De presentatie van vorig jaar staat nog in onze hersenen gegrift. Met wat er op het podium werd gepresenteerd was in principe niets mis, maar het beleid dat werd onthuld kon op veel kritiek rekenen. Gamers bleken nog niet klaar voor een console die altijd online moest zijn. Diezelfde gamers waren al geërgerd omdat de onthulling van de Xbox One gefocust was op het kijken van tv en andere media op de console.

Focus op games

Die fout wil Microsoft dit jaar tijdens de E3 herstellen. Met de welbekende en oudgediende Phil Spencer aan het roer van de Xbox-divisie, kondigde het bedrijf aan zich 90 minuten lang te concentreren op games. Wie zit te wachten op nieuws over samenwerkingsverbanden met tv-zenders, sportapplicaties en tv-series hoeft dus niet op de livestream af te stemmen. Volgens Spencer is er zelfs gamecontent uit de presentatie geschrapt, omdat de conferentie anders te lang zal duren.

Phil Spencer, Microsoft

Het is het Amerikaanse bedrijf natuurlijk niet alleen om het imago en de goodwill te doen. Aan de verkoopcijfers te zien moet Microsoft flink aan de bak om zijn directe concurrent Sony bij te houden. De verkoopcijfers van de Xbox One zijn uitzonderlijk goed: tot nu toe zijn er vijf miljoen consoles verscheept. Daarmee is het de op twee na snelst verkopende console ooit. Het is alleen jammer dat de PlayStation 4 daar nog een schepje bovenop doet. Met zeven miljoen verkochte apparaten loopt de Japanse concurrent flink voor op Microsoft.

Alle ballen op de One

Het lijkt vanzelfsprekend dat tijdens de show alleen Xbox One-titels de revue passeren. Microsoft heeft de Xbox 360 al een tijdje geleden laten vallen: na Gears of War: Judgment zijn er geen grote exclusives meer voor de console uitgekomen. Aangezien de Xbox One bij ons nog niet eens uit is, geeft dat een dubbel gevoel. Veel gamewinkels hebben de nieuwe console al in de schappen staan, maar officieel moeten we nog tot september wachten. Microsoft zal er een hele kluif aan hebben de achtergestelde Nederlandse klanten te overtuigen.

Gelukkig heeft het bedrijf een aantal sterk ogende titels om te presenteren. Een handjevol games dat al eerder is aangekondigd gaat deze E3 zeker langskomen. Insomniac heeft na een decennium aan Sony-games een grote overstap gemaakt en komt met de Xbox One-exclusive Sunset Overdrive. Vorig jaar vergat de game te imponeren. Er werd slechts een koddige trailer getoond die een beetje verdwaald leek tussen al het oogverblindende geweld. Dit jaar zou de game echter hoge ogen kunnen gooien dankzij een geestig stijltje en het bizarre wapentuig.

Sunset Overdrive

Een andere titel waar we veel van verwachten is Quantum Break, de nieuwe game van Remedy, de makers van Max Payne en Alan Wake. We weten nog opvallend weinig van dit multimedia-experiment, dat aan het eind van het jaar al in de schappen moet liggen. De game wordt vergezeld door een tv-serie, waarbij je keuzes in de game de show beïnvloeden. Het verhaal speelt dus een grote rol en behelst een gefaald experiment, waardoor de hoofdpersonen ineens de tijd kunnen beïnvloeden. Hoe de serie en de game elkaar beïnvloeden is nog de grote vraag. Daar hopen we deze E3 antwoord op te krijgen.

Dan is er natuurlijk nog het grote vlaggenschip: Halo. Vorig jaar zagen we een teaser waarin Master Chief door de woestijn banjerde. Dit jaar krijgen we dan echt meer informatie over de toekomst van de franchise. Onlangs werd Halo 5: Guardians officieel aangekondigd voor de herfst van 2015. De tv-serie die wordt geproduceerd door steven Spielberg gaat het verhaal van de game complementeren. Niet alleen Halo 5 heeft onze interesse, ook de sterke geruchten over Halo 2: Anniversary hebben onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Microsoft liet eerder al weten dat er ook dit jaar nog een Halo verschijnt, en dat kan eigenlijk alleen nog maar dit opgepoeteste tweede deel zijn. Halo 2werd legendarisch door zijn multiplayer, die destijds een killer app was voor Microsoft. Kan 343 Industries dat trucje herhalen?

Onze glazen bol

Tot zover de zekerheidjes, maar wat kan Microsoft verder uit de hoge hoed toveren? Het is duidelijk dat het bedrijf een aantal onaangekondigde games zal onthullen. Het lijkt ons te vroeg voor beelden van een nieuwe Gears of War, de IP die onlangs werd overgekocht van Epic. De ontwikkeling van die game is overigens gestald bij de nieuwe studio Black Tusk, waarvan we vorig jaar nog een nietszeggende trailer te zien kregen. Een vervolg op Forza Horizon lijkt ons logischer, aangezien die game alweer in 2012 uitkwam, maar misschien is het na Forza 5 nog te vroeg voor een nieuwe racer. Wie weet dat Fable-maker Lionhead wil onthullen waar ze naast Fable Legends mee bezig zijn?

Phil Spencer liet doorschemeren dat Microsoft aan de slag is gegaan met oude, lang ongebruikte IP's. Wij denken dan gelijk aan Crackdown. Het gerucht dat het derde deel in ontwikkeling is deed vorig jaar ook al de ronde. Het zou ook kunnen dat er na Killer Instinct weer in de Rare-catalogus is gedoken en dat we ons kunnen verheugen op een nieuwe Perfect Dark. Sinds de lancering van de Xbox 360 is daar al geen nieuw avontuur meer van verschenen.

Gouden actie

Naast de games waren we tot voor kort ook benieuwd naar wat het Amerikaanse bedrijf van plan is met zijn Games for Gold-actie. De games die werden weggegeven deden onder voor die van de Plus-service van Sony. De Xbox One deed bovendien niet mee aan het programma. Microsoft heeft daarom begin deze week aangegeven dat ook op de nieuwe console binnenkort gratis cadeautjes worden weggegeven. In combinatie met de introductie van een Kinect-loze Xbox One voor 400 euro, zijn dat al twee prettige ‘verrassingen’, lijkt ons.

Er komen vast nog een aantal verrassingen voorbij, maar of ze de Nederlandse gamer kunnen overtuigen moet nog blijken. Sony heeft hier veel terrein gewonnen. Uit de reacties die wij op Gamer.nl lezen blijkt veelal dat jullie je in de steek gelaten voelen door Microsoft. Het bedrijf moet  met een ijzersterke reeks games komen om de concurrentie de loef af te steken. Daar lijkt het bedrijf  alles aan te willen doen.