Elk voordeel heb z'n nadeel zullen we maar zeggen. We mochten dan weer de gebeten hond zijn met de vertraagde releasedatum van de PS3, maar daar tegenover staat wel een grote hoeveelheid games die rond de lancering voor de PS3 uitkomen. Om het overzicht wat te bewaren, zetten wij alvast de games op een rijtje die rond 23 maart gaan uitkomen voor de nieuwe console van Sony.

Door Philip Cremer, Erwin Vogelaar en Peter Zeilstra

Blazing Angels Squadrons of WWll Uitgever: Ubisoft Ontwikkelaar: Ubisoft

Blazing Angels: Squadron of WWII laat prille PS3-bezitters toe om het luchtruim te verkennen met een van de vele vliegtuigen uit de woelige oorlogsjaren. Als speler krijg je de kans om bekende gebeurtenissen als Pearl Harbor en de slag om Berlijn mee te maken vanuit een prachtig vogelperspectief. Blazing Angels is niet enkel een erg intensief spel, het maakt ook volop gebruik van de speciale SIXAXIS-technologie die in de controller van de PS3 verwerkt zit. Je vliegtuig besturen doe je namelijk door middel van je controller naar de gewenste richting te laten hellen. Tel daar nog eens een bloedstollende multiplayer mode bij op waarin je het met 16 spelers tegelijk online tegen elkaar kunt opnemen óf kunt samenwerken in de co-op mode, en het mag duidelijk zijn dat Blazing Angels eentje is om in het oog te houden.

Call of Duty 3 Uitgever: Activision Ontwikkelaar: Treyarch

Call of Duty 3 is al op verscheidende systemen verschenen, maar Activision vond het nodig om het spel ook nog eens uit te brengen voor de Playstation 3. Parijs moet tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd worden en dat gebeurt tijdens de Normandy Breakout. Vergeleken met de vorige Call of Duty games, is de omgeving in het spel veel belangrijker. Vrijwel alles is verwoestbaar, dus je bent nergens meer veilig.

Def Jam: Icon Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Games

Je bent een hiphop artiest en je kunt maar niet doorbreken. Wat doe je dan? Je zet het op een vechten natuurlijk! Tenminste, zo lost de hoofdpersoon uit Def Jam: Icon het op. Door te vechten bouw je respect op en dat heb je als hiphop ster wel nodig. Extreem belangrijk in Def Jam: Icon is dan ook de muziek. De omgeving reageert namelijk op de beats van de muziek. Zo ontploffen er dingen, maar kun je ook van bepaalde omgevingselementen gebruik maken tijdens het vechten. Je hebt namelijk niet alleen de controle over je personage, maar ook over de muziek. Hierdoor verandert de muziek en dus de omgeving in een soort wapen.

Enchanted Arms Uitgever: Ubisoft Ontwikkelaar: From Software

Voor de Xbox kwamen nou niet al te veel RPG’s uit. Een fijne verrassing was dan ook Enchanted Arms, dat een behoorlijk leuke game bleek te zijn. Het verhaal begint met drie studenten aan de universiteit voor Enchanters die hun vrolijke leventje lijden. Plots keren alle robots, die de mensheid horen te dienen, zich tegen de mensheid. Tevens dreigt een groot kwaad in de vorm van een ijskoningin, weer op te staan en de wereld te vernietigen. De PS3-versie zal waarschijnlijk gelijk zijn aan de Xbox 360-versie.

F.E.A.R. Uitgever: Vivendi Universal Ontwikkelaar: Day1 Studios

Misschien niet meer de nieuwste game op de markt, maar F.E.A.R. blijft zijn reputatie hoog houden als angstaanjagende shooter. Bovendien is de AI van de tegenstander nog steeds te beschouwen als één van de meest geavanceerde in het genre. Een nieuwe gamemode die al is geïntroduceerd met de Xbox 360-versie van de game is ook aanwezig in de PS3-versie van F.E.A.R. Dit betreft de instant action mode waarin binnen een bepaalde tijdlimiet een gebied moet worden ontdaan van zijn vijanden. Het resultaat kan worden vergeleken op online leaderboards.

