Achtergrond

Nieuwsanalyse: Het gevaar van de PlayStation 4.5

Worden onze consoles veredelde pc’s?

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Volgens de laatste berichten werkt Sony aan een nieuwe PlayStation 4. Een model dat krachtiger is dan de huidige console en ook nog eens 4K-games kan afspelen. Goed nieuws voor iedereen die de beste games van het moment op zijn mooist wil kunnen spelen, maar er schuilt een gevaar achter deze plannen. Spelcomputers zouden wel eens langzaam in pc's kunnen veranderen. 

Ooit was het idee achter een spelcomputer doodsimpel: je kocht een kastje voor onder de televisie, waarmee je tussen de vijf en tien jaar lang de nieuwste games kon spelen. Af en toe kwam er een nieuw model, maar daarbij ging het vaak om redesigns, die hooguit wat stiller waren dan de voorgaande versies. Consolegamers hoefden alleen te upgraden als er een compleet nieuwe generatie consoles op de markt verscheen.

Dat zou bij de PlayStation 4.5 anders kunnen worden. Dit moet een console met meer grafische rekenkracht worden, waardoor games er mooier uit gaan zien. Hoe Sony dit exact wil aanpakken is nog onduidelijk, maar in theorie zouden ontwikkelaars spellen specifiek voor alleen de nieuwste hardware kunnen maken. 

PlayStation 4

Het is nog onduidelijk of je een huidige PlayStation 4 met een extra apparaat kunt upgraden, of dat je een compleet nieuwe console moet kopen. Er ontstaat ongeacht wat je moet doen een penibele situatie. Zet deze trend voort en wil je de mooiste games blijven spelen? Dan moet je eens in de zoveel jaar misschien wel een extra module met meer RAM kopen, of een nieuwe console met een betere processor. Als Sony een PlayStation 4.5 overweegt, dan zouden de PlayStation 4.6, 4.7, 4.8 en 4.9 wellicht ook op de planning staan.

Niet iedereen heeft een hekel aan dit soort praktijken, maar er bestaat al jaren een gamemachine waar je aan kunt sleutelen om eens in de zoveel jaar de grafische prestaties te verbeteren. We noemen dit obscure spelletjesapparaat ook wel de 'pc'. 

Gemak

Sommigen kopen een spelcomputer omdat ze geen zin hebben om met nieuwe hardware te jongleren. Deze mensen willen eens in de zoveel jaar een nieuw apparaat kopen, om zich daarna jarenlang geen zorgen te maken over wat er onder de tv staat. Voor deze groep gamers was de spelcomputer een geweldige optie. Dat dreigt met de nieuwe plannen te veranderen.

In een ultiem doemscenario zullen ontwikkelaars wellicht games maken die alleen maar op de PlayStation 4.5 werken. Wil je The Division 2 spelen? Dan moet je misschien wel je pas gekochte PlayStation 4 vervangen of uitbreiden door nog meer geld neer te leggen.

The Division

Als het verschil in gebruiksgemak tussen pc en spelcomputer verkleint, dan is er steeds minder reden om een console te kopen. Waarom zou je een modulair upgradebare PlayStation kopen, als je ook een upgradebare pc in huis kunt halen? Pc's zijn inherent opener qua systeem, met de mogelijkheid om hardware van meerdere fabrikanten te installeren. Een upgradebare spelcomputer zou (vermoedelijk) worden beperkt tot hardware die alleen Sony levert.

Daar komt bij dat meerdere versies van één spelcomputer ook voor meer complicaties kan zorgen. Gaming-pc’s hebben nu al last van problemen met bijvoorbeeld drivers of specifieke hardwarecombinaties, die niet bij bepaalde games blijken te werken. Met dat soort complicaties heeft een console minder problemen, omdat een game voor één specifiek systeem is gemaakt. Door meerdere systemen in de mix te gooien, is de kans op slechte optimalisatie van spellen groter.

Nintendo's splitsing

Sony zou daar niet de eerste in zijn. Nintendo bracht een tijd geleden nog de New Nintendo 3DS uit, een vernieuwde handheld met een sterkere processor. Voor deze krachtigere 3DS verschenen ook exclusieve games, zoals de port van Wii-game Xenoblade Chronicles.

Het lijkt de handheld echter niet goed te verlopen. Het aantal games exclusief voor de New 3DS is op één hand te tellen. Dat is ook logisch: ontwikkelaars die 3DS-games maken krijgen immers een keuze. Gaan ze een mooiere game maken voor alleen de sterkere 3DS? Of maken ze een game die op alle 3DS-modellen werkt, die daardoor aan meer mensen verkocht kan worden? Nintendo demonstreert daarmee een andere optie van een modulaire spelcomputer. Slaagt Sony er niet in om iedereen te laten upgraden en is de markt teveel gesplitst? Dan is de PlayStation 4.5 weinig waard, omdat te weinig mensen ervoor games durven te maken. Dan zou het te duur zijn om in beter ogende spellen te investeren.

