Achtergrond
SNES

Hoeveel is de inhoud van de SNES Classic Mini precies waard?

Sla je spaarpot maar vast kapot

Geschreven door Eline Oosterloo op
Met de release van de SNES Classic Mini in zicht kunnen mensen die de console hebben besteld bijna genieten van de retrogames die het apparaatje biedt. Maar hoeveel zou het kosten om de originele, Europese console aan schaffen inclusief alle games die op de SNES Classic Mini staan? Wij hebben hieronder de kosten berekend van de originele retro-ervaring die de SNES Classic Mini met zich meebrengt voor een paar tientjes.

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System is ontzettend lastig verkrijgbaar voor mensen die de kleine console nog niet hebben gereserveerd. Liefhebbers die wel hun naam op een pre-orderlijst hebben gezet hebben, kunnen vanaf 29 september genieten van een authentieke Super Nintendo-ervaring voor ongeveer 90 euro.

Nintendo heeft recent laten weten dat de SNES Classic Mini extra oplage zal krijgen en adviseert mensen niet meer te betalen voor de console dan de winkelprijs. Dat gezegd hebbende is het nog maar afwachten of de mini console inderdaad gewoon in de schappen van retailers verschijnt.

Voor fans die zich afvragen hoeveel het zou kosten om van dezelfde officiële content te genieten zonder de SNES Classic Mini aan te schaffen hebben we hieronder een berekening gemaakt.

Alle prijzen zijn voor zover mogelijk gebaseerd op de prijzen van Nederlandse winkels. Daarnaast zijn veel prijzen ook gebaseerd op recente ervaringen van het aanschaffen van games op internet en tijdens retrobeurzen. Sommige games zijn makkelijk verkrijgbaar en kunnen met garantie aangeschaft worden bij (web)winkels als Nedgame en Gameshop Twente. Andere zijn lastiger verkrijgbaar en zijn ingeschat op de prijs waarvoor deze verkrijgbaar zijn op Marktplaats of Ebay.

In principe is de voorkeur uitgegaan naar Nederlandse winkels die garantie geven op hun producten, ook omdat deze wat meer vaste prijzen aanhouden. Dit betekent dat het niet de allerlaagste prijzen zijn waarvoor de games eventueel te krijgen zijn. Het doel hier is echter om de algemene prijzen van de inhoud van de SNES Classic Mini in beeld te brengen, in plaats van liefhebbers op de hoogte te stellen van buitenkansjes.

SNES

De rekening

Europese SNES-console met twee controllers en bekabeling - 99,95 euro

Europese (PAL-)titels

Super Mario World - 19,99 euro
Super Mario Kart – 49 euro
The Legend of Zelda: A Link to the Past – 59 euro
F-Zero – 13 euro
Super Metroid – ongeveer 70 euro op Marktplaats
Street Fighter 2 Turbo – 35 euro
Punch-Out – 39,95 euro
Super Castlevania 4 – 70 euro
Donkey Kong Country - ongeveer 25 euro op Marktplaats
Mega Man X - 109,95 euro
Kirby's Fun Pack – ongeveer 50 euro op Ebay
Kirby Dream Course – ongeveer 30 euro op Marktplaats
Starwing (Star Fox) – 10 euro
Super Mario World 2: Yoshi’s Island – 39,99 euro
Super Ghouls ‘N Ghosts – 19 euro
Secret of Mana – ongeveer 50 euro op Marktplaats
Super Probotector (Contra 3: The Alien Wars) – 70 euro

Amerikaanse (NTSC-)titels op ebay:
Earthbound - 200 dollar/168 euro
Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars 70 dollar/60 euro
Final Fantasy 3 - 100 euro

SNES

Met deze prijzen, zonder verzendkosten, komen we nu al uit op 1.187,83 euro. Dit betekent echter nog niet dat de alle games gespeeld kunnen worden. Ten eerste is nog een SNES Universal Adapter nodig om de NTSC-titels te kunnen spelen op een Europese console. Deze kost ongeveer 20 euro. Daarnaast is ook Star Fox 2 niet officieel verkrijgbaar. Wel zijn veel onofficiële cartridges in omloop, die voor ongeveer 40 euro op Ebay verkrijgbaar zijn.

De totale kosten: 1.247,83 euro.

