Na veel te lang te hebben moeten wachten kunnen wij Europeanen nu eindelijk ook genieten van de PlayStation Portable. Tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe hardware zal er ook een zeer sterke verzameling launchtitels in de schappen komen te liggen. Veel launchgames zijn gebaseerd op reeds bestaande games, maar zullen toch genoeg nieuwe toevoegingen hebben om ook de kersverse PSP bezitter te kunnen interesseren. Daarnaast bestaat het grootste deel van de launch line-up uit racegames. Racegames op handhelds waren altijd dun gezaaid en meestal maakten ze gebruik van een topview zodat het toch wat lastiger is om de auto op de baan te houden. Met de komst van de PSP zullen we steeds meer handheld racegames gaan zien, aangezien de PSP het gevoel van de thuis console perfect weet over te brengen naar het kleine scherm. Daar komt natuurlijk bij dat racegames zich natuurlijk perfect lenen voor korte sessies voor als je onderweg bent.

Al dat moois moet natuurlijk ook op je schermpje getoverd kunnen worden en moet ook nog eens goed speelbaar zijn. De PSP beschikt daarom over een TFT LCD-scherm met een resolutie van 480 bij 272 pixels waarop de games en films standaard in breedbeeld (16 : 9) worden weergegeven. Omdat de PSP tot de PlayStation familie behoort, zul je op deze handheld ook de bekende knoppen (kruis, vierkant, driehoek en cirkel) van de Dual Shock controller terugvinden. Tevens is de PSP de eerste handheld die over een geïntegreerde joystick beschikt.

Om de PSP klaar te maken voor de toekomst is ervoor gekozen om WiFi functionaliteit toe te voegen. De WiFi functie gaat vooral gebruikt worden om tegen elkaar te kunnen gamen. Je kunt kiezen uit twee verschillende manieren om draadloos te gamen: Ad Hoc en Infrastructure. Ad Hoc betekent simpelweg dat je, als je tegen elkaar wilt gamen, dichtbij andere PSP bezitters moet zijn om verbinding te kunnen maken. Infrastructure is het best te vergelijken met online gamen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een zogenaamde Hotspot of accespoint. Hierop kun je met je PSP verbinding maken met het internet om zo tegen andere PSP bezitters te kunnen gamen.

Speciaal voor de PSP heeft Sony een nieuw medium ontwikkelt: de UMD. Dit schijfje is misschien het best te vergelijken met een Minidisc, met het grootste verschil dat er een UMD over 1,8 gigabyte aan opslagruimte beschikt. UMD staat voor Universal Media Disc en zal de drager worden van de games en films die je straks op je PSP kunt afspelen. Ook heeft Sony veel aandacht besteed aan de kopieer beveiliging van de UMD elke disc beschikt daarom over een soort van digitale vingerafdruk.