Kinect-hacks: Wat is er mogelijk? | Gamer.nl

Kinect-hacks: Wat is er mogelijk? | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

De filmpjes in dit artikel zijn alleen te zien op de Gamer.nl-website. We raden app-gebruikers dan ook aan om dit artikel via een browser op de website te bekijken.

De Kinect is zo populair onder hackers omdat het een relatief goedkope oplo ing is om complexe gebaren, omgevingen en gezichten te herkennen en te vertalen naar digitale commando’s. Dit doet het apparaat door een te creëren met de infraroodcamera en dieptesensoren. De software berekent vervolgens wat het tijdens een bepaalde verandering of situatie moet doen. Met de ingebouwde microfoon is het bovendien mogelijk om spraakherkenning te gebruiken. Dat is leuk om games mee te besturen, maar er is veel meer denkbaar. Zo zijn er nuttige projecten opgezet waarmee gehandicapten worden geholpen, bizarre toepa ingen verzonnen die vooral erg grappig zijn en prachtige interactieve kunstwerken gemaakt met behulp van de Kinect.

Het succes van de Kinect-hacks is zo groot dat Microsoft er zelf een slaatje uit wil slaan. Afgelopen zomer verscheen een speciale kit voor ontwikkelaars en later in 2011 startte het bedrijf een incubatorprogramma waar start-ups hun hacks tot 25 januari dit jaar kunnen indienen. Ten slotte kondigde Microsoft een PC-versie van Kinect aan op elektronicabeurs CES. De release is in eerste instantie bedoeld voor ontwikkelaars om te experimenteren met het apparaat op de PC. Een mooi moment dus om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Beste Kinect-hacks in het algemeen

1. OmniTouch maakt van alles een touchscreen

OmniTouch is een draagbaar systeem dat van gewone voorwerpen een aanraakscherm maakt. Met een projector wordt een interface op een willekeurig oppervlak geprojecteerd en dankzij de Kinect-hacks kunnen gebruikers met hun handen het scherm bedienen. Een Kinect op de schouder is natuurlijk niet praktisch, maar de techniek is wel een mooi voorbeeld van een toekomst waarin de mens minder afhankelijk is van fysieke schermen.

2. Blinden laten ‘zien’ dankzij Kinect

Kinect is niet alleen een techniek om interfaces en games mee te besturen, het kan ook voor geheel andere doeleinden worden gebruikt. Zo heeft een groep studenten van de Universiteit van Konstanz de Kinect omgebouwd tot een apparaat dat blinde mensen helpt ‘kijken’. NAVI, zoals de techniek wordt genoemd, waarschuwt wanneer een persoon te dicht bij een obstakel komt en dankzij bepaalde markeringen kan een vooraf bepaalde route worden afgelegd.

3. Operaties op afstand

Hoewel het al mogelijk is om operaties op afstand uit te voeren, kunnen chirurgen niet voelen wat ze doen. Deze Kinect-hacks houdt patiënten in de gaten en kan, dankzij de dieptesensoren, met haptische feedback aangeven wanneer een bepaald deel van het lichaam wordt aangeraakt. De kans dat vitale organen worden geraakt, wordt hierdoor drastisch verkleind.

Beste Kinect-hacks voor gamers

1. Meest realistische simulatie ooit

The Gadget Show had in 2011 het bijzondere plan om een realistische simulator te maken voor Battlefield 3. Onder andere een 180 graden-scherm, paintballgeweren voor de kogelinslag en een speciale loopband moesten bijdragen aan het realisme. Een hack voor Kinect zorgde bovendien dat de bewegingen werden gevolgd en dat alles één-op-één werd vertaald naar de game. Dit resulteerde in een van de meest intense game-ervaringen tot nu toe.

2. Fit worden met Street Fighter

Een beetje lullig zwaaien met de handen zit er dankzij deze modificatie voor Street Fighter niet meer in. Om een vechter aan te sturen moet de speler daadwerkelijk slaan en schoppen. Winnen kan alleen door continu in beweging te zijn. “De Kinect zoals hij bedoeld was”, zegt de maker dan ook.

3. Zandkasteeltjes bouwen

Mimicry is een project van het Nederlandse Monobanda en combineert een fysieke zandbak met een virtuele omgeving. Spelers bouwen hun eigen wereld in de zandbak waarin ze vervolgens virtueel kunnen spelen met verschillende voertuigjes.

Bonus: Skyrim Kinect

Begin december schreven we er al over, maar dat maakt het filmpje waarin een Kinect-hacker het spel Skyrim speelt met enkel spraak- en bewegingsgestuurde commando’s niet minder indrukwekkend.

De mooiste Kinect-hacks:

De volgende drie modificaties voor Kinect zijn uitsluitend om naar te kijken en van te genieten.

1. Kleine engeltjes

2. Interactief podium

3. Child of Eden door studenten

De meest zinloze Kinect-hacks

1. Evil Genius Simulator

De maker kwam in de kroeg op het bizarre idee om Tesla-transformator te besturen met een Kinect. Je hebt er niets aan, maar grappig (en vooral luidruchtig) is het wel.

2. Dikke tieten

Altijd al gedroomd van een eigen paar borsten of in ieder geval wat grotere? Met deze Kinect-hacks is het mogelijk. O ja, en je kunt er nog mee spelen ook.

3. Muuraapje

Een geweldig filmpje voor iets volkomen absurds. Het knuffelaapje aapt alles na wat de persoon voor hem doet, maar waarom?

Bonus: Sek pelletje

Dit bizarre is waarschijnlijk de meest absurde hack die we zijn tegengekomen, maar een succes gaat het waarschijnlijk wel worden.

Toekomst

Kinect wordt dus op talloze manieren en in verschillende vakgebieden gebruikt en de kennis over de techniek groeit hierdoor razendsnel. Hoewel dat nog tot weinig intere ante spellen voor de Xbox 360 heeft geleid, geeft het wel een blik in de toekomst en hoe elektronische apparaten dan worden bediend. Mi chien gebruiken we over tien jaar de Kinect allemaal wel voor de , een computer waarmee virtuele voorwerpen met de hand vastgepakt kunnen worden. Of mi chien voor iets praktisch zoals de waarin lichten met gebaren worden bediend. Wellicht dat de lancering van de PC-versie van Kinect hier nog een extra impuls aan kan geven. Maar laten we in ieder geval hopen dat het apparaat nooit zo slim en agre ief wordt als in dit filmpje.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou