Achtergrond
Shanghai Major

Nieuwsanalyse: De rampzalige Dota 2 Shanghai Major

Eerste dag Main Event eindigt in mineur

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Het is plaatsvervangende schaamte in videovorm. Een lege zaal, wegvallende videoverbindingen, ontbrekend commentaar, spelerscabines die niet geluiddicht zijn – de lijst gaat door. Dit is geen beschrijving van een kleinschalig amateurstoernooitje in het pittoreske Gameren, maar een prestigieus eSports-spektakel in hartje Shanghai, met een prijzenpot van drie miljoen dollar. 

Als Valve-president Gabe Newell, een van de machtigste personen uit de game-industrie, tandenknarsend van zijn gouden troon afdaalt en publiekelijk het hele productieteam ontslaat, weet je dat er iets goed mis zit met de organisatie van het Dota 2-wintertoernooi, de Shanghai Major. Vorige week vrijdag, na de tweede speeldag in de groepsfase, plaatste Newell een geruchtmakend bericht op Reddit, waarin hij zijn onvrede over het officiële wintertoernooi voor de populaire moba niet onder stoelen of banken stak.

GG, 2GD

Voordat het Chinese productieteam de laan uit werd gestuurd, had Newell een speciale mededeling voor commentator James “2GD” Harding, die al eerder uit de gratie raakte vanwege zijn grof taalgebruik, maar een tweede kans kreeg. “Dat was een vergissing. James is een eikel en we zullen niet meer met hem samenwerken”, luidde het vernietigende oordeel. Over het productieteam Perfect World was de Valve-president net zo kort: “Zij worden vervangen en we hopen de zaken op orde te krijgen voordat het Main Event begint”.

Het komt niet professioneel over als een commentator de uitzending begint met het woord ‘cunts’ en opmerkingen maakt over zijn ‘masturbatieritueel’ vooraf aan de show, dus het ontslag van de Jeremy Clarkson van de eSports-wereld is begrijpelijk. Aan de andere kant voelde Harding zich aangemoedigd door een gesprek met IceFrog, waarin de anonieme lead designer van Dota 2 de commentator op het hart drukte om vooral zichzelf te zijn.

Het ontslag van Harding symboliseert de spagaat waar professioneel gamen zich momenteel in bevindt. Hardings controversiële presentatiestijl sluit aan bij de oude garde van Dota-fans die de afgelopen tien à vijftien jaar hebben meegemaakt hoe competitief gamen is gegroeid van een uit de hand gelopen hobby naar een miljoenenindustrie, compleet met gelikte producties, voor- en nabeschouwingen, sponsordeals en dopingschandalen. Valve zet daarentegen vol in op de emancipatie van gamen als sport, met als voorlopig hoogtepunt het uitzenden van The International 5 op de Amerikaanse sportzender ESPN. Bij dit nieuwe publiek is er geen plek voor het getroll van Harding. Maar als de studio achter Steam en Dota 2 wil meespelen met de grote jongens, moet de organisatie wel op orde zijn.

Plasstrategieën en zoekgeraakte keyboards

Tijdens de eerste dag van het belangrijkste onderdeel van de Shanghai Major blijkt Gabe Newells hoop op verbetering tevergeefs. De openingsceremonie is een dramatische mix van haperende streams, wegvallend geluid, urenlange vertragingen en wanhoop onder alle aanwezigen. Bij de presentatie van de teams blijven de meeste stoelen leeg. Alleen compLexity weet alle spelers op tijd te verzamelen, ondanks actieve tegenwerking van het personeel. Toiletten zijn een exclusief voorrecht van de deelnemers. Drie van de zes wedstrijden worden online gespeeld, omdat de locatie na half tien ’s avonds moet sluiten. En je mag van geluk spreken als je aan het eind van de dag een busrit naar het hotel kunt vinden.

Voor de spelers zelf valt er ook genoeg te klagen. De confrontatie tussen Team Spirit en compLexity wordt een uur uitgesteld, omdat de organisatie het keyboard van een speler kwijt weet te raken. Dat er geen ruimte is om warm te spelen of dat er aanvankelijk geen goede monitors voorhanden zijn, valt in het niet bij de erbarmelijke staat van de spelerscabines. Allereerst zijn de cabines gevuld met verse lijmdampen, met geïrriteerde ogen tot gevolg. Nog erger: spelers kunnen moeiteloos het Chinese commentaar volgen tijdens de wedstrijd voor een oneerlijk voordeel. Inmiddels is dit probleem opgelost; alle Chinese teams zijn uitgeschakeld.

