in de Heroes vs. Villains-modus. Zes tegen zes met aan iedere kant drie Heroes en beperkte respawns is een fijne afwisseling op de twintig versus twintig-modus.

Onze vraag is vooral hoe lang het allemaal leuk blijft. De gameplay is wars van diepgang. In tegenstelling tot Battlefield is Battlefront simpelweg knallen tot je geknald wordt of een power-up bemachtigd, zodat je een Hero kunt worden of plaats kunt nemen in bijvoorbeeld een AT-ST of X-Wing. Het knallen zelf is basaal en kaal. Battlefront bulkt daarnaast allerminst uit van modi en maps. Er is niet voor niets een uitgebreid dlc-traject aangekondigd.

Kortom: Battlefront schotelt je heel veel toffe momenten voor, en daar genieten we op dit moment nog met volle teugen van. Maar als op langere termijn de setting niet meer weet te imponeren en enkel de gameplay Battlefront overeind moet houden, sluiten wij op dit moment niet uit dat Battlefront weer spoedig in de kast verdwijnt."

Belangrijke informatie

Star Wars Battlefront draait om de multiplayermodus en heeft dus geen echte singleplayermodus. De basisgame bevat 12 maps. Wel kan er een season pass van de game gekocht worden voor 49,99 euro, die in totaal nog eens 16 maps toevoegt in 2016.

De systeemeisen van de pc-versie van Star Wars Battlefront:

Minimale systeemeisen:
OS: 64-bit Windows 7
Processor: Intel i3 6300T
Geheugen: 8GB RAM
Graphics: nVidia GeForce GTX 660 2GB, ATI Radeon HD 7850 2GB
DirectX:  11
Netwerk: 512 KBPS
Hard Drive: 40 GB vrije ruimte

Aanbevolen systeemeisen:
OS: 64-bit Windows 10 
Processor: Intel i5 6600 
Geheugen: 16GB RAM
Graphics:  nVidia GeForce GTX 970 4GB, AMD Radeon R9 290 4GB
DirectX: 11
Netwerk: 512 KBPS
Hard Drive: 40 GB vrije ruimte 

Verschenen artikelen op Gamer.nl

Gamer.nl speelt Star Wars Battlefront
In onderstaande video van een livestream spelen Gamer.nl-redacteure Michel Musters en Thijs Arnoldus de uiteindelijke versie van Star Wars Battlefront op de Xbox One.

Star Wars: Battlefront preview
Star Wars: Battlefront mag dan een bekende naam zijn voor gamende Star Wars-fans, het nieuwe door DICE ontwikkelde deel begint met een schone lij – evenals beproefde techniek én spelmechaniek uit Battlefield. We kregen een voorproefje van de game, die zich vooralsnog baseert op de originele filmtrilogie én de nieuwe film The Force Awakens.
Lees de complete preview

Dice: 'Wij maken Battlefront net zoals de nieuwe Star Wars-film'
Tijdens de Star Wars Celebration-conventie maakten we niet alleen nader kennis met de game Star Wars Battlefront, er was ook tijd voor een interview met Patrick Bach – de general manager van ontwikkelaar Dice. Hij overziet tevens de ontwikkeling van de game, die een maand voor de film moet verschijnen.
Lees het complete interview

Star Wars Battlefront E3-preview
“May the force be with you”. Zo sloot Electronic Arts tijdens de E3 de videobriefing af die ons moest klaarstomen voor het aanstaande massagevecht op de ijsplaneet Hoth. Maar op de Force hoeven we niet te rekenen in de loopgraven, omringd door meters hoge sneeuw. Zo spectaculair als de slag om Hoth uit de films wordt Battlefront evenmin. Maar dat is ook niet de game waar we naar op zoek zijn.
Lees de complete preview

