Colombia is een van de oudste democratieën in Zuid-Amerika, en tegelijkertijd de meest gewelddadige, iets wat Saul Meyers ook ontdekt tijdens zijn "rescue trip" in Boiling Point: Road to Hell. Al tientallen jaren is het land het strijdtoneel voor het leger, door hen ondersteunde paramilitaire groeperingen, linkse oppositiegroepen en drugsbendes. Ontvoeringen (vaak massaal, voor losgeld of om politieke redenen), 'verdwijningen', marteling, moord, bomaanslagen en intimidatie zijn aan de orde van de dag. In 2001 werd in Colombia gemiddeld elke 2,5 uur iemand ontvoerd, en 80% van de ontvoeringen wereldwijd vindt plaats in Colombia. Het is dan ook niet zo vreemd dat Colombia als het gevaarlijkste Latijns-Amerikaanse land gezien wordt. Anderzijds wordt Colombia ook omschreven als het mooiste land van Zuid-Amerika. Een kijk op het land waar Boiling Point oorspronkelijk, en nu nog steeds losjes, op gebaseerd is.

De guerrillagroepen (FARC, ELN) worden verantwoordelijk gehouden voor meer dan de helft van deze ontvoeringen - de rest komt voor rekening van de rechtse paramilitaire groepen en de gewone misdaad. Er is een klein aantal “politieke ontvoeringen”, zoals de ontvoering van Ingrid Betancourt. De meeste ontvoeringen vinden 'simpelweg' plaats om geld af te persen – het is een 'handel' die de ontvoerders zo'n 30 biljoen peso's zou opleveren, dat is ongeveer 15 miljoen euro.

Colombia grenst aan Panama, Venezuela, Brazilië, Peru en Ecuador. Het noordelijk deel van Colombia ligt aan de Caribische Zee en het westelijk deel ligt aan de Pacifische Oceaan. Het land bevat drie grote Andes bergketens (Cordilleras). Het hoogste punt vormt Pico Cristobal (5775 meter). In het Andesgebergte - het hart van het land - woont het grootste deel van de bevolking. Hier bevindt zich ook het grootste deel van de koffieplantages. En die kennen we allemaal van die altijd vriendelijk uitziende Juan Valdez en zijn ezel. Colombia kent verder grote junglegebieden en tropische regenwouden.

Het land heeft ruim 42 miljoen inwoners. Hiervan is meer dan de helft mesties (gemengd Spaans en voorouderlijk Amerikaans) en ongeveer 15 procent is mulat (gemengd zwart en voorvaderlijk). Naar schatting is 20 procent van Europese afkomst.

Medellín, de op één na grootste stad van Colombia, wordt nog steeds gezien als de gevaarlijkste stad van de wereld, waar het cocaïnecentrum van de wereld is gevestigd en waar de meest gezochte terrorist en cocaïnebaron Pablo Escobar zijn domicilie had. Escobar is enige jaren geleden vermoord en de cocaïnehandel heeft zich voor een deel verplaatst naar Cali.

Naast de ontvoeringen en drugshandel is er ook al veertig jaar een burgeroorlog gaande; de langstdurende in Latijns-Amerika. De burgeroorlog is een conflict tussen aan de ene kant extreem-linkse guerilla's (FARC en ELN) en aan de andere kant het Colombiaanse leger en de AUC (paramilitairen). Beide kampen zijn (deels) afhankelijk van de handel in of productie van coca, de grondstof voor cocaïne. Witte Sneeuw Colombia heeft een redelijk stabiele economie, zonder dat de bevolking in grote armoede leeft. Het is de grootste producent van cocaïne ter wereld en daar draait de economie voor een belangrijk deel op. Jaarlijks wordt er rond de vier miljard euro aan cocaïne geproduceerd, waarvan de helft weer in de binnenlandse economie wordt geïnvesteerd.

Naast cocaïne wordt er veel marihuana verbouwd, het land is de op twee na grootste leverancier ter wereld van deze softdrug. In het begin van de jaren tachtig lukte het de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst (Drug Enforcement Agency) bijna de gehele marihuana-oogst te vernietigen. Dit deden ze door kleine vliegtuigjes met verdelgingsmiddelen in te zetten. De laatste jaren wordt er echter weer op grote schaal softdrugs verbouwd. Tegelijkertijd wordt er ook meer heroïne geproduceerd. Colombia kan op dit gebied de concurrentie aan met de Aziatische landen uit de gouden driehoek en Afghanistan. Volgens de laatste berichten zijn de Zuid-Amerikaanse kartels niet alleen in hun eigen land bezig, maar ook in de Verenigde Staten zelf. Zo zou men in sommige nationale parken op grote schaal marihuana verbouwen, met alle gevolgen voor de aanwezige natuur en voorbij wandelende voetgangers en vissers.

Naast de drugshandel worden er ook veel exotische dieren en vogels het land uit gesmokkeld, die op Amerikaanse en West-Europese markten voor veel geld worden verhandeld. Een andere lucratieve, illegale bezigheid is het drukken van valse bankbiljetten. Schattingen maken duidelijk dat een kwart van alle valse dollarbiljetten uit Colombia afkomstig is, of liever gezegd uit Cali, waar een aantal drugskartels huizen.

Drugssmokkel

Onlangs heeft de Colombiaanse overheid een drugsbende opgerold die hun smokkelaars op een wel heel bizarre manier drugs lieten vervoeren. De koeriers kregen via een operatie een pakketje cocaïne in hun dijbeen ingebracht. Als de wond voldoende was genezen werden ze op het vliegtuig naar de Verenigde Staten en Europa gezet, waar de drugs weer operatief uit het spierweefsel werd verwijderd.

De drugsbende opereerde onder de naam 'los cirujanos' (de chirurgen). De Colombiaanse politie heeft ook een arts gearresteerd die de operaties waarschijnlijk heeft uitgevoerd. Het is niet bekend hoeveel de koeriers, die in het drugswereldje bekendstaan als 'mulas' (muilezels) en vaak uit straatarme milieus komen, voor hun diensten hebben gekregen.

Meestal slikken koeriers bolletjes cocaïne, soms wel meer dan honderd per zending, met alle risico's van dien. Ook dieren worden bij het drugstransport ingezet. Twee jaar geleden werden op Schiphol twee labradors aangetroffen met drugs in hun maag. De bolletjes waren chirurgisch in hun maag aangebracht.

Ook dieren worden bij het drugstransport ingezet...

Of wat te denken van een vrouw die op het internationale vliegveld van Colombia werd gearresteerd en drugs naar Europa wilde smokkelen. De vrouw had de drugs in haar BH en onderbroek verstopt. Het viel een veiligheidsmedewerker van het vliegveld op dat het achterste en de borsten van de vrouw wel een erg vreemde vorm hadden. Bij een nadere controle werd ruim twee kg cocaine ontdekt in haar ondergoed.

Bronnen: Spaanstaligewereld.nl, Reisomdewereld.nl.