Tips voor verzamelaars

Het doel van dit artikel is een schatting te geven naar de totale waarde die de SNES Classic Mini bevat. Voor echte verzamelaars is deze kleine console geen vervanging voor het de echte console en games. Op 1 oktober is een retrobeurs in Tilburg, waar het grootste gedeelte van de bovenstaande games beschikbaar zullen zijn en misschien zelfs voor een lager prijsje dan in deze lijst is aangegeven.

Voor beginnende verzamelaars is het belangrijk uit te kijken voor reproductie en neppe cartridges en is het verstandig de betrouwbaarheid na te gaan van de verkoper wanneer games online aangeschaft worden.

retro gamebeurs

Dit artikel delen:

Lees meer

Gezichtsanimaties van Assassin's Creed Origins worden nog bijgesteld Plannen voor Fire Emblem Warriors-dlc zijn bekendgemaakt
39

Reacties op: Hoeveel is de inhoud van de SNES Classic Mini precies waard?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  darkmanwls

  • 25 september 2017 16:19
  Of gewoon een Raspberry pie twv obeveer 60 euro met alle benodigdheden en 2 usb snes lookalike controllers a 12 euro per stuk. Beste optie als je geen purist bent en niet perse echte nintendo hardware hoeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 september 2017 19:39
  @darkmanwls En als je illegaal bezig wil zijn ja. (En ja; óók ROMs van games die je bezit zijn volgens Nintendo niet toegestaan).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 september 2017 20:50
  @jaapgoose https://www.reddit.com/r/emulation/comments/5p50pw/did_nintendo_download_a_mario_rom_and_sell_it/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 september 2017 22:38
  @casualkiller https://www.nintendo.com/corp/legal.jsp#download_rom

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 26 september 2017 08:03
  @jaapgoose Ik vind dit zo overdreven he. Natuurlijk is het bij wet verboden, maar je moet ook altijd zelf blijven nadenken (,of ben jij zo iemand die op de fiets stopt voor een rood licht op een verlaten weg om drie uur 's nachts?). Al die spellen hebben zich al lang dik terugverdiend. Degenen die nu een Pi hebben voor retrogaming, hebben veelal vroeger veel van die spellen in de winkel aangeschaft.

  Als ik een dag werk, dan word ik één keer voor die dag werken uitbetaald. Ik vind het persoonlijk onzin dat een bedrijf maar betaald moet blijven worden voor die ene dag werk, 25 jaar geleden.

  Ondanks dat de kosten van alle originele spellen in fysieke vorm een stuk hoger ligt, vind ik 90 euro nog steeds veel geld voor zo'n beperkt product. Ik ben blij dat ik niet mee hoef te doen aan die Nintendo Classic gekte. De Pi voorziet in al mijn retro gaming behoeften (Nes, snes, mega drive, msdos, cps1,2,3 , ps1 etc etc).
  En het mooiste is nog dat de emulators op de Pi beter werken dan waar Nintendo mee aankomt. De geluidseffecten van Double Dragon 2 op de Nes classic bijvoorbeeld, waren niet om aan te horen. En de crt filter op de Pi heeft meer weg van een strakke RGB scart look, dan die composiet uitstraling van de Nes Classic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 26 september 2017 10:32
  @nuage "maar je moet ook altijd zelf blijven nadenken (,of ben jij zo iemand die op de fiets stopt voor een rood licht op een verlaten weg om drie uur 's nachts?)."

  Wat heeft de tijd er mee te maken wanneer het drie uur 'snachts is? Dus overdag mag je ook door rood rijden als er toch niks komt? En mag je harder rijden dan toegestaan want er is toch niemand, etc. Persoonlijk vind ik dat niet als 'nadenken' te bestempelen. :)

  "Degenen die nu een Pi hebben voor retrogaming, hebben veelal vroeger veel van die spellen in de winkel aangeschaft."

  Dat betwijfel ik eigenlijk. En al zouden ze hebben aangeschaft, hebben ze het dan nu nog steeds? Of is het doorverkocht om er aan te verdienen en het vervolgens toch te spelen omdat ze het nog steeds leuk vinden om te spelen? Daarbij zijn er denk ik velen die het van vroeger kennen, en het op die manier nog eens willen ervaren, zonder er veel geld aan uit te geven.