Fight Night Round 3 Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Sports

Zwetende boxers, tenenkrommende uppercuts en bloed dat je om de oren vliegt: alles wordt in Fight Night Round 3 tot in detail weergegeven. Op de PS3 zal de realistische en pijnlijke ervaring van boksen nog eens dichterbij worden gehaald door de aanwezigheid van een first person view mode. Hierin zijn de klappen pas echt van dichtbij mee te maken. Vanuit dit perspectief is ook in splitscreen multiplayer te vechten.

Fight Night Round 3 zal ook gebruik maken van de netwerkcapaciteiten van de PS3. Een volwaardige online multiplayer mode plus live updates van ESPN scores behoren tot de features van de online mogelijkheden.

Formula One: Championship Edition Uitgever: SCEE Ontwikkelaar: SCEE

Het in handen hebben van de officiële Formule 1-licentie legt behoorlijk wat druk op Sony. Het is de enige commerciële ontwikkelaar die aan de vraag kan voldoen van de talloze F1 fans om een F1 game neer te zetten. De ervaring van ontwikkelaar Liverpool Studio's lijkt in ieder geval mee te helpen een solide game neer te zetten.

Op grafisch gebied ziet het er naar uit dat de game misschien wel een van de beste race games gaat worden die rond de launch van de PS3 te krijgen is. Op het gebied van physics en besturing probeert men zowel de die-hard race-sim en casual gamer tevreden te stellen door een groot aantal hulpmiddelen toe te voegen die naar believen zijn uit te schakelen.

Full Auto 2: Battle Lines Uitgever: Sega Ontwikkelaar: Pseudo Interactive

Met nieuwe gamemodes, getweakte gameplay en zes nieuwe tracks wordt Full Auto 2: Battlelines gepresenteerd als opvolger van de eerste game in de reeks. Daarentegen blijven wel veel dingen gelijk, waaronder een groot aantal originele tracks. Ook blijft de basis van de game gelijk. Dit houdt in dat we wederom met razendsnelle auto's door vernietigbare steden kunnen racen. Dit alles zou natuurlijk incompleet zijn zonder de over-the-top wapens die op de auto's zijn gemonteerd. Bovendien zijn de auto's beperkt aan te passen aan je smaak met aan te passen velgen en opdrukken..

Genji: Days of the Blade Uitgever: SCEE Ontwikkelaar: Game Republic

Genji: Days of the Blade werd op en ver na de E3 van 2005 belachelijk gemaakt. Na een praatje van de ontwikkelaar dat het spel gebaseerd zou zijn op gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden, werd er een filmpje getoond met een gigantische krab als vijand. Het legendarische ‘MASSIVE DAMAGE’ wanneer de krab in zijn buik geraakt wordt, is nog altijd terug te vinden in nieuwsberichten over het spel.

Maar wat is het? Een hack & slash game met een flinke Japanse sfeer. Er zijn vier verschillende personages waarmee je kunt wisselen. Van een klein en snel meisje, tot een gigantische, maar trage vent. Het is de bedoeling om je door massa’s aan vijanden te hakken en het verhaal te vorderen.

  Mobile Suit Gundam: Target in Sight Uitgever: Atari Ontwikkelaar: Bandai Interactive

Het heeft een tijdje op zich laten wachten, maar Mobile Suit Gundam: Target in Sight is eindelijk voor Europa aangekondigd. Het spel staat elders bekend als Mobile Suit Gundam: Crossfire, maar qua spel zelf hebben we hier toch echt hetzelfde product te pakken. In het spel vechten de troepen van de Federation en Zeon tegen elkaar. Niet met zomaar wat wapens, maar met Mobile Suits. Als speler word je natuurlijk in zo’n pak gedropt en richting oorlog gestuurd.

