Nu zijn er nog steeds legio mogelijkheden wat betreft het lanceerlijstje. Er is bijvoorbeeld nog niets officieels bekend over de PlayStation 4 en Xbox 720, dus gissen wordt het sowieso. Daarom houden we het deze keer maar bij de usual suspects. Van die games waar we eigenlijk wel van kunnen ruiken dat ze eraan komen. In wat vorm en wanneer is even afwachten, maar waarom eigenlijk niet gelijk bij de launch?

Assassin’s Creed: American Revolution Episodes

Later dit jaar mogen we aan de slag met Assassin’s Creed 3, dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie. Het spel komt uit op zowel de Xbox 360 en PlayStation 3 als de Wii U. Een release van AC3 op de volgende generatie consoles van Microsoft en Sony lijkt daarmee uitgesloten. Een grafisch zeer inferieure port is gewoon onwaarschijnlijk. Een vierde deel lijkt dan weer iets te vroeg, als we er gemakshalve van uitgaan dat de release van de Xbox 720 en PlayStation 4 begin 2013 is. Wat een prachtige tussenoplossing zou zijn, is een spin-off die ook plaatsvindt tijdens de Amerikaanse Revolutie, maar dan enkele andere kanten belicht.

Duidelijk is dat Assassin’s Creed 3 zich richt op het verhaal van de half-Engelse, half-native Connor Kenway. We zien tijdens het spel dertig jaar van zijn leven voorbijflitsen. Maar met de vele gevechten, locaties en partijen die de Amerikaanse Revolutie rijk is, kan er nog veel meer verteld worden. Wat als Ubisoft in een episodische vorm verschillende verhalen rondom de Amerikaanse Revolutie zou uitbrengen? Het is qua tijd en budget goed te doen en zou een uitstekende boost voor de consoleverkopen zijn, vooral in de Verenigde Staten.

Call of Duty

Deze kaskraker mag eigenlijk niet ontbreken bij de lancering van een nieuwe console. Als iets nieuwe spelcomputers over de toonbank kan laten vliegen, dan is het wel een nieuw deel in de Call of Duty-serie. Er zijn geruchten dat er een MMO/free-to-play Call of Duty gaat uitkomen en de release van Black Ops 2 dit najaar is eigenlijk wel een zekerheidje. Wat zou dan een perfecte vervolgstap zijn voor de Xbox 720 en PlayStation 4 na drie Call of Duty’s, drie Modern Warfare’s en twee Black Ops? Juist, een frisse start!

Dat ontwikkelaar Treyarch werkt aan een nieuwe engine is duidelijk. Dat de nieuwe engine nog niet gebruikt gaat worden voor Black Ops 2 lijkt ook duidelijk. Een debuut van de engine via een reboot van Call of Duty tijdens de lancering van de nieuwe consoles klinkt nu al als een winnende combinatie. Een uitstekende manier voor Call of Duty om zijn naam weer eens goed te vestigen. Dus wat willen we: Call of Duty, geen nummer, geen toevoegsels, setting is niet heel belangrijk, als die maar ongelooflijk lekker speelt.

Battlefield 4

Het in 2011 uitgebrachte Battlefield 3 is mede dankzij Back To Karkand en de aankomende content Close Quarters, Armored Kill en End Game een veel gespeeld spel. Weinig reden dus om op korte termijn een nieuw deel uit te brengen. Dit maakt de weg open voor een nieuw deel in de Battlefield-reeks over pak ‘m beet een jaartje.

Nu is Battlefield geen titel die traditioneel gezien tijdens consolelanceringen wordt uitgebracht. Maar tradities zijn er om gebroken te worden. EA en Dice zullen ook de komende generatie weer de strijd aan moeten gaan met Call of Duty en de eerste klap is een daalder waard. Dus Battlefield 4 als launchgame? Let’s do it!

Tony Hawk

Een consolelaunch zonder Tony Hawk is eigenlijk geen consolelaunch. Zo was hij aanwezig op de lanceerfeestjes van de Gamecube, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Gameboy Advance, Nokia N-Gage en PlayStation Portable. Toch is het de laatste tijd wat stiller rondom deze skateboardgigant. Wel komt er dit jaar een remake van de klassieke Tony Hawk-games, die uitgebracht wordt op PlayStation Network en Xbox Live Arcade. Het past goed in de lokroep voor een meer ouderwetsere Tony Hawk, wat de beste skateboarder zelf ook wel vindt.

Een launch met een volledig frisse, maar ook klassieke Tony Hawk zou perfect zijn. Een reboot van de serie, laten we maar zeggen. Natuurlijk met alle bekende gezichten uit de skateboardwereld, maar nog steeds met de capo di tutti capi als hoofd van het spel. Het geeft zo’n lancering van de console iets vertrouwds.

Fallout 4

Bethesda heeft de volledige rechten in handen van de Fallout-serie en die hebben ze niet zomaar. Dat bleek wel uit de woorden van Pete Hines: “De gehele reden dat we de licentie van Fallout aankochten, is omdat we duidelijk van plan zijn meer dan één deel te maken. (…) We wilden de licentie als ons eigendom en aan de serie werken net we met The Elder Scrolls doen.” Goede teksten, zou Wilfred Genee zeggen.

Het laatste deel in de serie, New Vegas, dateert alweer van 2010 en je kunt erover twisten of dit wel een direct vervolg op Fallout 3 is. De hoogste tijd voor een echt vervolg in de serie, dus. En wat zou er nu fijner zijn als er bij de lancering van een console vanaf dag één een avontuur in de schappen zou liggen waar je je volledig in kunt verliezen?