Wederom weet Major League Gaming een enorme groei aan toeschouwers en bezoekers te realiseren. Waar vijftienduizend toeschouwers hun weg vonden naar Columbus, waren het er nu twintigduizend die in Anaheim hun favoriete spelers en teams kwamen toejuichen. Tevens werden er nu 2,6 miljoen uur bekeken (tegenover 2,2 de vorige keer) met toeschouwers uit in totaal 171 landen. In StarCraft II bewezen de Koreaanse spelers wederom hun klasse, wist het "God Squad" Instinct het Halo: Reach-toernooi te domineren en was de finale van Call of Duty: Black Ops een van de spannendste ooit.

Koreaanse dominantie in StarCraft II

Negen Koreaanse spelers kwamen naar Anaheim om niet alleen de Amerikaanse spelers op eigen bodem uit te dagen, maar ook een paar van de beste Europese spelers die StarCraft II kent. Nadat de Koreaanse spelers MMA het vorige toernooi had gewonnen, wilden de Westerse spelers hun eer verdedigen en de Koreanen eens en voor altijd laten zien dat ze op gelijke hoogte staan. Al vrij snel werd echter duidelijk dat dit niet het geval is.

De Koreanen wisten in de groepsfase te domineren. Boxer, MMA, Ganzi, MVP, DongRaegu en Rain wisten een gecombineerd resultaat van 28 overwinningen en 2 nederlagen neer te zetten, waarvan de nederlagen te wijten waren aan onderlinge wedstrijden tussen de Koreanen. Huk en Idra zorgden ervoor dat fans van de Westerse spelers nog hoop konden hebben, aangezien beiden met vier overwinningen en een enkele nederlaag door de groepsfase heen wisten te komen. Uiteindelijk mocht het niet baten en waren de enige Westerse spelers in de top 8 Huk en Naniwa, die respectievelijk door de Koreaanse spelers Ganzi en MMA werden uitgeschakeld.

De Koreanen zorgden tevens voor een van de meest indrukwekkende wedstrijden die tot nog toe heeft plaatsgevonden tijdens een MLG-toernooi. In een zeventig minuten durende wedstrijd namen de Terran-spelers Boxer en Rain het tegen elkaar op. Toeschouwers kregen de kans om alle technologische paden die dit ras kan inslaan te mogen aanschouwen in een en dezelfde wedstrijd. Ravens. Vikings. Thors. Battle Cruisers. Atoombommen. Yamato-kanonnen. De minimap was rood en blauw gekleurd toen uiteindelijk beide legers de strijd met elkaar aangingen. Een gevecht zo groots dat de camera eigenlijk nog meer uitgezoomd had moeten kunnen worden, aangezien het zichtveld geheel gevuld was met grootse gevechtsmachines. Uiteindelijk wist Rain deze wedstrijd te winnen, maar Boxer kwam terug en won met 2-1.

De finale bestond uiteindelijk uit de Koreaanse speler MVP die het op moest nemen tegen de kampioen van Columbus, MMA. MMA wist een grote variatie aan speelstijlen tentoon te spreiden gedurende het evenement, maar MVP wist alles perfect te lezen waardoor hij uiteindelijk als kampioen van MLG Anaheim 2011 gekroond mocht worden.

Het onoverwinnelijke God Squad in Halo: Reach

Instinct had voorafgaand aan het evenement in Columbus sterspelers als Ogre 2 en Pistola van het team Final Boss, dat vorig seizoen drie keer de eerste plaats wist te behalen in een MLG-toernooi, toegevoegd aan het team van Roy en Lunchbox waardoor ze de bijnaam God Squad hadden gekregen. Uiteindelijk bleek het team alle verwachtingen waar te maken door het toernooi overtuigend te winnen met zeventien overwinningen achter elkaar en een enkele nederlaag. Het was aan teams zoals Fear en Status Quo om dit team van Olympus te stoten, terwijl Instinct aan de hoge verwachtingen moest zien te voldoen. Een ander nieuw team wist echter eveneens opzien te baren. Fnatic Classic wist ondanks negatieve uitspraken van zowel fans als andere spelers een sterke prestatie wisten neer te zetten.