Twitter

Bovenstaande is slechts een greep uit het ronduit knullige verloop van de Shanghai Major. Het leedvermaak dat op Twitch en Reddit de ronde doet onderstreept de knauw die de reputatie van Dota 2 en Valve heeft opgelopen. Dota 2 heeft weliswaar een kleinere poel actieve spelers dan concurrent League of Legends, maar met de alsmaar groeiende prijzen – de eerste prijs voor The International 5 bedroeg 3,3 miljoen dollar; meer dan bijvoorbeeld Wimbledon – trekt de game de aandacht van de mainstream sportwereld. Een rampzalig verlopend toernooi is dan een stap terug op de weg naar erkenning voor het harde werk van competitieve gamers. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nederlandse band John Coffey speelt Tony Hawk 2-soundtrack live Nieuwe gameplaydetails Mirror's Edge Catalyst onthuld
7

Reacties op: Nieuwsanalyse: De rampzalige Dota 2 Shanghai Major

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 4 maart 2016 11:22
  Ouch, ik dacht dat sommige CS:GO toernooien slecht geregeld waren maar dit lezend is dit nog triester dan die toernooien.

  Op 1 of andere manier lijken de grote SC:2 toernooien in het verleden en minder last van gehad te hebben, misschien omdat het allemaal wat kleiner is (1vs1 of 5vs5) maar ik vraag me altijd af hoe moeilijk het kan zijn na jaren van oefenen om een toernooi goed te organiseren en zeker de basiszaken (booths / podium / pc's) gewoon goed te hebben.

  Wat dat betreft heeft E-sports nog veel te leren en ik zou ook echt blij zijn als de commentatoren ook serieus worden / zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 4 maart 2016 12:11
  @Wormpaul Probleem ligt hier vooral bij de Chinezen. WCA had ook bepaalde punten. Starladdder combi toernooi CS:GO/Dota 2 was bijvoorbeeld geweldig. Frankfurt Major (heen geweest) ook.

  Ieg goede zet geweest om James te kicken. Ieg is het main event nu zonder grote problemen bezig.
  Dit is absoluut niet goed natuurlijk maar 1 toernooi met zulke grote problemen (andere hadden wel problemen maar niet in deze mate natuurlijk) zal niet de groei van e-sport/Dota 2 tegenhouden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 4 maart 2016 17:50
  @Wormpaul Je hebt af en toe wel een productie-drama idd, maar de Valve majors zijn altijd wel strak georganiseerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 4 maart 2016 13:09
  Wow, dat klinkt als een clusterf*ck van epische proporties. Balen voor de deelnemers en de bezoekers dat de event organisatoren het zo hebben laten afweten. Hopelijk is dit een les voor de toekomst.

  Leuk artikel trouwens; ik had dit debacle nog niet meegekregen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 4 maart 2016 13:26
  Wow, die Harding is echt een jackass van epische proporties. 1-2 min van die vent gezien en ik had er al genoeg van, dat nazale stemgeluid en die toon die hij aanslaat alsof hij god's greatest gift to gaming is. Totaal geen fatsoen.

  Over dit toernooi: Ongelooflijk dat het zo kon misgaan. De basics om zoiets op te zetten lijken me toch vrij simpel:

  - Logische layout
  - Voldoende WCs + voedelcounters voor de aantallen bezoekers die je verwacht
  - Goede soundproof boots + opwarplekken voor de spelers
  - Fatsoenlijk geinstrueerd personeel zodat ze mensen de weg kunnen wijzen

  It's not rocketscience, het vraagt gewoon logisch nadenken en voldoende tijd en fatsoenlijke planning om alles op te zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 4 maart 2016 15:32
  Wtf wat voor zielige en smerige kneuzen pissen er in een fles zodat ze hun spelletje niet hoeven te onderbreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 4 maart 2016 15:45
  Dit is geen kwestie van geen zin hebben om het spel te onderbreken. Er zijn simpelweg geen wc's beschikbaar. Sheever is overigens geen speler, maar een van de analisten voor tijdens de beschouwingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.