De naam Blu-ray komt van de blauwe laser die gebruikt wordt om de schijfjes te lezen en te branden. Voor CD’s en DVD’s worden rode en minder nauwkeurige lasers gebruikt. Hoewel het schijfje van de Blu-ray even groot is als een normale DVD, is het de kortere golflengte van de blauwe laser die er voor zorgt dat er meer data op past. De Blu-ray gebruikt namelijk een golflengte van 405 nm, terwijl de DVD het met 650 nm moet doen. Door deze precisie pas er tot wel 25 gigabyte op een enkele Blu-ray disc wat kan oplopen tot 50 GB op een schijfje met twee lagen.
De grote concurrent voor de Blu-ray is op dit moment de HD-DVD. Deze laatste wordt ondersteund door Microsoft die nu een externe HD-DVD-speler aanbiedt voor de Xbox 360. Vergeleken met Blu-ray kan de HD-DVD aanzienlijk minder data opslaan, namelijk 15 GB. Niet de minste bedrijven gaan dan ook in zee met de Blu-ray. Onder andere Disney, Fox, Dell, Apple, HP, LG, Samsung, Warner en Paramount hebben al toegezegd het formaat te ondersteunen.
De acceptatie van de Blu-ray heeft echter nog een lange weg te gaan, maar heeft daarnaast ook al enige obstakels weten te overwinnen. Zo was de Blu-ray eerst heel gevoelig voor vuil en krasjes, omdat de data heel dicht bij de oppervlakte zat. Slecht verkoopbaar dus. Als oplossing is er bedacht om een extra laagje materiaal te gebruiken dat de data beschermt. Om te testen of dat laagje wel voldoende beschermt, hebben gamers een bij de PS3 geleverde Blu-ray disc aangevallen. Het schijfje moest staalwol en verschillende aanvallen met pizzasnijders en pennen doorstaan. De PS3 speelde de disc nog steeds af.
De Blu-ray is af, maar dat betekent niet dat er niet gezocht wordt naar nieuwe technieken om het formaat te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan schijfjes met vier lagen, zodat er tot wel 100 GB op past. TDK is zelfs bezig met een Blu-ray schijfje waar 200 GB op past. Sony werkt tevens samen met het Japanse Toppan Printing om Blu-ray discs te produceren die tot 51 procent uit papier bestaan. Hierdoor gebruiken ze minder rauwe materialen, wat weer goed voor het milieu is. Ook wordt er gewerkt aan technieken om de Blu-ray en HD-DVD bij elkaar te brengen. Door ze beide op één schijfje te proppen zijn we ook direct van dat getouwtrek af.
Ook de Blu-ray zal weer regiogeboden zijn, maar deze zullen verschillen van de DVD-regio’s. Regio A/1 zal bestaan uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Korea, Japan, Taiwan, Hong-Kong en Zuid-Oost-Azie, B/2 uit Europa, Groenland, Franse territoria, het Midden-Oosten, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland en uiteindelijk C/3 India, Nepal, de rest van China, Rusland en de rest van Azië.
Maar wat betekent de Blu-ray drive nu eigenlijk voor de PS3? De console is de enige spelcomputer met een Blu-ray schijf, wat ook de prijs kan verklaren. Een losse Blu-ray speler kost namelijk 1000 euro. Door de lage productie van laserdiodes was het aantal consoles dat daadwerkelijk in de winkel kwam te liggen bij de Amerikaanse en Japanse lancering aanzienlijk laag. Is die vertraging terecht? Wat hebben wij aan die verrekte Blu-ray? Allereerst heeft de Playstation 3 heeft een 2x speed Blu-ray drive, waardoor games extra snel gelezen kunnen worden. Er worden wel snelheden gehaald van 9MB/s of 72 Mbit/s.
Maar het belangrijkst is natuurlijk de hoeveelheid informatie die op een Blu-ray schijfje past. Games worden steeds mooier en nemen meer ruimte in. De DVD wordt hiervoor te krap, dus met het oog op de toekomst heeft Sony er voor gekozen om alles op alles te zetten ook een next-gen formaat te kiezen. Sony verwacht natuurlijk een lange levensduur voor de console, en dat is geheel terecht gezien tijd dat de Playstation 2 al meegaat. De extra ruimte zorgt volgens Sony voor “meer details in de games, betere audio (tot 7.1), volledige High Definition weergave en meer interactieve mogelijkheden”. Concreet? Toekomstige games zullen er gewoon verrekte sexy uitzien!