  "Als ik een dag werk, dan word ik één keer voor die dag werken uitbetaald. Ik vind het persoonlijk onzin dat een bedrijf maar betaald moet blijven worden voor die ene dag werk, 25 jaar geleden."

  Dus als jij een product gemaakt hebt, en er meer mee verdient dan wat het je gekost heeft om te maken is dat onzin, lees ik dat goed? In dat geval zouden bedrijven toch geen bestaansrecht meer hebben? Als er vraag is naar een product, en mensen zijn bereid om dat te betalen heb je business, 25 jaar later of niet.

  Dat dit product niet voor jou is, is wel duidelijk en dat is prima maar om het daarom goed te vinden dat je vele wetten overtreedt, lijkt mij dus (sterk) overdreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 26 september 2017 11:12
  @guitar_hero

  ''Wat heeft de tijd er mee te maken wanneer het drie uur 'snachts is? Dus overdag mag je ook door rood rijden als er toch niks komt? En mag je harder rijden dan toegestaan want er is toch niemand, etc. Persoonlijk vind ik dat niet als 'nadenken' te bestempelen. :) ''

  Verkeerslichten zijn er om ongelukken te voorkomen. In de geschetste situatie is de kans op een ongeluk gelijk aan 0, dus heeft het verkeerslicht op dat moment geen functie.
  Niet nadenken is altijd maar blindelings alle regels opvolgen die de overheid je oplegt.

  ''Dat betwijfel ik eigenlijk. En al zouden ze hebben aangeschaft, hebben ze het dan nu nog steeds? Of is het doorverkocht om er aan te verdienen en het vervolgens toch te spelen omdat ze het nog steeds leuk vinden om te spelen? Daarbij zijn er denk ik velen die het van vroeger kennen, en het op die manier nog eens willen ervaren, zonder er veel geld aan uit te geven.''

  Wat ik ermee wilde zeggen is dat Nintendo destijds dus veel geld heeft verdiend aan de mensen die dezelfde spellen nu op de Pi spelen. Nintendo maakt ondertussen weer nieuwe producten. Als ze voor alles betaald blijven worden (zonder kosten te hoeven maken voor de eerdere producten) dan neemt hun winst exponentieel toe. Er zijn maar weinig andere bedrijfstakken te bedenken waarin dit zo werkt.

  'Dus als jij een product gemaakt hebt, en er meer mee verdient dan wat het je gekost heeft om te maken is dat onzin, lees ik dat goed? In dat geval zouden bedrijven toch geen bestaansrecht meer hebben? Als er vraag is naar een product, en mensen zijn bereid om dat te betalen heb je business, 25 jaar later of niet.''

  Nee, dat lees je niet goed. Natuurlijk ben ik niet tegen winst maken, maar wel tegen de termijn van de auteursrechten en tegen het feit dat de oude spellen tegenwoordig digitaal gedistributeerd worden tegen verwaarloosbare kosten voor relatief hoge bedragen.

  Ik zou nooit illegaal spellen downloaden van de huidige console generatie; ik steun de ontwikkelaars graag voor hun werk. Maar ze hoeven van mij niet voor hetzelfde product eeuwig geld te ontvangen.
  Als je bij de bakker een brood haalt, dan wordt datzelfde brood ook niet steeds opnieuw verkocht. De bakker verdient zijn inkomen door steeds weer nieuwe broden te bakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 26 september 2017 12:51
  @nuage

  "Verkeerslichten zijn er om ongelukken te voorkomen. In de geschetste situatie is de kans op een ongeluk gelijk aan 0, dus heeft het verkeerslicht op dat moment geen functie.
  Niet nadenken is altijd maar blindelings alle regels opvolgen die de overheid je oplegt."

  Dit zie ik toch anders, helaas omdat ik het in de praktijk bij iemand ervaren heb. Ogenschijnlijk was er 0 risico op dat moment bij het door rood rijden, echter was er een andere overtreder van de wet die wel door groen reed, maar veel te hard. (Waardoor bij eerste inschatting van 0 risico dit niet voorzien had kunnen worden, aangezien die bestuurder nog niet in zicht was)

  En ook met het volgen van alle regels kan dit natuurlijk mis gaan, maar ze negeren vind ik zelf dus niet de juiste manier.