Belangrijk voor het spel is teamwerk, want in je eentje zul je de klus niet geklaard krijgen. Je krijgt de mogelijkheid om vriendschappelijke Mobile Suits opdrachten te geven. De vijand is namelijk sterk, dus er zal ook gezocht moeten worden naar zwaktepunten van je tegenstanders. Alleen dan is er een overwinning mogelijk. Vorder je verder in het spel, dan krijg je ook meer Mobile Suits tot je beschikking die weer extra vuurkracht bezitten.

Marvel: Ultimate Alliance Uitgever: Activision Ontwikkelaar: Ravensoft

De previous-gen versies van Marvel: Ultimate Alliance mochten dan niet zonder fouten zijn, maar de games waren zeker geen onverdienstelijke poging om van het comic-universum van Marvel een RPG te maken. Met extra ontwikkeltijd heeft Ravensoft de kans om net dat beetje extra toe te voegen op het gebied van betere graphics en gameplay. We kunnen in ieder geval rekenen op een lekkere button bash game met diepere RPG elementen waarin onze favoriete superhelden de hoofdrol spelen.

MotorStorm Uitgever: SCEE Ontwikkelaar: Evolution Studios

MotorStorm is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende games die bij de launch van de PS3 beschikbaar is. Naast prachtige graphics en een erg realistische physics-engine heeft ontwikkelaar Evolution Studios (WRC-reeks) ook wat nieuwe gameplayelementen aan het racegenre weten toe te voegen die niet onopgemerkt zullen blijven.

Een perfect voorbeeld van zo’n vernieuwing is het real-time track deformation systeem. Hierdoor zullen spelers een parcours nooit tweemaal op detzelfde manier ervaren, de speciale techniek zorgt er namelijk voor dat jijzelf en je tegenstanders diepe sporen achterlaten in de modder. Het gevolg daarvan is dat je telkens weer rekening zal moeten houden met een steeds veranderende ondergrond. Tel daarbij nog eens een agressieve A.I. op en het mag duidelijk zijn dat MotorStorm geen katje om zonder handschoenen aan te pakken is.

NBA 2K7 Uitgever: 2K Sports Ontwikkelaar: Visual Concepts

Het spel is al voor verschillende systemen verschenen, maar op de Playstation 3 moet het helemaal schitteren. De stijl van elke echte speler is namelijk apart opgenomen zodat het spel er extreem realistisch uitziet. Tevens wordt de tilt besturing van de SIXAXIS gebruikt om bijvoorbeeld de bal te gooien. Voor de rest is er de Street Mode, met een heuse verhaallijn, een uitgebreide create-a-player mode om je eigen personage te maken en gewoonweg ontzettend veel basketbalplezier.

NBA Street Homecourt Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Sports

Liefhebbers van de Street-reeks worden door EA verwend tijdens de launch van de PS3 met een gloednieuw basketbalspel: NBA Street Homecourt. Door de kracht van de next-gen consoles is EA helemaal los kunnen gaan en mogen we genieten van bloedmooie graphics, griezelig realistische animaties en een vernieuwd besturingssysteem waarmee de speler zelf zijn eigen tricks kan samenstellen. Natuurlijk bevat NBA Street Homecourt naar goede gewoonte nog steeds een beestige soundtrack vol met stoere klanken die over de courts te horen zullen zijn. Als toemaatje is het deze keer ook mogelijk om met spelers uit de WNBA (de NBA voor vrouwen) aan de slag te gaan, waaronder Sue Bird en Sheryl Swoopes.

