Geen internet nodig
Omdat je een tweede hypotheek moet afsluiten als je internet wil gebruiken in het buitenland, zijn veel  mensen even afgesloten van het digitale web. Dan is het handig om ook games te hebben die geen internet hebben. Want om nou de hele dag in de McDonalds of de Starbucks te zitten om Clash of Clans, Puzzle & Dragons of Smurf’s Village te spelen is ook geen pretje.

Een eerste aanrader is Metal Storm Aces, een heerlijke actiegame met vliegtuigen die gratis op te pikken is. Voor een paar euro kun je echter ook Sky Gamblers: Storm Raiders downloaden. Eveneens een vliegtuiggame, maar eentje met een stuk intuïtievere besturing en een goede mix tussen simulatie en arcade combat. Wil jevooral echt strategisch aan de gang met vliegtuigen, dan is Ace Patrol een absolute aanrader.

Vooral veel oude klassieke en simpele concepten vinden tegenwoordig hun weg naar iOS en kunnen in een nieuw jasje nog prima mee in de huidige tijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Tetris Blitz of Hyper Breaker Turbo, twee games met historische spelmechanieken met een kleine twist. Bovenal zijn het de Bejeweled-achtige krijg-er-drie-op-een-rij-games die perfect passen op mobiele apparaten en met erg vindingrijke contexten te vinden zijn.  In 10000000 puzzel je je bijvoorbeeld een weg langs klassieke dungeons en in Scurvy Scallywags doe je hetzelfde in een vrolijke piratenomgeving. Eén van de beste variaties vind je in Might & Magic: Clash of Heroes, die op een creatieve en originele wijze het aanvoeren van een heel leger combineert met het klassieke puzzelconcept.

Een onderbelicht modern klassiek pareltje is Gunman Clive, een 2D-sidescroller die doet terugdenken aan de gloriedagen van het genre op de NES en de SNES. Met bijzondere visuals en uitdagende gameplay biedt het een vrij enerverende spelervaring. Een echte klassieker vinden we in de vorm van Metal Slug 3, de sidescrolling shooter die we nog kennen van menig arcadekast. Het concept van deze game staat al jaren als een huis en ook op mobiele apparaten is het heerlijk om rond te knallen in de prettige chaos.

Sport en spel
Sporten is iets dat we nooit achterlaten, zelfs niet op vakantie. Ook in virtuele vorm zijn er zat games in de App Store te vinden die het sporthart sneller doen kloppen. Fifa 13 is een uitstekende overzetting en levert weinig in van zijn rijke gameplay.  Sowieso kun je qua goede sportgames altijd rekenen op EA Sports. Want ook Fight Night Champion en Tiger Woods PGA Tour zijn goed speelbaar op de touchscreen. Eén van de beste sportgames is NBA Jam, die met zijn humoristische uitstraling en toegankelijke besturing perfect op de iPhone en iPad past. Voor de beste race-ervaring raden we je overigens van harte Need for Speed: Most Wanted en Real Racing 3 aan.

iOS heeft het afgelopen jaar bewezen over artistieke pareltjes te beschikken met een mooie emotionele flair. Badland is bijvoorbeeld zo’n game waarin je je kan verliezen in schitterende omgevingen en creatieve puzzels. Ook Year Walk is een opzienbarende game die op een erg integrerende wijze spanning weet op te wekken. De beste van het stel is Ridiculous Fishing. Met een sublieme balans, eigenaardig driehoekig uiterlijk en een perfect uitgewerkt spelconcept blijft de game boeien tot het moment dat je de laatste vis gevangen hebt.

Tijddoders
Er zullen op vakantie wel eens wat momenten zijn waarop je wilde dat de tijd wat sneller ging. Als je bijvoorbeeld ruzie hebt met je ouders, lijdt aan een ernstige kater of als je simpelweg wat heimwee hebt. Op dat soort momenten komen games prima van pas om je over het dode punt heen te helpen.

Perfecte games om uren van je tijd aan te besteden zijn strategiegames. Onlangs verscheen Xcom op iOS, een game waarin je het met tactische teams opneemt tegen steeds gevaarlijk wordendende aliens. Die game gooide op de consoles en de PC al hoge hogen, maar in mobiele vorm komt de game misschien wel nog beter tot zijn recht. Pas alleen wel op voor de relatief hoge prijs. Voor een goedkopere turn-based strategiegame is Great Little War Game een lekker toegankelijke en sympathieke optie.

De strategiegames die je het snelst oppakt en waarin je je het langst verliest blijven echter de mobiele Tower Defense-games. De allerbeste, meest uitgebreide en meest ambitieuze is Anomaly Warzone Earth, een fantastische strategiegame die net zulke rijke gameplay biedt als op de consoles en de PC. Een andere aanrader is Kingdom Rush Frontiers, het schoolvoorbeeld van een simpele doch perfect uitgewerkte Tower Defense-game.

Als je op zoek bent naar een sterke verhalende ervaring is de eerste keus bij uitstek The Walking Dead. Qua voice acting en emotionele keuzes staat deze game eenzaam aan de top. Een verdienstelijke tweede keus is Star Wars: Knight of the Old Republic. Je moet daarbij even door de knullige besturing heenkomen, maar daarna ontvouwt zich een avontuur waarmee de game zich profileert als de beste Star Wars-game ooit. Zoek je wat luchtiger vertier, dan zit je goed bij Lego Batman: DC Super Heroes en als je op zoek bent naar een enerverende op tekst gebaseerde adventure, dan isadvocatengame Ace Attorney: Phoenix Wright de meest voor de hand liggende keuze.  Als we het overigens hebben over tijdverdrijf is het onmogelijk om Final Fantasy IV niet te noemen. Deze remakepresenteert op een uitstekende wijze de klassieke krachten van dezeJapanse RPG in een modern jasje.

Daarnaast vallen endless runners natuurlijk niet te vergeten. Het zijn irritant verslavende games, die als voornaamste doel hebben om je in een bepaalde flow te brengen waaruit je niet kunt ontsnappen. Temple Run(2) is de populairste en traditionele titel in dit genre. Maar er zijn zat games die een erg leuke twist bieden op het simpele spelconcept. Denk daarbij aan Punch Quest, Jetpack Joyride of Dead Ahead.

 

Sociale bezigheden
Maar uiteindelijk draait vakantie natuurlijk niet om games. Vakantie draait om het opdoen van herinneringen, het ontdekken van nieuwe wonderen in de wereld en een gezellige tijd met vrienden en familie. Een goede compromis om te gamen, maar toch je medevakantiegangers niet in de steek te laten is natuurlijk om gewoon samen te gamen. Er heeft altijd wel iemand een stok kaarten bij of een pakketje voor Yahtzee. Op de zeldzame momenten dat niemand daar aan gedacht heeft, kun je alsnog je iPad van stal halen. De App Store bevat namelijk praktisch elk bordspel dat je je maar kunt bedenken. Van Triviant tot Monopoly en van Risk tot Kolonisten van Catan. Alle games die garant staan om een gezellige avond nog gezelliger te maken. Wij raden je dan ook aan om vooral aan je medemens te denken en zoveel mogelijk van dit soort games te downloaden.

Alvast een prettige vakantie!