Eerder legden we de games al naast elkaar. Dat artikel is hier terug te lezen.
Mediadiensten
Sony onthulde zijn PlayStation 4 zakelijk, uitgebreid en met een niet te missen focus op games. Ook de E3-conferentie moest evenzeer geruststellen als blijk geven van visie: de PlayStation 3 is vooral een spelcomputer. Het woord ‘console’ maakte in de E3-conferenties van Microsoft de afgelopen jaren daarentegen mondjesmaat plaats voor ‘home entertainment system’. Het is niet zo verrassend: Microsoft wil met de Xbox One dominant zijn in de huiskamer.
Tv, muziek, on demand video én games: als het aan de Amerikaanse consoleboer ligt, verloopt al het hedendaagse entertainment via de Xbox One. De Xbox One is overigens geen vervanging van de digitale tv-ontvanger die je al thuis hebt staan. Wel kun je dit kastje op de One aansluiten en zo onder meer van zender wisselen (met Kinect) en een eigen televisiegids samenstellen.
Wat Sony hier tegenover zet, is nog een beetje onduidelijk. De Japanse uitgever kondigde op de E3 aan bezig te zijn met een entertainmentplan, maar waaruit dat plan bestaat, is nog een beetje vaag. Het platform wordt in ieder geval geleverd met apps van Netflix, Amazon Instant Video en Sony’s eigen Music Unlimited en Movies Unlimited. Saillant detail: de PlayStation 3 is het meest gebruikte platform om Netflix-video’s mee te streamen, zo stelde Sony eind december van 2012. En dat voor een console die in Amerika als de verliezer van zijn generatie wordt gezien.
Social media
Want ook sociale media zijn services. En op de aankomende consolegeneratie misschien wel meer dan ooit. Microsoft heeft op dit vlak echter een slechte reputatie. Het bedrijf ontwikkelde zelf de Xbox 360-apps voor Twitter en Facebook, in plaats van die ontwikkeling uit te besteden aan bedrijven die daar de visie en expertise voor hebben. De apps verdwenen snel en terecht van het dashboard.
Met de Xbox One houdt Microsoft zich vooralsnog afzijdig. Op dit moment weten we enkel dat het door het bedrijf gekochte Skype wordt geïntegreerd. Wellicht is dat verstandig. “Wij weten niet wat in de toekomst het dominante sociale medium zal zijn”, zei een Microsoft-engineer na de One-onthulling in mei tegen een Amerikaanse journalist. Het nadeel van die opvatting is dat het op de korte termijn geen oplossing biedt.
Sony speelt met zijn ‘Share’-knop veel meer in op sociale media zoals die nu onder gamers leven. Want gamen is delen, zo meent de Japanse uitgever. Sociale media worden inderdaad graag door gamers gebruikt, mits ze niet te geforceerd zijn geïmplementeerd (kuchuncharted3kuch) en de informatie het delen waard is (denk aan toffe screenshots, bizarre filmpjes en markant gamenieuws). De PlayStation 4 maakt delen op verscheidene sociale media mogelijk met een letterlijke druk op de knop.
Xbox Live Gold en PlayStation Plus
Waar sommige mensen dachten dat Xbox Live volledig gratis zou worden, blijkt het tegenovergestelde het geval. Sony leverde op de PlayStation 3 een gratis multiplayerdienst, maar gaat nu Microsoft en zijn Xbox Live Gold-systeem achterna. Dat houdt in dat spelers op de PlayStation 4 enkel online kunnen gamen als zij tegen betaling een PlayStation Plus-abonnement afsluiten. Het onderhoud van servers kost nou eenmaal geld.
Bovendien is de cloud - het ‘uitbesteden’ van data aan servers elders – een belangrijk speerpunt van beide consoles, al werd de cloud op de E3-conferenties vooral gebruikt als toverwoord. Hoe ontwikkelaars die kunnen integreren in games, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Microsoft stelt ze werelden toe ‘te evolueren en te leren van spelers’. Waarschijnlijk doelt de uitgever op toepassingen als de ‘Drivatars’ uit Forza 5. Toch blijft dat een beetje vaag. Hier komen we in deel vier van deze artikelreeks nog op terug.