NHL 2K7 Uitgever: 2K Games Ontwikkelaar: Visual Concepts

Zoals het een sportgame betaamd is NHL 2K7 een ware multiplatform game. Dit betekent echter niet dat er geen verbeteringen aanwezig zullen zijn in de PS3-versie van deze ijshockey game. Grafisch zal de game natuurlijk ietwat zijn opgepoetst, maar ook de gameplay is onder handen genomen. Zo zal het met de tiltfunctie van de SIXAXIS-controller mogelijk zijn om body checks uit te voeren en is het ook nog eens mogelijk om vanuit een eerste persoons perspectief de goalie te besturen.

Need for Speed Carbon Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Games

Het spel is al geruime tijd uit voor allerlei consoles en EA dacht dat het spel ook nog wel op de Playstation 3 dienst zou doen. Carbon speelt zich af in een stad omgeven door Canyons. Als speler race je langs diepe ravijnen waar je met een enkele inschattingsfout zo in vliegt. Extra intense spanning tijdens het rijden dus, want het is zo voorbij. Ook kan iedere fan van auto-tuning zijn hart weer ophalen.

Resistance: Fall of Man Uitgever: SCEE Ontwikkelaar: Insomniac Games

Resistance: Fall of Man is een van de eerste allround shooters die gebruik gaat maken van de krachtige hardware van de PS3. De geavanceerde physics engine en gedetailleerde geometrie in de game zijn hiervan een voorbeeld. En dan moet natuurlijk niet de creatieve inbreng van de mensen van ontwikkelaar Insomniac worden vergeten.

Zo zal de nadruk gaan liggen op de onconventionele wapens die de game rijk is. Het zal niet simpelweg gaan om het doden van de vijand, maar om dit zo creatief mogelijk te doen. Online belooft de game ook veel te gaan leveren. Op dedicated servers biedt Sony de mogelijkheid om met wel 40 spelers tegelijkertijd tegen elkaar te spelen in verschillende online modes.

Ridge Racer 7 Uitgever: Namco Bandai Ontwikkelaar: Namco Bandai

Tijdens de lauch van een nieuwe console van Sony hoort traditioneel een vers deel binnen de Ridge Racer-reeks, en ook bij de lancering van de PS3 is dat niet anders. We zijn ondertussen al aan deeltje zeven aangekomen en het ziet ernaar uit dat ontwikkelaar Namco Bandai ons weer een lekker snelle racer zal gaan voorschotelen. Als speler krijg je deze keer de keuze uit 40 verschillende bolides om op 20 uiteenlopende parcours het wegdek onveilig te maken.

Een van de meest opmerkelijke vernieuwingen binnen de reeks is ontwijfeld de toevoeging van een customization mode waarin we de kans krijgen ons racemonster volledig naar eigen smaak te tunen. Met meer dan 200.000 verschillende combinaties zijn zelfs de meest doorwinterde tuners eventjes zoet. Natuurlijk is Ridge Racer 7 ook online speelbaar. In de online mode kunnen 14 mensen het tegen elkaar via de online service van Sony.

Sonic the Hedgehog Uitgever: Sega Ontwikkelaar: Sega

Sonic, de wereldberoemde hardloopegel met de bloedrode sneakers, zal op 23 maart ook bij ons in de winkels te vinden zijn als launchgame voor de PS3. In Sonic the Hedgehog is prinses Elise ontvoerd en jij moet haar zo snel mogelijk uit de handen van de boosaardige Dr.Eggman gaan redden. Gelukkig staat de Sonic er niet alleen voor, zijn vrienden Shadow en het gloednieuwe personage Silver staan hem bij tijdens zijn avontuur. Silver zal, naast de brute kracht van Shadow en de snelheid van Sonic, een paranormaal kantje aan de gameplay toevoegen doordat hij vanop afstand objecten kan doen bewegen met zijn geest. Natuurlijk zijn ook oude bekenden Tails en Knuckles aanwezig, waardoor het plaatje compleet is.

