Alhoewel, er is natuurlijk een kans dat onze nuchterheid door alle geruchten en roddels rondom de PS3 is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor onzekerheid. Willen we de Playstation 3 nog wel kopen? Waarom heeft het allemaal zo lang geduurd? En is de console zijn prijs eigenlijk wel waard? Wat kan de PS3 wat de andere consoles niet kunnen? Welke beweringen zijn er waar en welke absoluut niet? In de komende weken zal Gamer.nl alle kleine beetjes informatie naast elkaar leggen en precies voor je uitzoeken wat de Playstation 3 nu eigenlijk te bieden heeft. Om de spits af te bijten zijn we eens flink gaan graven in de geschiedenis van de Playstation 3 en hebben we de belangrijkste gebeurtenissen eens op een rijtje gezet rondom de ontwikkeling van Sony's console.

De eerste stappen van de PS3

Rond 22 juni 2004, inmiddels alweer bijna 3 jaar geleden, verschijnt een van de eerste geruchten rondom de PlayStation 3. Er wordt gemeld dat de nieuwe console PSX technologie zal bevatten evenals een DVD/Blu Ray speler en dat er ook TiVo op het apparaat zal zitten. Als prijs wordt er $500 genoemd. In juli 2004 circuleren de eerste titels van games die op de PS3 zullen gaan verschijnen. IGN meldt dat Half Life 2, Spiderman 3, Need for Speed, Dark Sector en Medal of Honor op de nieuwe console zullen gaan verschijnen. In juli wordt gemeld dat de PS3 eerder zal verschijnen dan gepland. Dit zou zelfs 2006 kunnen zijn in plaats van het eerdergenoemde 2007. Op 20 juli wordt de naam en het logo van de PlayStation 3 vastgelegd bij het patentbureau.

Al snel gaat het gerucht dat de PS3 op de E3 van 2005 getoond zal worden en zelfs speelbaar zal zijn. Sony laat echter aan het begin van 2005 weten dat deze speculaties ongegrond zijn. Een maand later laat president van Sony, Kaz Hirai, echter weten dat de kans groot is dat de PS3 toch wel getoond zal worden tijdens de E3. Sterker nog, er wordt aangekondigd dat de nieuwe console al voor de E3 getoond zal worden! Tot die tijd weet niemand nog hoe de PS3 eruit zal gaan zien. Maar al snel steken de nep-designs de kop, de een nog spectaculairder dan de ander.

Ken Katarugi: "PlayStation 3 wordt duur!"

Vlak voor de E3 van 2005 doet Hideo Kojima de pers ter ore komen dat hij werkt aan twee nieuwe games waarvan een Metal Gear Solid 4 is voor de PS3. Tijdens de Sony persconferentie van de E3 komt dan eindelijk het uiteindelijke design van de PlayStation 3 naar voren, het apparaat is helemaal zilverkleurig, evenals de belangrijkste feiten rondom deze console. De PS3 is compatible met games van PlayStation en PS2 en bevat Blu-Ray en support CD-Rom, CDR+W, DVD, DVD-Rom, DVD-R, DVD+R. Ook wordt aangekondigd dat er een nieuwe Grand Theft Auto uit zal komen bij de launch van de PS3 die in 2006 nog zal plaatsvinden. Diverse games worden getoond en iedereen is onder de indruk van de kracht van het apparaat.

Echter van de boemerangvormige controller wil niemand weten. In de periode na de E3 speculeren de analisten erop los. De Xbox 360 staat op het punt te lanceren, de Nintendo Revolution is bekend gemaakt en iedereen wil weten welke prijzen de next-gen consoles zullen hebben. De Revolution wordt geschat op 150 tot 200 dollar, de Xbox 360 tussen 360 en 400 dollar en de PS3 zou daar tussenin zitten met $300.

In juni van 2005 komen er geruchten naar boven dat de PS3 in de zomer van 2006 gelanceerd zal gaan worden in Azie en Amerika. Over Europa wordt nog niet gesproken en al snel wordt er vermoed dat de PS3 pas in 2007 onze huiskamers zal bereiken. Pete Harrison laat weten dat de boemerang controller slechts een conceptontwerp was en dat de controller er niet zo uit zal gaan zien. Er wordt opgelucht adem gehaald, echter al snel wordt het blije gevoel overschaduwd door een uitspraak van Ken Katarugi: de PlayStation 3 gaat namelijk duur worden!

Werelwijde launch?