Verder introduceert de herziening van beide online diensten vooral finesse of kleine aardigheidjes. Zo kun je een vriend op de PlayStation 4 bijstaan door eventjes de besturing van hem of haar over te nemen. Ook als hij of zij een singleplayergame speelt. Koop je een nieuw spel in de PlayStation Store, dan kun je al beginnen met spelen terwijl de game gedownload wordt. Overigens geldt dat ook voor games die je op de Xbox One koopt. Het is zowel op de Xbox One als PlayStation 4 mogelijk potjes van andere te kijken of je eigen sessie te streamen. Op de One krijgt de friendslist daarnaast een fikse upgrade (tot 1000 spelers).
Verrijking, toch?
Sony en Microsoft lanceren dus eind dit jaar ieder een console waarop je enkel tegen betaling online kunt spelen. Zoals de functies uitwijzen, profiteren beide consoles daarvan. Mediadiensten, waarop de Xbox One vooralsnog een veel grotere nadruk legt, moeten zich daarentegen nog bewijzen. Van Sony weten we enkel dat het bezig is met een entertainmentplan en van de tv- en streamingdiensten van de One is het nog maar de vraag of ze ooit naar Nederland komen. Welke console het beste gebruikmaakt van services (in de breedste zin van het woord), is daarom pas vast te stellen als we ze daadwerkelijk in ons eigen kikkerlandje onder de loep kunnen nemen.
Reacties op: PlayStation 4 versus Xbox One: de services
Benny benassi
klub7justin
Aldodilly
Heinster
*Gezegd als fervent consolegamer*
Ik game op een console vooral voor het gemak en de exclusives(lekker op de bank)… Natuurlijk kan ik veel meer op een PC, maar daar betaal je ook voor (en nie zo'n bietje nok) en moet je wel wat kennis opdoen(moeite) om alles te krijgen zoals jij dat wil…
Zolang de services maar optimaal zijn rondom het gamen en echt iets bijdragen, dan is de rest echt bijzaak… En gezien dat je op een PS3 gratis online kon en er een Blu-ray speler (waar je wel meer betaalde voor de aanschaf) en ze relatief nek aan nek zijn geeindigt, lijkt het er op dat de markt hetzelfde lijkt te denken.
Ik doe ook wel eens gamen op mijn pc, maar vooral Stepmania, UltraStar, Emulatie… Ook veel media speel ik liever af via de PC… Daarnaast ook mijn werk, social media, op de hoogte zijn van al het nieuws en andere informatie vergaring.
Ikzelf snap wel dat mogelijkheden belangrijk kunnen zijn en een bepaalde vrijheid. De meeste mensen hebben het met andere dingen druk en we komen na onze 25ste(soms eerder) bijna allemaal chronisch tijd te kort. Apple snapt dat uitstekend en speelt daar ook handig op in.
Ik stream wel eens wat media naar mijn X360, maar ze zullen altijd bepaalde formats blokkeren en/of losse ondertiteling nooit accepteren. Dat zal met de PS4 en XBone niet anders zijn… Ook voor mijn DVD's is de console wel makkelijk, maar het is wel een bijzaak en gebruik meer mijn laptop.
Maar aan het einde van de rit hoort het "voor gamers" te draaien om spellen… Voor het hart van de Gamers, lijkt Sony deze nieuwe generatie het beste te starten.
Benny benassi
ali3n8tor
https://twitter.com/XboxSupport1/status/345338828606812160
Dubstepzz
water
had er dan niet beter gew8 kunnen worden met dit artikel? :p
BesottedOrb
Kinine
pemat
ShadowX
Kan niet wachten om met beide console`s aan de slag te gaan.
Dubstepzz
piderman
the-x-filess
the-x-filess
water
imagica
1) http://fd.nl/ondernemen/581619-1306/online-videodienst-netflix-begint-in-nederland
2) http://www.gelderlander.nl/algemeen/multimedia/netflix-in-september-naar-nederland-1.3866031
Schijnbaar voor de release van de XBone al, September namelijk.
Verder ook HBO, als ik voor weinig mijn favoriete HBO series kan kopen/huren, scheelt dat weer in 15 euro per maand extra voor het huidige pakket op KPN, ik kijk namelijk niet alle series die op HBO uitkomen.
Baukereg
Baukereg