In Medal of Honor: Vanguard verruil je luitenant William Holt uit de laatste PlayStation 2 Medal of Honor, European Assault, voor een nieuwe knaap genaamd Frank Keegan. Keegan is lid van de 82nd Airborne Division, de eerste Amerikaanse infanterie-eenheid die ‘klaar voor de lucht’ werd. Op 25 maart 1942 werd de naam officieel bekend gemaakt en werd er koers gezet naar Noord-Afrika om vanuit daar Italië binnen te vallen. Een overzicht van de acties van deze geweldenaren en de slagen die je in Medal of Honor: Vanguard na mag spelen.

De 82nd Airborne Division werd in 1942 weer op actief gesteld door het Amerikaanse leger en participeerde vanaf 1943 in de Tweede Wereldoorlog. De 82nd Airborne Division’s eerste opdracht was het afleveren van een groep soldaten op Italiaanse bodem. Op 9 juli 1943 wist de divisie Sicilië te bereiken en de soldaten te droppen. Op 13 september flikte men hetzelfde kunstje, alleen nu in Salerno. De aanval op Sicilië, in samenwerking met het 504th Parachute Infantry Regiment, staat te boek als de eerste parachuteaanval door een regiment (een soort militaire eenheid) van de Verenigde Staten. In 1944 werd de 82nd Airborne Division uit Italië weggehaald en overgebracht naar Groot-Brittannië om daar zichzelf voor te bereiden op de bevrijding van Europa.

De bevrijding van Europa wordt gesymboliseerd door de slag bij Normandië, en ook de 82nd Airborne Division heeft hier gevochten. Samen met het 507th en 508th Parachute Infantry Regiment (de eerdere partners zoals het 505th kregen vanwege de strijd in Italië vrij) leverde de 82nd op 5 en 6 juni 1944 een bijdrage aan de aanval op de noordkust van Frankrijk waar de Nazi-troepen in grote getale aanwezig waren. Het oorlogsrapport dat na afloop van de aanval geschreven werd, liet de volgende tekenende woorden achter: “Drieëndertig dagen van actie zonder hulp, zonder vervangingen. Elke opdracht is vervuld. Geen enkel stukje grond werd ooit opgegeven.”

Na de slag bij Normandië werd de 82nd Airborne Division samen met de 17th en 101st divisies verenigd tot de XVIII Airborne Corps en kreeg men te horen samen met andere Geallieerden mee te gaan werken aan Operation Market Garden, de slag bij Arnhem. Het 504th Parachute Infantry Regiment werd na een tijdje rust en herstel weer bij de 82nd gevoegd, om zo het oude ‘dreamteam’ uit Italië weer te herenigen. De opdrachten van de 82nd tijdens Operation Market Garden werden met succes uitgevoerd, maar door het sterke verzet van de Asmogendheden was het succes maar van korte duur.

De 82nd Airborn Division werd vervolgens nog ingezet bij de Belgische gevechten die bekend staan onder de naam ‘Battle of the Bulge’ (Slag om de Ardennen) en de bewaking van Berlijn nadat Duitsland de oorlog officieel verloren had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de 82nd Airborne Division bijna 2000 mensen met nog eens 6500 gewonden.

De 82nd Airborn Division tijdens Operation Market Garden

Tijd voor ons gamers om de cijfers wat minder ‘pijnlijk’ te maken. In Medal of Honor: Vanguard kun je namelijk onder andere Operation Husky (de slag bij Sicilië), Operation Neptune (de slag bij Normandië) én Operation Market Garden (de slag bij Arnhem) naspelen. Met de fictieve oorlogsheld Frank Keegan onder de knoppen en de typische Medal of Honor-gameplay, moet dit weer tot veel plezier leiden. In hoeverre wij de game kunnen appreciëren lees je later deze week in de review van de Playstation 2- én Wii-versie.