Metal stelt ontwikkelaars in staat om games te maken die de grafische pracht van consoles benaderen. Dankzij Metal kan gamecode bovenop de hardware draaien, zonder de extra OpenGL ES-laag die code omzet in grafische commando's en daarmee voor vertraging zorgt. De nieuwe technologie benut de mogelijkheden van de A7- en A8-chips in de iPhone optimaal en zorgt dat de gpu en cpu beter met elkaar samenwerken. Bovendien is de accuduur tijdens het gamen verbeterd, aangezien OpenGL ES uit iOS 8 is gesloopt. Bij de games hieronder zijn al deze voordelen nu al goed te zien.

Asphalt 8: Airborne

Arcaderacer Asphalt 8: Airborne is al een behoorlijk tijd in de App Store te vinden en tegelijkertijd met de release van iOS 8 geüpdatet. De update is vooral voor iPhone 6, 6 Plus en 5S gebruikers interessant, aangezien er een nieuw seizoen is toegevoegd met drie keer zoveel tegenstanders als voorheen. Daarnaast zijn er meer effecten (vuur, vonken en puin) tijdens het racen zichtbaar. Vooral de weerseffecten zijn indrukwekkend; regendruppels op het scherm en bliksemschichten aan de horizon zuigen je meer dan ooit de actie in. Tot slot kun je aan de slag met een vijftal nieuwe bolides, waaronder de bloedmooie Maserati MC12 en de Koenigsegg One.

Asphalt 8: Airborne

Modern Combat 5: Blackout

Ook Call of Duty-kloon Modern Combat 5 is voorzien van een Metal-update. Voor een mobiele shooter zag de game er al strak uit, maar nu zijn er nog meer explosies, deeltjes en sporen van vernietiging te zien tijdens het spelen. Ook de belichting is verbeterd, wat Modern Combat 5 een meer realistische look geeft. De verbeteringen hebben geen effect op de gameplay; rondrennen en schieten verloopt nog steeds even vloeiend. Wel is spelen met de touchknoppen op de nieuwe iPhones eenvoudiger dankzij het grotere scherm. Helaas heeft Gameloft niet gesleuteld aan de textures; enorme verschillen in grafische pracht zul je dus niet zien.

Modern Combat 5: Blackout

Plunder Pirates

Plunder Pirates is het beste te omschrijven als Clash of Clans met piraten. In de game is het de bedoeling om een eigen piratendorp op te bouwen en die van andere spelers aan te vallen en te plunderen. Op die manier verdien je goud, dat je weer kunt gebruiken om je eigen basis te verstevigen. Dankzij Metal draait de game soepeler, bijvoorbeeld als je inzoomt en de camera draait om je piratendorp te inspecteren. Daarnaast werpt elk object in de spelwereld een schaduw, waardoor bijvoorbeeld water er stukken dynamischer en indrukwekkender uitziet.

Plunder Pirates

Mr. Crab
De geinige puzzel- en platformgame Mr. Crab heeft ook een update gekregen die hem het Metal-tijdperk insleurt. Dit vertaalt zich vooral in nieuwe landschappen en effecten zoals vlinders die om Mr. Crab heen fladderen. In de game is het nog steeds de bedoeling om een toren te beklimmen door ritmisch te springen en vijanden te ontwijken. In totaal zijn er 27 levels om te ontdekken en vier eindbazen om te verslaan. Onderweg verzamel je bolletjes en kleine krabjes voor een topscore.

Mr. Crab

Beach Buggy Racing

Bij Beach Buggy Racing zorgt Metal er vooral voor dat er meer effecten en schaduwen te zien zijn. Tijdens het racen werpt nu niet alleen je eigen kart een schaduw op de grond, maar ook die van je tegenstanders. De verschillen met de game op iOS 7 zijn niet enorm, maar de verbeterde schaduwen en effecten zorgen er wel voor dat Beach Buggy Racing er wat levendiger uitziet. De kartgame zelf is overigens de moeite waard, met in-app aankopen die de lol niet bederven.

Beach Buggy Racing

Defenders

Defenders is een klassieke towerdefense-game met een twist: tijdens het spelen verzamel je namelijk kaarten die je kunt gebruiken om sterkere torens en verdedigingswerken te bouwen. Dat is ook wel nodig, want net als bij andere games in dit genre komen de vijanden van alle kanten op je basis af. Door torens te combineren en slim beschikbare upgrades in te zetten, boek je succes in de game. Grafisch ziet het er dankzij Metal allemaal net wat strakker uit, met scherpe textures en indrukwekkende lichteffecten en explosies. De game draait lekker vloeiend en is bovendien gratis te downloaden.

Defenders

Epic Zen Garden

Epic Zen Garden is strikt genomen geen game, maar een interactieve techdemo die de mogelijkheden van Metal toont. De app maakt gebruik van de Unreal Engine 4 die fraaie beelden toont met een resolutie van 1440 bij 1080 pixels en een framerate van 30 beeldjes per seconde. Je kunt door de kamers van een fraai huis tikken en swipen, naar buiten 'lopen' om de omgeving te checken en bijvoorbeeld de interactie aan te gaan met duizenden vlinders of blaadjes die uit een boom vallen. Ook indrukwekkend zijn de koikarpers die de vijver bevolken.

Epic Zen Garden

VainGlory

Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones gebruikte Apple VainGlory om de grafische kracht van de toestellen te tonen. De Moba ziet er inderdaad prachtig uit, maar is op moment van schrijven nog niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. Vandaar dat we hem nog niet hebben kunnen testen.

VainGlory

Zoals je ziet is de keuze nog niet reuze wat betreft games die profiteren van Metal. We verwachten echter dat we de komende tijd het lijstje hierboven kunnen aanvullen met meer titels die zijn geoptimaliseerd en die er niet alleen mooier, maar ook scherper uitzien. Veel iOS-games zijn nu namelijk nog gemaakt voor het kleine scherm van de iPhone 5(S) en zien er daardoor – vooral op de iPhone 6 Plus – onscherp uit.

Dit artikel is geschreven door Gijs Ettes, webredacteur van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl