Achtergrond

Complottheorieën rondom Metal Gear Solid

Snake?!

Geschreven door Thijs Barnhard op
De verhaallijnen van Metal Gear Solid zijn meestal zo wild en zitten zo vol met twists dat het fans nauwelijks kwalijk is te nemen dat vele compleet op hol slaan en zelf allerlei theorieën bedenken. Metal Gear bedenker Hideo Kojima lijkt met zijn trailers voor iedere nieuwe game bovendien spelers bewust op het verkeerde been te willen zetten. Zo werd in al het promotiemateriaal van Metal Gear Solid 2 alleen Solid Snake getoond, maar was het uiteindelijk Raiden waarmee de speler het grootste deel van het spel speelde.

Door de vele twists in de verhaallijnen (geen Metal Gear is compleet zonder een laatste plotwending na de credits) zijn fans op hun hoede voor ieder klein detail dat zomaar meer betekenis zou kunnen hebben. Het is zo onderhand een beetje Kojima’s modus operandi geworden om in vaagheden over zijn spellen te praten om spelers vervolgens te laten gissen totdat ze zelf aan de slag kunnen. Bij The Phantom Pain is dat niet heel anders. Gevoed door de onrust rondom Kojima en uitgever Konami zelf zijn de meest wilde theorieën ontstaan die best nog wel eens waar kunnen zijn. We zetten er een paar voor je op een rij die zomaar eens van invloed kunnen zijn op de verhaallijn van de vijfde en laatste Metal Gear.

Let op: het onderstaande artikel bevat (mogelijke) spoilers voor Metal Gear in het algemeen en Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain in het bijzonder.

Chico is Quiet

Hoe het onschuldige rebellenjongetje Chico na de gebeurtenissen uit Ground Zeroes verandert in een rondborstige en halfnaakte snipende vrouw is een compleet raadsel. Toch is er volgens sommige fans geen andere mogelijkheid dan dat deze twee personage dezelfde persoon zijn. Kojima is deels zelf verantwoordelijk voor die theorie door het feit dat hij op kritiek op Quiet’s wel heel erg blote ontwerp reageerde met de cryptische tweet:

Is Quiet’s ontwerp misschien een soort subtiele kritiek op de manier waarop vrouwen vaker gekleed zijn in video games? Of probeert Kojima gewoon goed te praten dat hij een personage in zijn spel heeft gestopt die veel cosplayers moet inspireren om zich ook zo te kleden?

Ground Zeroes zou verdere hints naar Chico’s geslachtsverandering bevatten in de verborgen audiotapes. Hierin is te horen hoe het jongentje gemarteld wordt en hoe hij gedwongen wordt om seks te hebben met Paz. Na deze traumatische gebeurtenissen zou hij een compleet andere identiteit hebben aangenomen waarin hij ook niet langer meer spreekt. Het zou verklaren waarom Quiet geen woord uitspreekt. Chico’s vader die afgebeeld is in Peace Walker heeft bovendien wel wat weg van de sniper The End die net als Quiet zijn huidsklaar kan aanpassen als camouflage.

Volgens de Nederlandse actrice Stefanie Joosten die haar gelijkenis leent aan Quiet is haar personage gewoon een vrouw en is Chico gewoon een jongen, maar zo onderhand zien we Kojima overal voor aan en zou dit best nog wel eens een realistische twist kunnen zijn in een Metal Gear.

Hayter keert terug

David Hayter is een alleskunner. Hij schrijft, produceert en regisseert films, maar zijn faam heeft hij eigenlijk vooral te danken aan de rol van Solid Snake die hij sinds Metal Gear Solid vertolkte. Voor The Phantom Pain werd zijn stemwerk echter ingeruild voor een acteur met een groter bereik: Kiefer Sutherland, misschien nog wel het beste bekend als de superspion Jack Bauer uit de serie 24. De nieuwe stem van Snake moest volgens Kojima ook de motion-capture kunnen doen, iets wat voor een actieacteur zoals Sutherland geen probleem is. Hayter was teleurgesteld over het feit dat zijn rol duidelijk weten via Twitter. 

Er ontstonden ondertussen ook meteen geruchten over wat deze vervanging voor de game zou kunnen betekenen. In the Phantom Pain speel je namelijk als Big Boss, de supersoldaat waar Solid Snake een perfecte kloon van is. Zou het kunnen zijn dat Snake en daarmee ook Hayter op een andere manier terug zouden kunnen komen in de game? De beste man zelf beweert van niet, maar er is best reden tot twijfel. De game zelf speelt zich af in 1984, volgens de tijdlijn zou Snake toen 12 jaar oud zijn geweest, maar misschien springt het spel nog wel verder in de tijd en zien we hoe Snake tijdens zijn eerste missie Big Boss uitschakelt.

