Mensen die mij beter kennen, weten dat ik geen handheld-held ben. Toch nam ik in een dolle bui de proef op de som, er bleek namelijk een Nokia N-Gage op het kantoor gearriveerd te zijn. Of iemand zo vriendelijk is om 'eventjes wat spelletjes te testen'. Ach ja, waarom ook niet he? Immers een gratis telefoon (in bruikleen weliswaar) kan geen kwaad. Gebundeld met zo'n tien exclusieve spelletjes kwam deze al spoedig naar mij toe, kon men mij enthousiast melden. “Woei”, dacht ik en wachtte al gauw met smart op mijn volgende handheld-ontmaagding. Okee, het was geen DS, geen PSP, nee zélfs geen Gameboy. Maar een N-Gage is toch ook best leuk, zou je zeggen. Op dat moment wist ik nog niet waar ik in hemelsnaam aan begonnen was…

Eerlijk is eerlijk, ik heb me voorheen nooit verdiept in de mediahype die de Nokia N-Gage heette. Handhelds doen mij überhaupt vrijwel niets en het laatste wat je mij kunt noemen is een handheld-held. Een handheld-held op sokken wellicht, maar dat terzijde. Natuurlijk, zo'n Nintendo DS ziet er hartstikke gelikt uit. Zeker, die DS-lite wordt het hem helemaal in 2006. Ook Sony's PSP is gewoon een geil dingetje, ook dat kan ik beamen. Met beide hebbedingetjes heb ik ook wel eens meegespeeld, compleet ervaringloos ben ik dan ook weer niet. Waarom ik er toch totaal geen interesse in heb? Ik heb wel iets beters te doen wanneer ik aan het reizen ben, zoals muziek luisteren, boekje lezen, mensen (lees: meisjes) observeren, uit het raam kijken of gewoon slapen. En als ik thuis ben, kruip ik wel achter de PC of knal ik de Xbox 360 aan als ik een gamepje wil gaan spelen.

En toch hè, toch hier ligt ze dan voor me, die sweet little (nou ja, klein…) N-Gage QD. My first Nokia handheld-experience. De ontmaagding voor het leven. Als er Kodak momenten waren, dan was dit er zeker weten eentje. Ik zal het moment voor altijd koesteren. Nou ja, voor even. Hoe dan ook, ik kan wel een heel verhaal ophangen over hoe het apparaat werkt maar er is al genoeg gezegd over dit raar gevormde telefoontje (wat miljoenen heeft gekost en helaas bijna niets heeft opgeleverd). Voor reviews van dit apparaat kun je dan ook beter elders kijken.

Verwacht daarom ook geen ellenlange preken van mijn kant wat betreft de goede of slechte punten van deze telefoon, we gaan het puur en alleen over de games hebben. Want ja, ook de N-Gage hoort bij de handhelds, of je het nou wilt of niet. Wel moet ik er bij vertellen dat de veel genoemde ergernissen en kritieke punten die de N-Gage als telefoon heeft (denk aan: trage besturing, traag operatings-systeem, te klein schermpje, onlogische interface, brakke geluid, foute positie van de knoppen, karige framerate, de uiterst klungelige manier van cartridges invoeren en er weer uithalen) ook bij de spelletjes weer terug te vinden zijn. En wat te denken over de N-Gage Arena online functies die nog nooit hebben gewerkt? Tja, dat is gewoon érg jammer te noemen want zo gaat er al een hoop van de fun (mits aanwezig) verloren. Maar tot zover mijn ervaringen met Nokia's handheld, over nu naar de games.