Splinter Cell: Double Agent Uitgever: Ubisoft Ontwikkelaar: Ubisoft Shanghai

Het later uitgeven van Splinter Cell: Double Agent voor de PS3 heeft zo zijn voordelen. Deze versie van de game zal een aantal verbeteringen met zich meebrengen die de versies voor de andere consoles niet hadden. Zo zal er in de multiplayer mode met een vrouwelijke spion te spelen zijn. Ook krijgt de PS3-versie de beschikking over twee nieuwe multiplayer maps en nieuwe co-op uitdagingen. De SIXAXIS-controller zal ook genuanceerd gebruikt worden in verschillende aspecten van de game. Bekende bezigheden als het openen van sloten en het controleren van de drone in multiplayer gaan gebruik maken van deze feature.

The Elder Scrolls lV: Oblivion Uitgever: Bethesda Softworks Ontwikkelaar: Bethesda Softworks

The Elder Scrolls IV: Oblivion was reeds een van de meest succesvolle games van het voorbije jaar op de PC én Xbox 360, maar gelukkig krijgen de toekomstige PS3-bezitters ook de kans om met deze wonderlijke open world RPG aan de slag te gaan. Met meer dan honderd uur aan gameplay is dit spel waarschijnlijk een van de meest uitgebreide singleplayer ervaringen ooit. Bovenop de vertrouwde content die wel al op de PC en Xbox 360 tegenkwamen, zal de PS3-versie van Oblivion standaard de uitbreiding Knights of the Nine bevatten, waardoor de levensduur van het spel een heel stuk omhoog gehaald wordt. Verder zullen ook de laadtijden aanzienlijk korter zijn dankzij de Blu-Ray-techniek van de PS3.

The Godfather: The Don's Edition Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Games

In alle opzichten is The Godfather: The Don's Edition verbeterd ten opzichte van de andere The Godfather games. Meer missies, gebieden en rivaliserende bendes zijn toegevoegd aan de PS3-versie van de game. En natuurlijk kan de SIXAXIS-functionaliteit niet uitblijven. Sla met je controller op en neer en je slaat je tegenstander op het scherm neer. De hulp van grotere hitsquads is ook in te roepen om korte metten te maken met je vijand. Het is zelfs mogelijk om een vrouwelijke huurmoordenaar in te huren om de zaakjes voor je op te knappen.

Tiger Woods PGA Tour 2007 Uitgever: EA Ontwikkelaar: EA Sports

Tiger Woods is dé bekendste persoon als het aankomt op de golfsport, maar ook de games die zijn naam dragen zijn meestal erg succesvol. Nadat we al hebben mogen genieten van Tiger Woods PGA Tour 2007 op een heleboel andere platformen, zal ook de PS3 tijdens zijn launch dit golfspel aanbieden. Als speler mag je aan de slag gaan als een jonge Tiger Woods die stilaan zijn carrière begint op te bouwen óf je kiest ervoor om zelf een golfer samen te stellen door gebruik te maken van de uitgebreide Create a Player-mode. Realisme is een kernwoord dat tijdens het maken van dit spel ongetwijfeld constant in het achterhoofd moet gezeten hebben bij de ontwikkelaars, alles voelt op de PS3 namelijk aan zoals het tijdens een écht potje golf ook zou moeten aanvoelen. Dat het spel er prachtig uitziet moeten we jullie niet meer vertellen, de screenshots spreken voor zich.

Tony Hawks Project 8 Uitgever: Activision Ontwikkelaar: Neversoft

In Tony Hawk’s Project 8 ga je van start als een beginnende skater en zul je jezelf voortdurend moeten bewijzen om uiteindelijk aan de top terecht te komen. Tony Hawk is met dit deel al aan zijn achtste game toe, maar gelukkig weet ontwikkelaar Neversoft elke keer opnieuw wel wat nieuws aan de gameplay toe te voegen. In Tony Hawk’s Project 8 valt vooral, naast de realistische graphics, de Nail the Trick-mode op, waarin je zelf mag bepalen hoe je tricks eruit zullen zien. Door een druk op de knop kom je namelijk terecht in een slow motion weergave waarin jij zelf bepaalt op welke manier je skateboard zal draaien en hoe je voeten terechtkomen. Grafisch ziet Tony Hawk Project 8 er erg mooi uit met als ondersteuning een keiharde soundtrack vol met veelbelovende namen.

