Jurjen Tiersma, freelance journalist voor o.a. Power Unlimited en Nieuwe Revu
“Als er opeens zoveel geruchten van verschillende kanten komen, betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat Nintendo de opvolger van de Wii onlangs aan een groot aantal partijen heeft laten zien. Dat is goed nieuws, omdat dit in elk geval aangeeft dat die partijen bijtijds bij het project worden betrokken. En als Nintendo iets goed kan gebruiken, dan is het interesse van derde partijen. Daarvoor zijn ook de processorkracht en HD-graphics nodig waar derde partijen graag mee werken. Dat de Wii 2 (om hem even zo te noemen) op dat vlak ongeveer gelijk komt te liggen aan de PS3 en Xbox 360, lijkt me zeer waarschijnlijk (het is nu ook niet meer zo duur om een dergelijke console te maken). Daarnaast heeft Nintendo een traditie van backwards compatibilty hoog te houden, dus is een motion controller ook eigenlijk al een gegeven.

“Maar daar zal het niet bij blijven. Want het is Nintendo's eer te na om anno 2012 nog een soort PS3 met Move-controller (maar dan in het wit) te lanceren. Geheid dat er dus iets anders met het systeem mogelijk wordt, en waarschijnlijk is dat iets waar jij en ik nog niet aan hebben gedacht. Ik heb zelf al lange tijd sterke vermoedens dat er 'iets met 3D zonder bril en zonder 3DTV' gaat gebeuren (mede omdat Nintendo daar intern al sinds de GameCube serieus mee experimenteert). Die geruchten over een scherm in de controller sluiten dat niet uit, al zie ik het praktisch nut er nog niet zo van. Ik vind het in elk geval geweldig dat Nintendo aanstaande E3 een nieuwe tv-console gaat onthullen. En als dat niet zo is, ben ik zwaar teleurgesteld, want inmiddels ben ik helemaal klaar met die oude gare Wii (al heb ik er best een paar mooie jaren mee beleefd hoor).”

Richard Borgman, Gamer.nl-redacteur en freelancer
“De opvolger van de Wii zal HD-beelden, een snellere processor en bewegingsgevoelige besturing bieden, maar dat is niet genoeg om zowel casual als hardcore gamers over de streep te trekken. In 2009 had zo’n beslissing nog nut gehad, maar daar is het nu te laat voor. Zeker na de succesvolle introducties van Kinect en Move zal het bedrijf met iets anders moeten komen. Nintendo staat bekend om zijn eigenwijze beleid en verrassende beslissingen waarvan je achteraf altijd denkt ‘ze hadden gelijk’, dus ik hoop dat ze ook dit keer met iets komen dat iedereen verbaast.

“De geruchten over controllers met HD-schermen kan ik moeilijk geloven. Dat maakt de console te duur, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor Wii-bezitters of Nintendo er te weinig geld aan kan verdienen. Andere mogelijkheden zijn gezichtsherkenning of streaming content. Zelf zou ik graag een systeem zien zoals de Dreamcast-controller, met een uitneembaar onderdeel dat je onderweg kunt gebruiken voor bijvoorbeeld Street Pass-achtige functies, wellicht met een simpel touch screen. En hoewel Sony en Microsoft prima online diensten hebben, er is wat mij betreft nog genoeg ruimte op het gebied van connectiviteit en sociale netwerken.

“Het lijkt mij sterk dat een nieuwe Nintendo console eerder dan voorjaar 2012 op de markt komt. Mijn schatting is een wereldwijde lancering in het najaar 2012. Het lijkt me niet vreemd als Nintendo al voor de E3 iets laat weten over hun plannen voor een nieuwe console.

“Ik maak me wel zorgen over de ondersteuning van de Wii. De magere releaselijst voorspelt weinig goeds. Ook op de GameCube werd het plotseling erg stil door de aankondiging van een nieuwe console. Als Zelda: Skyward Sword op het nieuwe systeem uitkomt, blijft er weinig meer over.”