  "Wat ik ermee wilde zeggen is dat Nintendo destijds dus veel geld heeft verdiend aan de mensen die dezelfde spellen nu op de Pi spelen. Nintendo maakt ondertussen weer nieuwe producten. Als ze voor alles betaald blijven worden (zonder kosten te hoeven maken voor de eerdere producten) dan neemt hun winst exponentieel toe. Er zijn maar weinig andere bedrijfstakken te bedenken waarin dit zo werkt."

  Ik snap wat je zegt, maar nogmaals: Als er mensen bereid zijn om het te betalen is er dus nog steeds vraag naar. Je betaalt nu natuurlijk ook niet alleen voor de games van jaren oud, maar voor een nieuw product dat het mogelijk maakt om op een officiele manier deze tijden te herleven op een modern scherm. De games zelf worden uiteraard als selling point gebruikt, maar dit is niet het complete plaatje.

  "Nee, dat lees je niet goed. Natuurlijk ben ik niet tegen winst maken, maar wel tegen de termijn van de auteursrechten en tegen het feit dat de oude spellen tegenwoordig digitaal gedistributeerd worden tegen verwaarloosbare kosten voor relatief hoge bedragen."

  Deze uitleg maakt in ieder meer duidelijk dan bij wat ik eerder kon lezen.

  Ik ben het op gebied van digitale verkopen zeker met je eens, het kan oneindig vaak worden uitgegeven tegen zoals je zegt verwaarloosbare kosten. Toch voelt het voor mij voor fysieke producten anders. Natuurlijk is het jaren geleden bedacht en wordt er nog steeds aan verdiend, maar koop jij wc rollen ook niet meer omdat die al lang op de markt zijn?

  Zo zijn er volgens mij genoeg artikelen te noemen waarbij de verkoopwaarde blijft (omdat er markt voor is).

  "Ik zou nooit illegaal spellen downloaden van de huidige console generatie; ik steun de ontwikkelaars graag voor hun werk. Maar ze hoeven van mij niet voor hetzelfde product eeuwig geld te ontvangen.
  Als je bij de bakker een brood haalt, dan wordt datzelfde brood ook niet steeds opnieuw verkocht. De bakker verdient zijn inkomen door steeds weer nieuwe broden te bakken."

  Precies, de bakker maakt ook nieuwe, maar ontwikkelt niet altijd nieuwe. In dit geval wordt er ook een nieuw fysiek product verkocht door Nintendo, waarbij natuurlijk de games een drijvende factor zijn bij aankoop. Toch heeft het Nintendo een productie proces gekost om dit te realiseren, net als bij de bakker.

  Dat je alleen spellen van deze generatie noemt, tja als jij beweert voor alle games die je op een Pi gezet hebt betaald hebt: prima, maar ik betwijfel ten sterkste of dit ook maar een fractie van de waarheid is dan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 26 september 2017 14:56
  @guitar_hero Ik vind het ook prima dat er een markt is voor de Nintendo Classic serie. Als jij dat leuk vindt om te kopen, moet je dat doen natuurlijk. Ik vind de Pi een beter alternatief. Jij bent iemand die de regels volgt en ik volg liever mijn eigen morele kompas.

  Ik heb het over de huidige consolegeneratie omdat deze spellen zich nog moeten terugverdienen, zodat onze hobby kan voortbrstaan.
  Oude spellen hebben zich al lang en breed terugverdiend. En daarom vind ik roms oke, ook al heb ik ze lang niet allemaal ooit gekocht.

  Maar goed, nu ga ik Street Fighter III Second impact spelen op mijn Pi :P Een spel waar je anders een Dreamcast voor in huis moet halen en vervolgens vrij gare graphics mee krijgt op je hdtv zonder crt filter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 september 2017 16:20
  Natuurlijk een heel leuk goedpraat artikel, maar de waarheid is dat het maar een paar tientjes kost voor Nintendo (en zeker geen 90 euro) om zelf nu zo'n snes classic te produceren ( ik schat een tientje of 5, 60 ) En qua games, tja, je krijgt een rommetje, iets waar Nintendo zelf ook niet vies van was om zelf te downloaden van het internet en op de VC te verkopen(!)

  Alternatieven: rasperri pi 3 (35 euro + alle mogelijke consoles tot aan de dreamcast te emuleren)

  Snes + sd2Snes. (of Snes met een supercic 50/60hrz mod) +/- 200-250 euro (inc kabels) om een echte authentieke ervaring te hebben (heb ik zelf)

  Ben zelf met het kopen van veel te dure carts gestopt na voor goed geld (50+ euro) een clone cart van een paar euro te ontvangen, ebay en marktplaats is een puinhoop van dat, en zie je geld maar eens terug te krijgen.