Reacties op: Playstation 3: Blu-ray
Tracks
Zo ja, is er al een merkbaar verschil met bijv. een dvdfilm (geluid/beeld)?
tehpwn4g3
Ezra
goetfoud
Wat ik nog onduidelijk vind in Sony's strategie: ze hypen nu Blu-ray als opslagmedium terwijl ze ook roepen dat je over een tijdje gewoon games kan downloaden op je PS3…
Kinda beats the purpose… toch?
anonymous
Blu ray is dus films in HD en dat betekent haarscherp beeld OP EN HD-TV! Op een oude tv zal het verschil niét zo groot zijn denk ik
BaZ Chillin
NT_Bao
anonymous
't Is idd goedkoper om verschillende disks te nemen, maar er zijn ook andere voordelen. Als je iets op verschillende DVD's zet ga je nog steeds compresseren, iets wat ze bij Blu Ray dus niet moeten doen. Muziek, textures, etc kan gewoon in volle glorie op de schijf en moet geen kwaliteitsverlies ondergaan. De PS3 hoeft ook geen decoding te berekenen, etc. Ook kunnen verschillende taalversies allemaal op 1 disk. Veel games zullen dus zowel in de US als in Europa en Japan op hetzelfde schijfje verschijnen. Ze werken overal, bevatten alle taal- en tv-opties, etc. Dat bespaart al kosten, staat wereldwijde releases makkelijker toe, etc. Allemaal voordelen van het Blu Ray formaat.
Maar uiteraard is Blu Ray nu nog een luxe-optie. Persoonlijk denk ik wel dat het dat binnen 2 a 3 jaar niet meer zal zijn. Dan wordt het gewoon een formaat dat nodig is om de steeds gedetailleerder wordende games op een schijf te krijgen. De PS3 is gewoon klaar voor de toekomst
the_countess
de prijs moet nog dalen natuurlijk, maar dat is met alles wat nieuw is zo.
Lucifur
Allereerst als je een scherm hebt kleiner als 40"/37"(102cm/9 4cm) dan is FullHD (vooralsnog) technisch niet mogelijk. Dus als je een 32" HD-Ready thuis heb (zoals ik) dan mis je niets want de enige mogelijkheid om FullHD te krijgen is om een 40" scherm (~1500+ eur) te halen (er zijn een enkele 37" uitschieter).
Belangrijker is dat het verschil tussen FullHD en HD-Ready gering is en alleen goed merkbaar op 50" of groter. Ik werk zelf als verkoper in een electronica zaak (geen Media-Markt pannekoek) en ik zie heel wat schermen voorbij gaan en ben met dat betreft erg verwent qua beeld. Het verschil tussen HD-Ready en Full-HD is natuurlijk aanwezig maar het grootste gewin heb je al van SD (Standard-Definition, 480i) naar HD-Ready (720p)
Sterker nog, als ik op mn X360 een DVD speel op mn Sony KDL32V2000 dan ziet het er ongekend mooi uit daar het middels component in progressive scan 576p (p = progressive) wordt getoond. Ga ik een 720p demo via PC draaien is het verschil aanwezig maar zelfs niet zo extreem groot. Het grootste verschil zit hem tussen analoog/digitaal TV kijken en HD-Ready TV kijken. Maar wie kijkt er nog normaal TV?
Blu-Ray of HD-DVD wordt op 1080p aangeleverd, als je dat op een HD-Ready scherm speelt zal hij het gaan down-scalen naar 720p of 1080i. Afhankelijk van hoe goed je scherm is (in sommige gevallen, hoe duur) zal een van de 2 mooier ogen. Daar sommige schermen in interlaced heel slecht zijn en andere het veel beter weergeven.
Ik maak me dan ook niet druk, ik heb geen plek voor een 40/50" op het moment maar mijn HD-Ready 32" zal perfect zijn om 1080p-materiaal te tonen.
Downscalen is een heel stuk minder erg als upscalen natuurlijk Dus het zal er hoe dan ook schitterend uit zien.
Hoop dat ik iemand geholpen heb anders heb ik 10min voor niks zitten tikken
Metal Gamer
EvilMonkey900
Badjak
SpookDeMc
Het gaat nog wel even duren gok ik, voordat blu-ray omarmt word.
SpookDeMc
Denk dat dit formaat gewoon nog lange niet zo nodig is als ze ons willen laten geloven. We hebben altijd nog dual-layer dvd's waarvan ze er hooguit 2 nodig hebben..
NT_Bao
Dark Sepiroth
anonymous
Ik denk zelfs dat Holodisk nooit als filmmedium gebruikt zal worden. Tenzij eventueel met kleine schijfjes. Warom niet? Het oog ziet op den duur het verschil niet meer tussen verschillende HD-formaten. Tussen 1080 en + 2000 zie je het nog. Maar tussen 2000 en 4000 (de next next gen HD )? Holodisk komt binnen een jaar of 10 mss als standaard voor het nemen van backups enzo
anonymous
Geen muziek in MP3tjes, maar muziek in cd audioformaat. Geen gecompresseerde textures. AI-scripts. Full HD cinematics, etc etc etc.
anonymous
Ik koop alvast nog steeds DVD's, en dat zal zo blijven ook als ik mijn PS3 al heb. Ik schakel voor films pas over wanneer ik ofwel geen keus meer heb, ofwel de Blu Ray uitgaves echt interessanter worden dan de DVD uitgaves. En niet te vergeten, pas wanner de strijd Blu Ray HD-DVD is uitgevochten