Chris Glerum, redacteur InsideGamer.nl
"Het lijkt mij overduidelijk dat Nintendo achter de schermen allang met een nieuwe console bezig is; een blik op de (vrijwel lege) Wii-releaselijst is genoeg. Het zou mij niets verbazen als deze volgende week wordt aangekondigd tijdens een investeerderbijeenkomst, net als vorig jaar met de Nintendo 3DS gebeurde. Doordat er eind maart 2010 ineens een karig persberichtje opdook waarin de 3DS alleen aangekondigd werd, keek iedereen drie maanden lang uit naar de E3, waar de 3DS écht onthuld werd. De geruchten over een nieuwe Nintendo-console lijken mij dus geen toeval, maar eerder een kopie van de manier waarop de 3DS wereldkundig gemaakt werd. Eerst wat verdeelde geruchten, vervolgens een summiere aankondiging en op de E3 een volwaardige openbaring. Ik zet bij de bookmakers in op 7 juni 2011 als de dag waarop we de ‘Wii 2’ voor het eerst te zien krijgen.

“De sterk uiteenlopende geruchten zijn leuk als discussievoer, maar vooral ook erg speculatief. Als ik er dan toch wat van moet maken: Project Café is een console die binnen nu en een jaar uitgebracht wordt en een stukje sterker is dan de PlayStation 3. Ik acht het plausibel dat Pikmin 3 een lanceringsgame voor de nieuwe console wordt, als de console er binnen een jaar is komt Zelda: Skyward Sword daar bij. De geruchten over een controller met ingebouwd HD-scherm lijken me vergezocht, aangezien dat wel erg duur zou zijn voor weinig meerwaarde.

“Nintendo heeft in ieder geval een nieuwe console nodig en wel om twee redenen. Eén: de Wii is voor hardcore-gamers aan het eind van zijn Latijn, want het grafische gat met de concurrentie én het gebrek aan degelijke online-ondersteuning nopen Nintendo tot actie. Twee: het gedrag van de concurrentie biedt Nintendo een uitgelezen mogelijkheid om de hardcore-gamer weer voor zich te winnen. Waar Sony en Microsoft via respectievelijk Move en Kinect verbreding zoeken en daarmee proberen de levenscyclus van hun consoles te verlengen, kan Nintendo met een nieuwe console juist de hardcore gamer teruglokken. Daarvoor zijn wel pure paardenkracht en vooruitstrevende functionaliteiten nodig, want met een console die marginaal beter zou zijn dan de huidige concurrentie wordt het alsnog lastig voor Nintendo. Ik heb er wel vertrouwen in dat Nintendo zich daar zelf ook van bewust is.”

Jan Meijroos, schrijft voor Power Unlimited, Metro, Veronica Magazine, Entertainment Business, TVKrant, Mediazine, 3FM
"Nintendo is bezig met een nieuwe console. De Wii is op sterven na dood, de 3DS is als nieuwe handheld de new kid in town, maar Nintendo kan niet zonder 'huiskamer'-consoles. De E3 is natuurlijk het uitgelezen moment om de opvolger van de Wii te onthullen dus het zou me eerlijk gezegd verbazen als ze het niet doen. Aan de andere kant: het is Nintendo, die volgen volledig hun eigen strategie en laten zich door niets of niemand iets op leggen.

"Er zijn te veel signalen en geruchten die uit verschillende hoeken komen om ze allemaal weg te wuiven. Something is going on! Of ze allemaal geloofwaardig zijn, weet ik niet. Rond de NGP en de 3DS gingen vooraf ook allemaal de wildste geruchten en een deel ervan bleek maar waar. Ik denk echter wel dat Nintendo een HD-inhaalslag wil en moet maken om mee te kunnen de komende jaren. Dat GTA V naar de Wii 2 zou komen is whisfull thinking, denk ik, in het allerbeste geval komt de game naar PS3, Xbox 360 en de Wii 2, maar dan nog. Ik geloof niet dat Nintendo zich opeens moet gaan profileren als de hardcore gameconsole partij. Grand Theft Auto: Chinatown Wars is keihard geflopt op de DS. Afgezien van piraterij zat niemand er op te wachten denk ik...

"Nintendo heeft een nieuwe console nodig want het momentum van de Wii is al lang en breed weggezonken. De 3DS doet het leuk, maar, eerlijk is eerlijk, toch minder dan verwacht en het is ook bijna onmogelijk om het succes van de DS(i) te evenaren, laat staan te overtreffen. Nintendo heeft dus een nieuwe 'grote' console nodig om de aandacht weer op zich te vestigen en leidend te blijven in de console wars. Men is niet van plan die positie weg te geven aan PlayStation of Xbox. Eind 2012 is een mooi moment om de nieuwe machine te introduceren, lijkt me.

