Nieuws van het jaar: Het jaar dat eSport volwassen werd | Gamer.nl

Nieuws van het jaar: Het jaar dat eSport volwassen werd | Gamer.nl

eSports is big business. Prijzenpotten van grote events lopen in de honderdduizenden dollars en euro’s, e-atleten halen bakken vol sponsorgeld binnen, en een miljoenenpubliek kijkt mee hoe wedstrijden in grote arena’s uitgroeien tot emotionele schouwspelen met grote winnaars en nog grotere verliezers. Maar het was de schaduwkant die de digitale sport volwassen maakte in 2015.

Doping, drugs, alcohol. Allemaal zijn ze verboden in de Electronic Sports League (ESL, een van de grootste partijen in de scene), maar tot voor kort werd er niet op gecontroleerd. Wie een dosis valium gebruikte voor een match om de zenuwen te bedaren kwam ermee weg; het bestuur kneep een oogje dicht en zei hardop weinig aanleiding te zien voor e-sporters om aan de haal te gaan met bijvoorbeeld amfetaminen. “Er staat niet genoeg op het spel voor e-atleten om te experimenteren met drugs”, vertelde directeur Michel Blicharz aan Eurogamer.

Media has no description

Naïef

Blicharz bleek naïef. Counter-Strike: Global Offensive-speler Kory Friesen kwam twee maanden na het Eurogamer-artikel met de opmerkelijke opmerking ) dat ‘iedereen aan de Adderral zat’ tijdens een specifiek ESL-event in Polen. In 2014 trok insider Bjoern Franzen al aan de bel over het wijdverbreide gebruik van onder andere Ritalin, antidepre iva, bètablokkers en Parkinson-medicijn selegiline, maar de openlijke bekentenis van Friesen bracht de anti-dopingbal echt aan het rollen in de digitale sport.

Hoe meer geld er valt te verdienen en hoe meer druk er op e-sporters komt te staan, hoe groter het belang om goed te presteren. Uppers verminderen de reactietijd en verhogen de focus van spelers, terwijl downers stre voorkomen, de adrenalineproductie verminderen en spelers tot rust brengen – gebruik van een van beide is niet geheel onlogisch bij het voorbereiden en spelen van een cruciale match.

Na de ontboezeming van Friesen moest de ESL wel reageren. In juli kondigde de organisatie aan willekeurige dopingtests uit te gaan voeren tijdens hun evenementen, door het nemen van zweet-samples bij spelers. Net als bij ‘echte sporten’, dus. Een maand later volgde de mededeling dat de ESL dezelfde lijst met verboden middelen zou gaan hanteren als die van World Anti-Doping Agency (WADA). Op die lijst staan behalve amfetaminen ook alcohol en cannabis. Wie regelmatig thuis traint met pil(l)s en een joint bij de hand, kan dus beter zijn training chema aan gaan pa en.

Media has no description

Straffen zal de ESL gaan uitdelen op basis van de ernst van de overtreding. Pro-gamers die gepakt worden met bier in de bloedbaan moeten vrezen voor het mislopen van prijzengeld tot een verbanning van wel twee jaar van elk ESL-evenement. ESL zegt te gaan samenwerken met de National Anti Doping Agentur (de Duitse WADA) om een fair en doelgericht anti-dopingbeleid op te zetten in de toekomst.

Matchfixing

Wanneer competitief gamen profe ionaliseert, doet spelbederf dat ook. Begin dit jaar bracht The Daily Dot in samenwerking met betting-website CS: GO Lounge matchfixing aan het licht in de hoogste regionen van de Counter-Strike: Global Offensive-competities. Wat bleek: het iBUYPOWER-team verloor in 2014 met opzet en een glimlach op het gezicht een match van het veel zwakker ingeschatte NetcodeGuides.com. Oud-speler Duc Pham zette met verschillende accounts in op laatstgenoemde en haalde $1193,14 binnen per account.

Dat was Noord-Amerika. Onlangs, in oktober, werden in Zuid-Korea twaalf arrestaties gedaan rondom matchfixing in de profe ionele StarCraft 2-scene. Onder de verdachten zijn twee spelers, een ex-speler en een coach. De spelers zouden minstens vijf wedstrijden met opzet hebben verloren en daarmee duizenden euro’s hebben opgestreken. Het nieuws wist zelfs de headlines van de NOS te halen.

Media has no description

Het zijn de groeistuipen van een tak van sport die serieus genomen wil worden. Dat lukt aardig. Met de recente incidenten weten e-sports zich te meten met het populaire jaarlijkse dopingfeestje de Tour de France en de matchfixing-schandalen die het profvoetbal de laatste jaren plagen. Met dat pleidooi van de Nederlandse eSportbond om lid te worden van de NOC*NSF zit het dus wel goed.

In de laatste weken van het jaar plaatst Gamer.nl een aantal artikelen onder de noemen 'Nieuws van het jaar'. Hierin analyseren we de belangrijkste nieuwsfeiten uit de game-industrie van 2015.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou