Intel staat al jaren aan de top als het gaat om nieuwe ontwerpen en ontwikkelingen in de processor branche. Ondanks het feit dat de chipbakker de laatste jaren concurrentie heeft gekregen van de prijsvoordelige AMD processoren heeft men niet stilgezeten. De aanval op AMD wordt geopend met de nieuwe lijn Pentium 4 processoren die gebruik maken van hyperthreading.

Al in 1993 stelde Intel's Fellow Glen Hilton het principe voor van de HyperThread technologie. Het zou echter bijna tien jaar duren voordat de techniek ook in normale PC's zou verschijnen. Nu, in het vierde kwartaal van dit jaar, een jaar voor op schema, zijn de eerste HT Pentium 4 processoren beschikbaar. Volgens Intel levert HyperThreading een prestatiewinst van 25 procent op bij programma's die daar speciaal voor ontworpen zijn en ook bij multi tasking situaties zou de nieuwe lijn Pentium 4's een betere prestatie neerzetten. Maar hoe werkt het nu precies?

De software van vandaag de dag bestaat uit meerdere taken, ook wel threads genoemd. Deze threads kunnen gelijktijdig worden uitgevoerd op meerdere processoren. Helaas zijn multi-processor systemen niet gangbaar voor het grote publiek, vanwege de vaak hoge kosten. En dat is jammer, want een single processor kan maar een thread per keer verwerken. In deze situatie komt hyperthreading van pas. Door deze techniek wordt het mogelijk om twee threads tegelijkertijd te verwerken, terwijl er maar een processor in de PC zit. Het systeem denkt namelijk dat de processor beschikt over 2 logische processoren. HT Technologie kan ook de prestaties verbeteren van een systeem dat met meerdere applicaties tegelijkertijd werkt die niet “threaded” zijn. Een gebruiker die bijvoorbeeld zoekt op het Internet terwijl hij software op virussen scant of een video decodeert terwijl hij email verstuurt, zouden betere systeemprestaties moeten leveren vanwege de verbeterde mogelijkheid om twee taken tegelijkertijd uit te voeren.

Meer informatie over Hyper-threading kun je vinden op de volgende pagina's:

ARStechnica News.com News.com (tweede artikel) Intel 2Cpu Eweek