Star Wars Battlefront multiplayerpreview
Met zijn onmiskenbare pantser is hij van grote afstand te spotten op het sneeuwwitte Hoth. Het gitzwarte gevaar springt en overbrugt vele meters door de lucht. Darth Vader is nu nog dichterbij. Je schiet op hem, maar hij hoeft alleen zijn linktertrigger in te houden om je kogels met zijn lightsaber weg te slaan. Op vijf meter afstand wurgt hij je met de force. Was doodgaan ooit zo bevredigend?
Lees de complete preview

Reload: Star Wars Battlefront (PlayStation 2)
Een van de eerste films die ik in de bioscoop zag was Star Wars: The Phantom Menace. Die ene film leidde een aantal jaren later naar mijn aanschaf van een PlayStation 2 met in de disclade Star Wars Battlefront. Misschien wel de beste beslissing die ik als jonge jongen kon maken.
Lees de complete Reload

Verschenen trailers

Dit artikel delen:

Lees meer

Multiplayergame Push Me Pull You aangekondigd voor PS4 Tactische game Hard West nu beschikbaar op Steam
25

Reacties op: Releasedag: Star Wars Battlefront

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  woutzorz

  • 19 november 2015 13:39
  Heel veel zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 19 november 2015 13:40
  "dat Battlefront meer Star Wars is dan shooter"

  Juist dat vind ik persoonlijk wel een goed iets in Battlefront.
  Als ik een shooter wil spelen start ik BF wel op of Insurgency, SW Battlefront is voor mij gewoon een spelletje waar ik mijn verstand op nul kan zetten en gewoon heerlijk knallen op van alles en nog wat.

  Pieuw pieuw :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 19 november 2015 13:44
  En dat schijnt het juist perfect te doen :) Ben ik in ieder geval behoorlijk blij om. De mixed reviews rekenen de game vooral af op het shooter gedeelte omdat het vergeleken wordt met BF en COD. Dit is gewoon een shooter om heerlijk in het Star Wars universum te spelen, bovendien ziet en klinkt het fenomenaal. Ben benieuwd wat Gamer.nl er van vind!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 19 november 2015 13:47
  Kan ik mijn geheugen upgraden, specifiek voor deze game. Nu was ik dat toch al van plan, maar dat maakt de game wel €100 duurder op het moment voor me. Ik wacht nog eventjes, ben nog zoet met FO4.
  Maar ik ga het zeker volgen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 19 november 2015 23:56
  Volgens mij heb je aan 6-8 gb wel genoeg met deze game, grotendeels afhankelijk van videokaart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 19 november 2015 13:51
  Ik wens iedereen veel plezier met spelen. Zelf wacht ik op het vierde kwartaal van volgend jaar voor een nieuwe "battlefield" shooter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 19 november 2015 14:09
  Weinig modi en maps (of je moet het schofterige DLC-traject willen volgen), het knallen is basaal en kaal en na 10 uurtjes al eentonig. Ik gok op een 7 als review-cijfer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 19 november 2015 14:19
  Zin zin zin, key is binnen. Vanavond gelijk installeren voor me PC. Alles Ultra 60 FPS. Kan niet wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 19 november 2015 14:50
  Wat mij opvalt is dat de reviews het onderling enorm eens zijn: Prachtige Star Wars-sfeer, -beelden en -geluiden, maar eenvoudige gameplay en vrij weinig content. Dat is ook wat ik opmaak uit streams en video's, en ook Gamer verwoordt het hier kort en krachtig: "Meer Star Wars dan shooter".

  Er is vast een grote groep spelers die precies dit zoekt in deze game, en zij zullen volgens mij prima tevreden zijn. Maar wie dit spel koopt met de verwachting dat het speelt als Battlefield óf de oude Battlefront-games, die komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Net als die-hard shooterfans die hopen dat deze game ze een jaar lang gaat vermaken qua gameplay. Ik hoop dat iedereen zichzelf goed informeert voordat ie de portemonnee trekt.

