Langzaam beginnen de bomen hun blaadjes te verliezen en kunnen we de mutsen weer uit de winterkast halen. Of niet. Want je kunt ook lekker binnen blijven zitten en gaan genieten al die mooie games die voor het laatste kwartaal van 2004 op programma staan. Bijvoorbeeld op de Playstation 2. Ter ere van een flink deel van de najaarstitels die Sony op het programma heeft staan werd er onlangs een perspresentatie georganiseerd in het luxueuze Jimmy Woo te Amsterdam. Gamer.nl was erbij, genoot van de hapjes en worp een kritische blik op het vertoonde.

Voor de Jimmy Woo staat een flinke groep mensen te wachten voor een gesloten zwarte deur. De wijzer van de klok vertelt ons dat het twee uur is en dat hetgeen waarvoor we hier gekomen zijn gaat beginnen. Een half uur gebeurt er echter niets en cynische journalisten beginnen opmerkingen te maken over mogelijk uitstel van een aantal releases. Dan verschijnt er plotseling een vrouw in dwangbuis uit de deur die al krijsend een paar rondjes rent en weer naar binnen vlucht. Onder een zacht 'gehuh?' vallen de gezichten in de vragende plooi. Later blijkt dat Sony de eindejaarstitels wil promoten onder het ietwat vage motto “je wordt gek van al het moois wat we in huis hebben”. Gelukkig valt de deur al vrij snel open en kunnen we plaats nemen om de eerste games te bekijken.

Binnen is het een drukke aangelegenheid en zijn er eigenlijk net wat te weinig comfortabele zitplekken aanwezig. Omdat we als een van de laatste naar binnen gaan betekent dit dat we moeten staan. Niet erg comfortabel, maar het eerste wapenfeit van Sony maakt veel goed. De dag van de presentatie viel namelijk samen met de aankondiging van Sony's nieuwste editie van de Playstation 2. De superkleine en onwijs gaaf uitziende console werd door een hoge Sony pief uit een normale PS2 getoverd. Zoals ook in het persbericht te lezen is, is het apparaat maar 2,8 centimeter dik en ook nog een stuk korter dan de originele PS2, wat een schitterende 'gadget' oplevert, die je bijna overal kwijt kunt. Ook het feit dat de console met geïntegreerde online adapter wordt geleverd is goed nieuws, aangezien veel van de komende PS2 titels online gaming zullen ondersteunen.

Na het showen van de PStwo is het tijd voor de eerste gamepresentaties. EyeToy: Play 2, het vervolg op het succesvolle en innovatieve EyeToy: Play, bijt het spits af. Zoals je al in onze hands-on preview kunt lezen bevat deel twee een flink aantal nieuwe, of wel verbeterde, games aan. Daarnaast is het nu ook mogelijk je EyeToy als SpyToy te gebruiken, wat, zoals de titel al doet vermoeden, inhoud dat je het USB cameraatje als bewakingscamera je kamer kunt laten surveilleren. De game zal zowel met als zonder EyeToy camera op de markt komen, waarbij de prijs van de non-camera versie waarschijnlijk rond de 45 euro zal liggen. Voortbordurend op het EyeToy idee komt men ook met EyeToy: Chat, een applicatie die het mogelijk maakt live gesprekken met je vrienden aan te gaan. Hierbij wordt de EyeToy camera ondersteund, waardoor je gezellig digitaal kunt babbelen. Hoewel het idee voor de mainstream gamer leuk klinkt, hebben we onze twijfels bij de uitwerking. Je kunt dus mensen bellen, okay, maar moet iemand z'n PS2 aan hebben staan en op datzelfde moment EyeToy: Chat aan het 'spelen' zijn? De kans dat je dan iemand tegenkomt is vrij klein, of mensen moeten 24/7 hun PS2 aanzetten met het o zo spannende EyeToy: Chat erin. Wanneer je met iemand wilt beeld messagen komt het er dan toch op neer dat je deze persoon een belletje moet geven en een afspraak moet maken. Gelukkig is de prijs van het product minder hoog en hoef je 'maar' 20 euro voor de software neer te tellen. Heb je nog geen netwerk adapter in huis dan wordt de prijs verhoogd naar 30 euro. Een pakket inclusief EyeToy camera is echter nog niet bevestigd, waardoor je voor de volle ervaring eigenlijk ook EyeToy: Play (1 of 2) moet kopen. Ja de marketing afdeling van Sony zit niet stil dames en heren. Vervolgens is het de beurt aan de laatste huis tuin en keuken game, Singstar: Party. Na het overweldigende succes van deel één komt eind dit jaar het vervolg uit, met daarin 30 nieuwe songs en een aantal nieuwe speelmodes. Sony heeft getracht deze speelmodes nog meer op de multiplayer te focussen en ook verschillende varianten van het duet te implementeren. Daarnaast maakt men bekend voor 2005 nog een fikse reeks Singstar producten in de planning te hebben, waaronder één met Nederlandstalige muziek. Drink dus nog maar een paar biertjes (Heineken), want André Hazes' de Vlieger in Singstar komt steeds dichterbij.