Untold Legends: Dark Kingdom Uitgever: EA Ontwikkelaar: Sony Online

Er zijn maar weinig RPG´s beschikbaar bij de lancering van de Playstation 3. De spellen kosten uiteraard meer tijd om te ontwikkelen, dus we zullen het met een port van Enchanted Arms en de nieuwe game Untold Legends: Dark Kingdom moeten doen. Opvallend is dat Untold Legends eerst een PSP game was en nu verder gaat op de PS3. Vergeleken met de PSP game pakt het spel nu flink uit met uitgebreide physics, mooie graphics en online multiplayer.

Het verhaal gaat dat er een kwaadaardige koning zijn bevolking onderdrukt. De man moet nodig gestopt worden en daar kom jij voor op het toneel. Je kunt één van drie personages kiezen en die helemaal aanpassen naar jouw wensen met wapens en magische krachten.

Virtua Fighter 5 Uitgever: Sega Ontwikkelaar: Sega-AM2

Virtua Fighter 5 zou exclusief voor de Playstation 3 verschijnen, maar is later dan toch ook voor de Xbox 360 aangekondigd. Het vijfde deel in de Virtua Fighter serie moet weer een ultieme fighting game worden met 17 verschillende personages, waaronder twee nieuwe. De nieuwelingen bestaan uit het jonge meisje Eileen en de worstelaar El Blaze. In het spel kun je door het winnen van gevechten geld verdienen, zodat je nieuwe kleren en accessoires voor je personage kunt kopen.

Het flinterdunne verhaal gaat over een vijfde World Fighting Tournament. De 17 uitgenodigden weten echter niet dat de organisatie achter het evenement kwade plannen heeft om over de wereld te heersen. Ze maken vechtmachines die net lijken op mensen om zo de beste strijders van de wereld te verslaan. Niet het meest spannende verhaal, maar het gaat natuurlijk om het vechten en zoals het er naar uit ziet, zit het daar wel goed mee. Nieuw is onder andere dat een aanval kan worden weerstaan door een worp, waardoor een neutraal resultaat wordt bereikt.

Virtua Tennis 3 Uitgever: Sega Ontwikkelaar: Sumo Digital

Zoals vele games uit de Virtua reeks is ook Virtua Tennis 3 overgezet van arcadegame tot consolegame. Op het gebied van gameplay verandert er niet veel, maar is er wel voor gezorgd dat de spelers nog natuurlijker bewegen dan voorheen. Het verdere vergroten van realisme wordt zonder enige twijfel ook duidelijk in de fotorealistische tennissers die op de beelden van de game zijn te zien. Een betere AI en een mogelijkheid om uitgebreid je eigen speler samen te stellen wijzen erop dat we te maken zullen krijgen met een zeer uitgebreide game. Ondanks tegenstrijdige berichten is de game hoogstwaarschijnlijk niet online te spelen.

World Snooker Championship 2007 Uitgever: Sega Ontwikkelaar: Blade Interactive

Alle snookerliefhebbers opgelet, ook op de PS3 komen jullie aan je trekken met World Snooker Championship 2007. Met maar liefst 104 bekende namen, 20 officiële toernooien en 5 verschillende kampioenschappen is dit ongetwijfeld een van de meest complete snookergames ooit. Naast het serieuze werk is er ook nog de Trickshot Championship mode waarin je je kunsten als balgoochelaar mag tonen door allerlei leuke trukjes uit te voeren. Grafisch is het spel miscchien niet zo’n hoogvlieger als de andere titels uit de PS3-line up, maar World Snooker Championship 2007 bevat zonder twijfel genoeg inhoud om de fans gedurende lange tijd bezig te houden.