Niels ’t Hooft, o.a. oprichter Bashers.nl en columnist Gamer.nl
"Nintendo is natúúrlijk met een volgende console bezig, want Nintendo (en iedere consolemaker) is altijd met een volgende console bezig. Ik moet zeggen dat het me verbaast dat de Wii nog geen opvolger heeft, omdat hij zich zo goed leent voor een stapsgewijze upgrade: een 'Wii HD', zoals analist Michael Pachter al tijden roept. Een pijnloze update met betere beelden en volledige backwards compatibility - wie wil upgraden is welkom, wie dat niet wil hoeft dat ook niet. Een goede manier om het momentum van de Wii te boosten.

“Een console met 1080p-output ("iets krachtiger dan Xbox 360 en PlayStation 3") zou me ook niet verbazen. Dat komt neer op de state of the art van vijf jaar geleden, eigenlijk precies zoals de Wii bij de introductie. Het gerucht dat de nieuwe Nintendo qua architectuur op de Xbox 360 lijkt, is een no-brainer; zowel de GameCube, de Wii als de Xbox 360 draaien op een PowerPC-chip van IBM.

“Zoiets zie ik dus wel verschijnen, en het is aan Nintendo om te bepalen wat de juiste timing is (hoewel de Wii nog steeds goed verkoopt, zit er ontegenzeggelijk een kentering in), wanneer de software er klaar voor is, wanneer de benodigde onderdelen betaalbaar genoeg zijn en welke toeters en bellen er verder nog bij moeten. Dan zijn er nog andere vragen, zoals: in hoeverre kan een prijsverlaging de Wii nog even een oplawaai geven? En: kan de 3DS de verbeelding en verkopen de komende tijd nog even vasthouden? Ik zou zeggen dat [Project Café] dit jaar nog niet komt. Maar volgend jaar? Lijkt me goed mogelijk. Dat de 360 en PS3 waarschijnlijk nog wat jaartjes meemoeten biedt Nintendo in ieder geval een mooie window of opportunity.

“De geruchten over de controller vind ik minder aannemelijk. Een groot touchscreen (wel nog steeds resistive, getver) met knoppen ernaast? Lijkt me te kostbaar voor een controller, zeker omdat je er meteen ook een CPU en dikke batterij voor nodig hebt. Waar je games naartoe kunt streamen? Waarom zou je dat willen, als je elders in huis een HDTV hebt staan? Dan zou ik een losse Nintendo-tablet naast de Wii 2 en 3DS logischer vinden klinken. Als ik het mis heb, ben ik erg benieuwd wat Nintendo's antwoord is op de bovenstaande zorgen.”

Kris Boon, Manager Games bij Sanoma Media en in die functie verantwoordelijk voor Gamer.nl, Gametron, InsideGamer en Startgames.nl
“Hoe vaak kloppen geruchten over nieuwe Nintendo-hardware en -software? Nooit. Elk jaar voorspelden de fans dat Kid Icarus terugkwam, en uitgerekend het jaar dat niemand het meer verwachtte werd een nieuwe Kid Icarus-game aangekondigd. Ik weet nog wel dat er op de E3-conferentie een aankondiging rondom de nieuwe Zelda werd verwacht. Komt Miyamoto op het podium, iedereen verwacht de nieuwe Zelda, kondigt hij Wii Music aan. Ik zat op het balkon in de persconferentie en kon er wel vanaf springen! Wat ik maar wil zeggen: niemand weet waar Nintendo mee komt, dus speculeren is leuk, maar ook zonde van de tijd.

“Dat neemt overigens niet weg dat ik de geschetste situatie in het commentaar op Gamer.nl van onlangs wel strategisch een geniale zet zou vinden van Nintendo. Sony maakt net een beetje lekker winst op de hardware, Microsoft heeft grof geïnvesteerd in Kinect en dan breekt ineens door Nintendo veel vroeger dan verwacht de nieuwe generatie aan.”

Iedereen verwacht een nieuwe console van Nintendo, dus de kans dat we op E3 (of misschien zelfs al op de presentatie aan de aandeelhouders aankomende dinsdag) meer te horen krijgen over het apparaat is groot. Ook verwachten de experts dat Nintendo veel kan winnen met het uitbrengen van een nieuwe console. Maar wát de console dan precies voor gaat stellen, is onbekend. Zoals gewend van Nintendo is de waarheid waarschijnlijk nog vreemder dan we ons nu voor kunnen stellen.