In de Verenigde Staten is deze update vandaag al online gegaan, maar wegens een technisch probleem heeft Europese exploitant Codemasters besloten nog even te wachten op een oplossing  voor wij aan de beurt zijn, en LOTRO-fans eindelijk ontdekken hoe het verhaal verdergaat.

Een van de belangrijkste onderdelen van Lord of the Rings Online is namelijk de ‘epic story’. Dit is een reeks quests waarin je een rol speelt in het verhaal van de Ring. Nu is het niet zo dat je Frodo of Gandalf speelt. In plaats daarvan vormen deze quests een soort zij-verhaal. Je komt regelmatig hoofdfiguren tegen, en jouw handelingen helpen hen direct of indirect. De patch van vandaag voegt een nieuw ‘boek’ toe aan dit verhaal, waardoor spelers van het hoogste niveau (level 65) dit avontuur kunnen voortzetten.

Dat epische verhaal bleek overigens voor veel spelers ook een obstakel te zijn. Vanaf het begin heeft ontwikkelaar Turbine deze quests ontworpen om in elk geval gedeeltelijk in groepsverband te spelen. Maar wat als je geen groep kunt vinden? Dan zit je met een probleem. Een groot deel van de epische verhaallijn werd al eerder ‘ge-solificeerd’. Het hele eerste deel (voor kenners bekend als Volume 1: The Shadows of Angmar) werd aangepast om deze ook in je uppie te kunnen voltooien. Volume 2, dat zich afspeelt in de Mines of Moria, legde de nadruk echter nog heel erg op samenwerking. Dat is met deze patch veranderd. Iedereen moet nu in staat zijn om zelfs in zijn eentje alle boeken door te spelen. Maar wie een groep kan vinden heeft nog steeds die optie.

Nieuwe dungeons

Naast deze reeks nieuwe epische quests bevat Update 2 (Update 1 was de overgang naar free to play) een reeks nieuwe ‘instances’. Dit zijn dungeons (kerkers, levels, wat is daar eigenlijk een goede vertaling voor?) die bedoeld zijn om vaker te spelen. De patch voegt twee instances toe voor drie spelers, twee voor zes spelers en een raid voor twaalf spelers. Iedere instance heeft twee moeilijkheidsgraden, waarbij de moeilijker versies ook echt nieuwe uitdagingen, monsters en puzzels bevatten.

Deze instances zijn onderdeel van alweer een nieuwe verhaallijn die door middel van een reeks quests ontdekt wordt. Het verhaal begon al enkele maanden geleden, toen in het landschap van Midden Aarde diverse geheimzinnige voorwerpen verschenen. Het is nu aan de spelers om te ontdekken wat deze werkelijk betekenen.

Stralend

Voor het spelen van de nieuwe raid is overigens geen ‘Radiance’ meer nodig. Dit is een speciaal soort uitrusting die weerstand biedt tegen de duistere invloed van kwaadaardige machten. Dit is een spannende manier om te omschrijven dat je zonder het juiste pakkie niet de kerker in kon. Het systeem werd door het overgrote deel van de spelers verafschuwd, en in een excuusbrief van ontwikkelaar Turbine werd recentelijk bekend gemaakt dat Radiance per vandaag geheel uit het spel verdwijnt.

Voor degenen die nog niet op de hoogste levels spelen voegt Update 2 ook een heleboel nieuwe dingen toe. Zo is het gebied Evendim (voor spelers van level 30 tot 40) geheel opgeschoond en van 100 nieuwe quests voorzien. Ook is het systeem van de ‘Legendarische Voorwerpen’ op de schop genomen. Dit systeem laat je wapens vinden met speciale eigenschappen. Het bijzondere hiervan is dat de wapens met je meegroeien: door te vechten krijgt je zwaard ervaringspunten waarmee je bonussen voor je vaardigheden kunt ontsluiten.

LotRO lotto

Hoewel een leuk systeem op papier, was ook hier een aantal spelers niet blij mee. Zo was het altijd een loterij welke bonussen een legendarisch wapen met zich meebracht. Wie pech had moest er verschillende ‘levelen’ om er een te vinden die de moeite waard was. In het nieuwe systeem kun je bonussen van het ene wapen overzetten naar een andere, zodat je wapens kan ‘kweken’ die precies bij je speelstijl passen.

Overigens is de verandering in dit systeem niet helemaal zonder controverses. Zo kon je tot nu toe speciale ‘relics’ (een soort magische edelstenen) aan je wapens toevoegen om ze nog beter te maken. Deze kon je er ook weer afhalen als je wapen op het maximaal niveau zat, zodat je ze op een nieuw wapen kon plakken. Het verwijderen van deze relics kan vanaf vandaag alleen nog maar via de in-game winkel, waar je dus echt geld voor nodig hebt. De makers zeggen dat het verkrijgen van relics eenvoudiger wordt, zodat je deze winkel aanschaf niet nodig hebt om verder te komen. Maar op de officiële forums klaagt een aantal spelers steen en been over deze manier van geld verdienen.

Toch wordt Update 2 over het algemeen nu al positief ontvangen. Een groot aantal zorgen van de fans is aangepakt, en vooral is er weer heel veel nieuws te doen in Midden Aarde. Een volgende update, die in het teken staat van het vierjarig jubileum, staat al op stapel. En eind dit jaar komt de volgende grote uitbreiding, genaamd ‘Rise of Isengard’. Lord of the Rings Online-spelers krijgen het dus druk dit jaar.