Vorig jaar werd er al snel informatie uitgebracht over een mogelijke releasdatum voor de PS3. In september van dat jaar moet de console verschijnen in Amerika en Azie en voor Europa staat de launch gepland voor maart 2007. Niet lang daarna wordt door een hoge pief bij Sony gemeld dat er een wereldwijde launch zal komen in november 2006. “Sony has a history of choosing the right time to do it; we did it with PSOne and it was the same with PS2.”

De geruchten van de prijs steken weer de kop op en ditmaal komen ze uit de mond van Georges Fornay (hooggeplaatste Sony Frankrijk). Ditmaal wordt geschat rond de $500 en $600. Direct na deze uitspraak laat Sony Amerika weten dat de uitspraak van Fornay verkeerd is geinterpreteerd en dat het namelijk niet ging om de prijs van de PlayStation 3, maar om de relatieve waarde van de PlayStation 3 als Blu-Ray speler. Steeds vaker komen er geruchten voor die daarna even hard weer de nek om worden gedraaid.

Iedereen kijkt vol spanning uit naar de E3 van 2006 waarop toch wel duidelijkheid verwacht wordt omtrent de PS3. En inderdaad, het uiteindelijke design wordt getoond, zwart ditmaal en de games line-up begint vorm te krijgen en er wordt een prijs bevestigd..en dat is even slikken. Nieuw is de SixAxis controller die ook een tiltfunctie bevat en uiteraard direct wordt vergeleken aan de Wii-mote.

Europa vind het wachten niet erg

Na de E3 laat David Reeves aan de pers weten de eerste exemplaren van de Sony PlayStation3 in Europa zullen worden uitgebracht. Reeves stelt eerst nog dat hij hoopt dat de PS3 in Europa gelijk zal worden gelanceerd met die in de VS, maar daarna zegt hij onmiddelijk dat hij er van uit gaat dat Europa de eerste exemplaren die geproduceerd worden voor het PAL territorium zullen zijn. Inmiddels is de website van de PS3 live en staan de meeste launchtitels aangegeven.

De productie is inmiddels in volle gang en 10.000 dev-kits zijn aan developers uitgedeeld. De slogan "This is Living" ziet het daglicht al volgen er al snel parodiën zoals "This is Waiting" aangezien veel mensen vol ongeduld op de console wachten. Helaas lijkt de parodie waarheid worden want Sony heeft aangegeven dat de release van de PS3 in de PAL-gebieden vooruitgeschoven is naar maart 2007. In het officiele statement wijt Sony de vertraging aan "the delay in the mass production schedule of the blue laser diode within the Sony Group, thus affecting the timely procurement of key components to be utilised in PlayStation 3."

Hoewel Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Australie nu langer moeten wachten, loopt de productie voor Japan en Noord-Amerika wel op schema. Sony verwacht nog steeds 6 miljoen PS3's te kunnen verschepen voor het eind van 2006. Sony laat weten dat Europese gamers het niet erg vinden dat de PS3 is uitgesteld. "European consumers have shown that historically they don't mind [the delays], because they end up buying as many PlayStations, if not more, than the US and Japan. In Europe, it doesn't seem that the release of our platforms after the US and Japan-in the long run-affects how consumers feel ... If we were sitting here in five years' time, I don't think we'd really think about or notice that PlayStation 3 was four or five months later in Europe."

Inmiddels verschijnen er her en der hands-on views over de PS3 aangezien gamejournalisten al met het nieuwe apparaat aan het gamen mogen. De geluiden zijn veelal positief.

Launch succesvol in Azie en Amerika

Elf november is in Japan de dag waarop de PS3 in de winkels ligt en op 17 november verschijnt de PlayStation 3 in Amerika. Al dagen voor de launch zitten er mensen in de rij te wachten om de eerste hand te kunnen leggen op de PS3. De verkoop blijkt succesvol, in Japan is de console nagenoeg uitverkocht na de launch. In de USA heeft de console al een record gevestigd. In de zes weken na de lancering zijn er namelijk één miljoen units naar Amerika verscheept. Dit is een enorme prestatie voor Sony; de PSOne en ook de Playstation 2 hebben deze aantallen niet gehaald bij hun lancering.

Op 23 maart, bijna vier maanden na de launches in Amerika en Japan, zal de console eindelijk ook in Europa in de winkels te vinden zijn. Wij hopen dat het het wachten waard is geweest, want onze vingers jeuken al bij alleen de gedachte aan het spelen op de Playstation 3.