Fnatic Classic, bestaande uit de Free For All-sterspeler Str8 Sick, jonge talenten Russo en ProtoType en veteraan Chig, werd door de community en concurrentie gezien als een team dat weinig kans maakte op sterke resultaten. Voormalige teamgenoten gingen zelfs een stap verder en uitten zich negatief over Chig, Str8 Sick en ProtoType. Blijkbaar was al deze kritiek de olie, aangezien de motor van Fnatic Classic op volle toeren liep en doorzettingsvermogen toonde. Zo versloeg het team gelijk aan het begin Dynasty en wisten met het gewonnen momentum ook Warriors uit te schakelen. Na de groepsfase verloor Fnatic Classic tegen het veteranenteam van Status Quo, waardoor ze het wederom op moest nemen tegen Dynasty en Warriors in de Losers Bracket. Wedstrijden die ze wederom wisten te winnen. De spelers van Fnatic zagen weinig nieuwe gezichten, aangezien ze het weer op moesten nemen tegen Status Quo. Uiteindelijk wisten ze Status Quo aan het zweten te krijgen, maar bleken de veteranen wederom te sterk voor het nieuwe team, waardoor Fnatic uiteindelijk een indrukwekkende derde plaats wist te bereiken.

Instinct bewees wederom dat de bijnaam God Squad meer dan gerechtvaardigd is. Het team wist 21 overwinningen te behalen waardoor het een van de meest succesvolle prestaties in de geschiedenis van Major League Gaming is. Teams zoals Status Quo, Final Boss en Believe the Hype vonden hun Waterloo in Instinct. De prestaties van het team hebben voor een beweging binnen de professionele tak van Halo: Reach gebracht. Enkele spelers overwegen eveneens een nieuw team op te starten bestaande uit topspelers, terwijl andere teams meer dan ooit de druk voelen om meer en harder te oefenen, om uiteindelijk te bewijzen dat ook goden te verslaan zijn.

Tentoonstellen van talent in Call of Duty: Black Ops

De laatste twee Black Ops-toernooien van Major League Gaming kenden elke keer een underdog die uit het niets opdook, goede prestaties leverde om vervolgens een hoge positie te claimen. Zo eindigde Resistance tijdens MLG Dallas op de tweede plaats en wist Force eveneens in Columbus de tweede plaats te grijpen. Dat ondanks dat beide teams op geen enkel favorietenlijstje stonden. Deze keer miste een dergelijk team echter, ondanks dat teams zoals Defying History, Aim for Victory en Influence hoger eindigden dan werd verwacht. Een fenomeen wat zich wel herhaalde was dat de verrassingen van het voorgaande evenement zwak presteerden op het opvolgende evenement. Zo eindigde Force op de zeventiende plaats, ondanks hun goede prestaties in Columbus. "Ze waren een one-hit-wonder, ze hadden simpelweg geluk", aldus Pluto van Influence.

In de finale ontmoetten Fear en Quantic Leverage elkaar. Aangezien beide teams al eerder tegen elkaar hadden gespeeld, werden elf rondes gespeeld en begon Fear met een 3-0 voorsprong vanwege de overwinning in de vorige wedstrijden tussen beide. Fear begon de wedstrijd sterk en wist gelijk de eerste ronde te winnen en de voorsprong op 4-0 uit te bouwen. Quantic Leverage bleek na deze ronde een hele andere instelling te kennen en won vier achtereenvolgende rondes, waardoor het plots 4-4 stond. De volgende ronde werd gewonnen door Fear, die in de extra tijd nog een vlag wist te scoren, maar bleek uiteindelijk tevens de laatste gewonnen ronde te worden voor het team. Quantic Leverage wist uiteindelijk de laatste twee rondes op zowel spannende als overtuigende manier te winnen, waardoor zij uiteindelijk de trofee mee naar huis mochten nemen.

In voorafgaande toernooien stak vaak een speler boven alle anderen uit door wedstrijd na wedstrijd sterke prestaties te leveren, zoals Optic Gamings Rambo in Columbus. Dit keer was het moeilijker om een enkele sterspeler aan te wijzen. Spoofy van Quantic Leverage kan gezien worden als een speler die vaak genoeg de wedstrijd in voordeel van zijn team heeft kunnen kantelen, maar uiteindelijk overtuigde het hele team. Assassin van Fear wist eveneens te overtuigen door de ruggengraat van zijn team te vormen door in de meest beslissende situaties van een wedstrijd zijn teamgenoten te ondersteunen. Tevens lukte het hem regelmatig een indrukwekkend aantal kills te verzamelen. Wederom bewees Black Ops niet enkel een teamsport te zijn, maar ook een spel te zijn waarin individuen wedstrijden een hele andere draai kunnen geven.

De toeschouwersaantallen blijven dit MLG-seizoen steeds maar groeien. Niet alleen lijkt het doel om 25 miljoen toeschouwers te bereiken heel dichtbij, maar ook nog eens te overschrijden. Vooral aangezien in de organisatie League of Legends heeft toegevoegd aan zijn MLG Pro Circuit-toernooien, waarmee nog meer fanatiekelingen getrokken gaan worden. Op Gamer.nl kun je in elk geval gedurende het hele weekend het evenement live volgen via onze livestream en je favoriete speler of team aanmoedigen.