  En dan nog de DLC-strategie. Ik ben niet 100% tegen DLC; zolang er maar flink wat meerwaarde in zit voor de prijs heb ik er geen moeite mee. Maar in dit geval zijn er twee problemen:

  1) Betaalde extra maps versplinteren de player base. Waarom blijven uitgevers deze fout maken?
  2) De Season Pass bevat meer content dan de game zelf. Dit vind ik een zorgwekkende trend die in de toekomst kan leiden tot het verkopen van slechts een "skelet" van een game, waarbij we dan voor bijna elke feature mogen gaan betalen. Het blijkt erg moeilijk voor uitgevers om zowel de hoofdgame als de DLC de moeite waard te maken, met een nette prijs-kwaliteitsverhouding.

  Ik ga dit spel misschien eens halen als er een complete editie is, en zelfs dan betwijfel ik of ik 't langer dan 10 uur zou spelen. Maar voor de grote fans van Star Wars: Veel speelplezier :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 19 november 2015 15:27
  Hier niet echt een grote fan van Star Wars, wel de oude Battlefront veel gedaan omdat het gewoon lekker speelde. In de Bèta flink wat uren gestopt en ik persoonlijk weet nu al dat 10 uur veel en veel te weinig voor mij is :)

  Deze Battlefront valt niet echt te vergelijken met de oude maar dat neemt niet weg dat het heerlijk speelt. Bij BF en dan voornamelijk de hele grote mappen had ik vaak het gevoel of ik in mijn eentje liep terwijl er 64 man in de server zat. Bij de hele grote mappen in Battlefront heb je het gevoel dat ze echt overal aan het vechten zijn en je zit meteen vol in de actie,
  dit stukje miste ik heel erg in de nieuwe BF3 en BF4 en dat is dus precies wat deze game zo leuk maakt in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 19 november 2015 15:38
  Ik sluit me aan bij geert1, gewoon rustig wachten. Genoeg ander moois om ons voorlopig mee zoet te houden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 19 november 2015 16:16
  Gelukkig is het geen BF4. Die game heb ik namelijk al. Battlefront doet wat het moet doen. Een hele lekkere Star Wars shooter zijn. Wat betreft de DLC, ja dat is wel wat aan de prijzige kant. Seasonpasses op de PC zijn vaak met een paar maanden al een stuk goedkoper. Betaal nu 45 euro voor game+DLC Battle for jakku. Tel daar nog 25 euro op voor de seasonpass en ik je betaald ongeveer 70 euro voor het hele pakket.
  Helaas voor veel mensen geldt dit voorlopig alleen voor de PC.

  Desalniettemin, see you on the Battlefront ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 20 november 2015 09:31
  Alles wat geert1 hierboven zegt. Vooral het stukje over de Season Pass: kwalijke zaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 19 november 2015 15:03
  zal deze vanwege de dlc ook niet aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • domineur

  • 19 november 2015 16:22
  "This is not the Battlefield you are looking for" *. zwaait vinger.
  Wat had het mooi kunnen zijn, voertuigen stelen, klassen systeem die elkaar aanvullen, strategisch spawnen op de map, weapon upgrades. Starship Assault (Carrier Assault equivalent). Helaas EA, hopelijk zit die ' Battlefield in een Star Wars' jasje er de komende tien jaar wel tussen. Die zou ik kopen. Niet deze gedateerde gameplay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ReRo

  • 19 november 2015 18:17
  Denk dat het inderdaad tegen gaat vallen. Helaas, het had zo mooi kunnen zijn. Benieuwd naar de review…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 19 november 2015 21:10
  Vind inderdaad de gameplay oppervlakkig. Inwisselbare personages, heb nooit geval dat je iets toevoegd aan het geheel.jammer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 november 2015 00:05
  Het is idd wel een strategische manier om meer geld te verdienen. Een game die waarschijnlijk na 30-50 uur niets nieuws meer te bieden heeft, heeft wel de mogelijkheid om voor slechts 50 euro 14 nieuwe maps te kopen. Walgelijk eigenlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unimatrix0030

  • 19 november 2015 22:09
  En dan nog die vervelende matchmaking , een aanfluiting voor PC gebruikers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 november 2015 00:06
  Dat je niet eens op basis van ping kan joinen inderdaad. Compleet achterlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.