  Bovendien, die cartridges gaan een keer stuk, roest of caps die het begeven. batterijtjes die gaan lekken, etc. En al zal de retro purist mij vervloeken nu: flashcarts voor je oude consoles is de way to go.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 25 september 2017 23:38
  @casualkiller Probeer maar eens SA1 of SFX spellen met je SD2SNES te spelen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 26 september 2017 08:31
  @gekke-dirkie jebedoelt die +30 titels die niet werken van de 1500+ games, waarvan een overgroot deel te japanse spellen, ik doe het ervoor hoor (en heb gewoon een starfox cartidge ;) )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 26 september 2017 23:16
  @casualkiller Super Mario World 2, Super Mario RPG… daar mis je toch wel twee grote titels. Kirby Super Star is ook mooi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 25 september 2017 16:41
  Ik gebruik al jaren een raspberry pi met daarop Retropie+duizend rom's.
  Ondanks dat het werkt voelt het nep aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VinceNL83

  • 25 september 2017 18:44
  De rasperri eigenaren pakken elke kans als er posts zijn waar ze ff kunnen laten weten dat alles makkelijker en goedkoper kan. Zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die op resaurant reviews reageren met 'super duur, je kan beter naar de Lidl, daar je boodschappen doen en thuis koken'. ^.-

  Bedankt voor het advies guys, alleen kopen (bepaalde) Nintendo / game liefhebbers dit product niet omdat het spotgoedkoop is, maar vanwege een gevoel/herinneringen die je direct 'uit de doos' krijgt van de fabrikant die de gevoelens/herinneringen ook heeft gecreeërd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 september 2017 19:40
  @vincenl83 Ik heb ook een Raspberry. En ja, ook RetroPie. Máár momenteel doet m'n Raspberry dienst als domotica-systeem en bovendien verzamel ik dit soort dingen gewoon. Dus ik heb de NES Mini en SNES Mini (vanaf eind vd week) gewoon naast de TV staan, een meter of 3 naast m'n Raspberry :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 september 2017 20:41
  @vincenl83 je realiseerd je toch wel dat de nes en snes classic draaien op linux met emulatoren ? Je kunt er ook geen cartridge instoppen. Zelfs dit product van Nintendo zelf kan bij mij niet het gevoel van een echte nes of snes teweeg brengen.

  Nintendo speelt goed op de gevoelens in van de oude oldskool gamer met deze producten, en dat is prima, maar ik prefereer de echte snes boven deze 'classic' en zeker boven de raspberry pi. Ik heb hier 2 PAL snessen staan en een gemodde snes met 50/60hrz mode met een sd2snes kaart.. als er iets Lidl-achtigs is in je post, dan is het wel de SNES mini van Nintendo zelf …

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 september 2017 22:41
  @casualkiller Ik heb ook 2 originele NES'en (en volgens mij ook 2, maar zéker 1 SNES) staan ;) met een berg cartridges.. maar tóch wil ik de NES Classic Mini en SNES Classic Mini óók. Al is het maar voor het gevoel van de échte controllers.

  Tuurlijk, 'het' gevoel van de NES krijg je niet zo gauw terug. Maar wellicht is dat ook omdat je er in je jeugd bepaalde herinneringen aan had. Omdat we toen niet beter wisten; omdat er niks beters was in die tijd - omdat je toen nog jong was en zo. Ik ben er niet helemaal over uit of dát het nou is of niet, maar voor een deel zal het ook te maken hebben met de échte herinneringen uit die tijd. En die zijn soms ook wel mooier gemaakt in de loop der jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VinceNL83

  • 25 september 2017 22:43
  @casualkiller Sommige mensen willen andere niet begrijpen en vinden hun eigen punten veel interessanter…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 26 september 2017 08:28
  @vincenl83 Een betere analogie zou zijn: Pi bezitters zijn de Android smartphonegebruikers en Nintendo Classic bezitters zijn de Apple Iphone gebruikers (te duur , te beperkt, maar ze hebben het ervoor over vanwege het leukje jasje eromheen en het logo).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.