New 3DS

Nintendo experimenteerde hier in de afgelopen jaren wel vaker mee. Denk aan de Nintendo 64, die je met een Expansion Pak van extra RAM kon voorzien. In de jaren '90 had Sega hier al helemaal een handje van, door allerlei extra's voor hun spelcomputers uit te brengen. De Expansion Pak werd alleen door maar weinig consoles gebruikt; Sega verdween een generatie later helemaal van de hardwaremarkt. De succesverhalen van upgradebare consoles zijn schaars.

Dat lijkt de grote jongens in 2016 echter niet af te schrikken. Naast Sony lijkt Microsoft plannen te hebben om de Xbox One upgradebaar te maken, al lijken deze plannen zich in een vroeg stadium te bevinden. We hebben alleen Xbox-baas Phil Spencer hier nog maar kort over horen praten.

Er lijkt dus geen ontkomen aan. Met twee grote consolefabrikanten die binnen deze generatie upgrades willen uitbrengen, verandert de spelcomputermarkt waarschijnlijk significant. Ergens kunnen we het ook wel begrijpen: virtual reality is in opmars en 4K-televisies worden betaalbaar, dus consoles hebben snel een hardwareboost nodig om daar goed gebruik van te maken. Maar met zo veel upgrades in het verschiet, kun je wellicht net zo goed een gaming-pc aanschaffen.

Dit artikel delen:

Lees meer

American Truck Simulator Valve voegt vr-functionaliteit voor alle pc-games toe
65

Reacties op: Nieuwsanalyse: Het gevaar van de PlayStation 4.5

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ShadowX

  • 19 maart 2016 13:46
  Kunnen we Sony playstation nu ook toevoegen aan het uitmelken van een product :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • hans123

  • 19 maart 2016 15:33
  @ShadowX volgens mij snap jij de marketingstrategie van sony niet helemaal ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 19 maart 2016 18:39
  @hans123

  Its the attack of the clones.

  Heb je nou helemaal speciaal voor mij hier vandaag een account gemaakt ….. ik voel me vereerd :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aquemini

  • 19 maart 2016 13:58
  wordt dan hoogstwaarschijnlijk een PS waarbij alle grafische settings het zelfde blijven, behalve dan de resolutie. Die wordt dan verhoogt van 1080p naar 2160p met een cap op 30fps natuurlijk. Wellicht zetten ze dan zelfs bepaalde settings uit (denk aan AA). De huidige ps4 games zijn dan natuurlijk speelbaar op deze console, wellicht zelfs in 2160p. Desalniettemin, wordt de console gewoon een pc. Ipv ieder paar jaar een grafische kaart te kopen, kopen de console gamers een console. Ze doen maar, gun iedere gamer 4k, want dat is een mooie stap in gameland. Net als hopelijk DX12 dat gaat worden :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • andele

  • 19 maart 2016 14:11
  whahahahhahahhahahahah

  ja ja mensen, zelfs consoles worden pc's whahahahahhaa. met gevaren zoals steam machines, of usb pc's, zien zelfs console makers problemen verschijnen. straks koop je een console voor 400 euro, en moet je hem nog steeds upgraden voor 400 euro.

  pc 4 life!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 19 maart 2016 14:21
  Uiteindelijk is een pc superieur aan een console. Maar daar is de prijs ook naar en dan moet je de game ook maar draaiende zien te krijgen.

  Ik ben voor het gemak al jaren geleden overgestapt en de mindere graphics neem ik voor lief.

  Een upgradebare console zie ik niet zitten en er zitten inderdaad te veel haken en ogen aan. Zoals bij die "new" 3DS.

  Denk ook niet dat het aanslaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelE30

  • 20 maart 2016 16:49
  @bigds9fan Zelfde hier. Begonnen op PC, dit een aardige tijd volgehouden maar sinds de x360 niet meer achterom gekeken. Op de hoogte blijven van alle ins- en outs van hardware, spelletjes die niet naar behoren werken (slechte ports, bugs, de spreiding van de markt die nVidia heet) om wat voor reden dan ook. Ik had er simpelweg geen zin meer aan.

  Daarnaast is competitief spelen met een console net zo spannend als op de PC. Zo lang er maar niet allerlei hulp ingeschakeld is. Voor mij nooit meer een PC in ieder geval.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Grohe

  • 19 maart 2016 14:40
  Hmmm laten we nou maar eerst afwachten voordat we met termen als gaming-pc of uitmelken gaan smijten :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • haastnooit

  • 19 maart 2016 16:45
  @Grohe uitmelken vind ik hier ook niet terecht. Maar het maakt het voor ontwikkelaars misschien wel lastiger. Moet je een game maken die alleen op de 4 of ook op de 4.5 werkt. Of nog erger, zit je straks met een ps4 maar komen er bepaalde games niet meer op uit omdat niet aan de specs voldoet. Het is nog maar een gerucht natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Grohe

  • 19 maart 2016 16:55
  @haastnooit,

  ik heb liever dat ze bij volgende generatie OF heel hoog instappen qua hardware (en dus vrij duur) of een console die makkelijk te upgraden is zoals met de hdd in ps4. En dan max 2x upgrade componenten beschikbaar stellen zodat ontwikkelaars max met 3 type hardware rekening hoeven houden.