De theorie dat Hayter Snake speelt ergens in The Phantom Pain wordt alleen redelijk onderuit gehaald door het feit dat de Japanse stemacteur van Solid Snake en Big Boss niet is vervangen. Akio Ōtsuka doet vanaf het begin al de stem van de ruige antihelden en dat is in deze nieuwe game ook nog steeds het geval. Wat Hayters lot precies is blijft voorlopig nog even onzeker. De kans is echter het grootst dat hij compleet genegeerd wordt en dat Kiefer gewoon de nieuwe Snake is. 

The Phantom Pain is een droom

Metal Gear Solid: Ground Zeroes functioneert als een soort introductie voor The Phantom Pain en alle details rondom deze game bestuderen is daarom een belangrijk onderdeel geweest voor het ontstaan van allerlei theorieën. Ground Zeroes eindigt met de vernietiging van Mother Base. Big Boss raakt daarbij zo ernstig gewond dat hij in een jarenlange coma terechtkomt. Je raadt het misschien al, maar het lijkt er sterk op dat de toestand waarin Big Boss zich bevindt een grote rol gaat spelen.

Zo heeft Big Boss een behoorlijke granaatscherf in zijn hoofd zitten die op meerdere momenten in verschillende trailers lijkt terug te komen. In één scene wordt Big Boss die in een jeep zit zelfs achtervolgd door soortgelijk gevormde zwarte punten die uit de grond schieten. Andere trailers tonen vliegende walvissen, brandende figuren die lijken op oude slechteriken en meer vreemde gewaarwordingen. Zijn ze onderdeel van een grote lange droom die je in The Phantom Pain speelt? Het zou de geavanceerde techniek zoals de iDroid, die in de game voorkomt enigszins kunnen verklaren.

Misschien loopt de geheimzinnige organisatie wel enorm met Big Boss’ brein te knoeien terwijl hij in een coma ligt om achter al zijn geheimen te komen zodat ze die kunnen gebruiken om zijn klonen Solid Snake en Liquid Snake beter te kunnen trainen. Misschien is de Big Boss kloon die uiteindelijk ontwaakt in werkelijkheid wel heel iemand anders. ‘Het was allemaal een droom’ gebruiken als twist is misschien wat goedkoop, maar Metal Gear is wat dat betreft zo’n eigenaardige serie dat we best willen geloven dat er een kern van waarheid in deze theorie zit. 

Bonus: Viral marketing met hoofdtransplantatie

In één van de eerste trailers van The Phantom Pain is al een zekere dokter te zien die Big Boss bijstaat naast zijn bed. Tijdens de aanval op het ziekenhuis komt deze man die in alle waarschijnlijkheid om het leven. Oplettende fans zagen eerder dit jaar ineens gelijkenissen tussen de dokter uit de trailer en de neurochirurg Sergio Canavero die in het nieuws kwam omdat hij beweerde een hoofdtransplantatie uit te kunnen voeren. Zijn beroepscollega’s geloofde er weinig van en de ingreep is ook nog niet uitgevoerd, maar de dokter leek echt verdacht veel op de arts uit Metal Gear Solid. Dat niet alleen, zijn onmogelijk klinkende transplantatie zou prima in een Metal Gear kunnen passen.

Als gevolg hiervan begonnen fans druk te speculeren. Zou deze chirurg met zijn als sciencefiction klinkende operatie onderdeel zijn van een grootschalige viral marketing campagne? Bestaat hij überhaupt wel echt en is hij niet gewoon een personage gecreëerd in de FOX-engine? De ene theorie nog wilder dan de andere volgde elkaar op. De gelijkenissen tussen de twee waren zou treffend dat deze man wel onderdeel moest zijn van de game.

Niets bleek echter minder waar. Canavero is al jaren werkzaam als arts en heeft genoeg medische artikelen gepubliceerd om dat te bevestigen (grappig genoeg zelfs het één en ander over fantoompijn). De dokter uit de trailer zou ook helemaal niet op hem zijn gebaseerd, maar op de in Japan actieve Britse acteur Ian Moore. Het lijkt daarom dat het hier gaat om een bizarre samenloop van omstandigheden en gelijkenissen.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokken Tournament-gameplay van Pokémon World Championship Guitar Hero Live
5

Reacties op: Complottheorieën rondom Metal Gear Solid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  vladimirr

  • 23 augustus 2015 10:15
  misschien moet ik me eens gaan invriezen zoals cartman dat eens deed :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 23 augustus 2015 11:38
  Het spel moet nou maar eens uitkomen! het aftellen is echt begonnen, en de zenuwen gieren al dagen door mn lijf ! Kept you waiting ….. dat zoiezo maar lang genoeg ! pff

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 23 augustus 2015 15:30
  Die Kojima moet eens wat minder zuipen tijdens het schrijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aurulion

  • 23 augustus 2015 23:05
  Dit lijkt me meer het werk van bepaalde mushrooms :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 24 augustus 2015 09:40
  :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.