Achtergrond
Indigo

Indigo 2017: We Were Here Too

Rotterdamse studenten volgen succesgame op

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Vorige week mochten jullie stemmen over welke Indigo 2017-game je graag meer wilde lezen. De winnaar was overduidelijk co-op puzzelgame We Were Here Too van Total Mayhem Games. Daarom hebben we niet alleen de game gespeeld, maar ook het team gesproken. Deze jonge gamemakers zetten hun studie op pauze en de druk wordt hoog opgevoerd.

Het avontuur begon tijdens de minor Game Design and Development van Hogeschool Rotterdam. Met vijftien studenten is daar binnen veertien weken de eerste We Were Here in elkaar gesleuteld. Het is een coöperatieve puzzelgame waarin je in verschillende ruimtes geplaatst wordt en moet communiceren om verder te komen.

"Op de dag dat wij lanceerden waren alle leraren het er over eens dat wij geen doelgroep zouden hebben", stelt Lucia de Visser. We Were Here volgt namelijk niet bepaald een succesformule. De game is exclusief multiplayer, je ziet beiden wat anders en je bent verplicht om te praten. "Nu zijn het onze grootste fans!", roept Victor van den Beld.

We Were Here Too

Hit op Steam

We Were Here was na de release via Steam Greenlight namelijk snel een hit op het gameplatform. Het team had geluk, want Greenlight werd een maand later door Valve stopgezet. De free-to-play game heeft inmiddels meer dan 3800 gebruikersreviews en 91 procent daarvan is positief. De spelers vragen om meer en dat wordt We Were Here Too.

"Het begon als een studentending, maar we kwamen er al vrij snel achter dat we waanzinnig goed met elkaar konden samenwerken en dat we iets hebben neergezet dat er nog niet was", vertelt Lucia. "Als we hier niet verder mee zouden gaan, zouden we daar de rest van ons leven spijt van krijgen. Toen hebben we snel de beslissing genomen dat school even kan wachten."

De originele inspiratie voor We Were Here was de game Keep Talking and Nobody Explodes. In deze game moet de ene speler in virtual reality een bom ontmantelen terwijl een ander de handleiding heeft. Het originele idee voor We Were Here was bijna een kopie van deze game. De ene speler zou in een kasteel dwalen, terwijl de ander helpt via een boek. Uiteindelijk besloot het team iets originelers te maken en werd de communicatie van Keep Talking and Nobody Explodes gecombineerd met de horrorsfeer van Amnesia, de coöperatieve gameplay van Portal 2 en Escape Room-puzzels.

We Were Here Too

Magisch kasteel in Antarctica

In We Were Here volg je ontdekkingsreizigers die de weg kwijt zijn geraakt. Dwalend door de sneeuw van Antarctica, stuiten ze op het mysterieuze Castle Rock. In We Were Here Too krijg je een ander gedeelte van dit magische kasteel te zien. In onze korte speelsessie moest de ene speler een hendel overhalen om de deur bij de andere speler te openen. Hiervoor moesten eerst de juiste symbolen heen en weer gecommuniceerd worden.

Het valt direct op dat de game grafisch erop vooruit is gegaan. Dit komt door slimme kleine aanpassingen, zoals betere textures en belichting. "We zijn nog steeds compleet amateurs en gaandeweg leren we", stelt Benjamin van Hemert. Het team wordt gemotiveerd door de positieve feedback. "Als de score een stuk lager had gezeten, dan waren we gewoon eerst met de studie bezig gegaan." Dat mensen hun game vergelijken met Portal 2 is tevens een opkikker: "Dat is eigenlijk het grootste compliment dat je kunt verwachten, want Portal is zo'n kwaliteitsspel."

Aan de slag

Dat spelers specifiek lieten weten meer van hetzelfde te willen, motiveerde het team om in plaats van iets heel nieuws een vervolg op We Were Here te maken. "Er zit nog veel meer in dan we al hebben gedaan", zegt Victor. Volgens Lucia heeft het team er in ieder geval zin in: "We willen laten zien dat we nog zo'n knalgame eruit kunnen gooien."

Total Mayhem Games moet nu wel harder werken, want van vijftien studenten is het team gekrompen naar zes man. Ondanks extra hulp van vrienden en familie, ligt de druk dus hoger. "Dat is best wel heftig", merkt Lucia, "maar het voordeel is dat we het allemaal echt heel leuk vinden." "Het is ook compleet van ons", voegt Benjamin daar aan toe. "We hebben de complete vrijheid om te doen wat we willen."

Het team is nu ongetwijfeld extra gemotiveerd, want Total Mayhem Games ging aan het eind van de avond naar huis met een Indigo Award. Eind augustus moet de game af zijn. Lucia: "Aangezien er in september weer allemaal nieuwe AAA-titels de wereld ingeblazen worden, moeten we dat voor zijn." De jonge gamemakers geven zichzelf dus nog minder dan twee maanden de tijd. "We werken goed onder druk. Dat is toch een studentendingetje."

Dit artikel delen:

Lees meer

Master X Master Vr Vrijdag: Vr-sporten
0

Reacties op: Indigo 2017: We Were Here Too

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.