  Als je een makkelijk te upgraden console hebt is dat gelijk de selling point tegenover pc- gaming. Want een pc upgraden heeft nogal wat voeten in de aarde aangezien je moet sleutelen in de kast en daarna soms gezeur hebt met software compatibel te maken, drivers updaten, etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • haastnooit

  • 19 maart 2016 20:05
  @Grohe een makkelijk te upgraden console ligt echt heel dicht bij een pc. Dat maakt het weer lastiger voor ontwikkelaars.
  Als ik het goed begrijp gaat het hier niet om een nieuwe generatie maar om een upgrade van de huidige PS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Grohe

  • 19 maart 2016 20:28
  @haastnooit,

  Als je de componenten van console net zo makkelijk kan vervangen als de hdd bij ps4 nu zie ik alsnog het grote voordeel in van console tegenover pc.
  Daarbij komt dat pc duizendmiljoen keuzes van hardware producten heeft en console moet streven naar een geringe keuze met een bepaalde fabrikant (AMD) waar ze deal mee hebben. Eigenlijk gewoon 1 setje upgrade en paar jaar later de laatste set upgrade. Scheelt ook stuk in prijs vergeleken met individuele pc kopers die niet als een community opereren en dus niet gezamenlijk inkopen.

  De geruchten voor PS4 vind ik nog niet concreet genoeg om iets van te vinden. Maar voor PS5 zie ik er wel mogelijkheden in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Apetjoek

  • 20 maart 2016 10:00
  @Grohe Er wordt gespeculeerd en er wordt op gereageerd; dat is een vrij logisch gevolg. Mocht Sony uitkomen met iets als een PS4.5, dan was mijn PS4 het laatste Sony product dat ik in huis heb gehaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • unipro81

  • 21 maart 2016 10:34
  @Apetjoek

  Omdat jij je keuzes maakt op basis van speculaties in plaats van op feiten. Netjes hoor….en als alle consoleboeren dit principe toe gaan passen? Nintendo doet het namelijk ook gewoon met de NX he. Al doen die iets met memory sharing…

  Dit gaat gewoon gebeuren. Het oude concept is achterhaald en men gaat een nieuwe route vinden…wie die route uitvindt is nog de vraag :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Apetjoek

  • 21 maart 2016 12:04
  @unipro81 Ik maak geen keuzes op basis van speculaties, ik geef aan hoe ik erin sta als blijkt dat de speculaties waar zijn. Het huidige (geen idee waarom je het 'oud' noemt, het is nieuwer dan het concept van upgraden) concept is helemaal niet achterhaald; zie de enorme verkopen van de consoles.

  Daarnaast zijn er, net als ik, een hoop gamers die een apparaat willen hebben dat simpelweg werkt, zonder afhankelijkheden als upgrades, instellingen, hardware, et cetera.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Grohe

  • 19 maart 2016 15:53
  @ShadowX,

  Dat is een lange zin :)

  En ja, je kijkt wel degelijk naar mijn laatste reacties. Ik zeg bijv ''maar eerst afwachten''. Dan komt pipo direct daaronder met: ''Inderdaad beste is afwachten voordat bepaalde personen met trieste termen gaan smijten''.

  Leest er een moderator mee? Ik vind het beschamend dat jullie dit soort gedrag en beledigingen toelaten op gamer.nl :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 19 maart 2016 15:45
  Wat natuurlijk logischer lijkt, is dat het hier gewoon om de opvolger gaat van de PS4, ik ga er zeker niet van uit dat deze nog voor 2018 op de markt zal komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 19 maart 2016 16:23
  En daar gaan we weer :(

  Voeren en happen hier tegenwoordig.

  OT: Ik zie het wel zitten een nieuwe PS4 die een stuk krachtiger is. Toen ze de PS4 een paar jaar geleden aankondigde hoopte ik al op een prijskaartje van 700 tot 800 euro met redelijke hardware erin. Helaas was dit een stuk triester uitgevallen en ik moest het al met 4 jaar oude componenten doen op release.

  Hopen dat ze nu eindelijk eens een beest gaan maken, dit zodat ik naast mijn pc ook leuk kan gamen op mijn console zonder te hoeven inleveren op frames.

  Killzone kan ik bijvoorbeeld echt niet lang spelen op mijn PS4 krijg er zware koppijn van. Had liever wat mindere graphics gezien en een goede framerate.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • pepsi

  • 19 maart 2016 19:15
  @spreadthehate Ik denk dat je dan toch eens naar de dokter moet gaan, als je zogenaamd flinke koppijn krijgt van een game die prima draait op een prima framerate dan is er toch iets grondig mis met jouw lichaam. Of het kan natuurlijk ook dat je een hardcore pc neckbeard bent en daardoor weer alles zit te overdrijven en je gewoon aanstelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 19 maart 2016 20:50
  @pepsi

  Niet zo uit je nek liggen kletsen, dat jij er geen last van hebt betekend niet dat andere zich aanstellen. Niet zo overdrijven jij zoals altijd.

  Snelle search op google en je ziet dat ik bij lange na niet de enige ben.

  h ttp://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=719455

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.