Achtergrond
Minecraft

Hoe werkt crossplay in Minecraft?

Samen sta je sterk

Geschreven door Jacco Peek op
Na meer dan een jaar wachten is de Better Together-update van Minecraft gearriveerd op alle aangekondigde platformen. Vanaf nu is het mogelijk om crossplatform te spelen tussen Xbox One, Nintendo Switch, pc, iOS en Android. Het is echter nogal onduidelijk wat de benodigdheden en de restricties van de update zijn, dus zetten we hieronder op een rij hoe het exact in z’n werk gaat.

Belangrijk om te weten is dat crossplay enkel werkt met de versie die simpelweg ‘Minecraft’ heet. De versies die hier niet toe behoren zijn de Java Edition, Xbox One Edition, Nintendo Switch Edition en de PlayStation-versies. Spelers die de Java-, Switch- of Xbox One-versie bezitten krijgen een melding of een code om het nieuwe ‘Minecraft’, ook wel bekend als de Bedrock-editie, te downloaden. Mocht deze melding niet verschijnen, dan is de game te vinden tussen beschikbare games om te installeren.

Minecraft

Xbox Live

Bij het opstarten van Minecraft word je begroet door het nieuwe opstartscherm. Op andere platformen dan de Xbox One en Windows 10 is links onderin het inlogvenster voor Xbox Live te vinden. Op de Switch en mobiele platformen kunnen spelers inloggen met een Xbox Live-account zonder een betaald Gold-abonnement. Op Xbox One is echter wel een betaald Xbox Live Gold-account vereist, zoals het geval is bij alle games op die platformen, dus houd daar rekening mee.

Eenmaal ingelogd is het mogelijk om een eigen wereld te creëren op de console of pc en hierbij mensen uit te nodigen op andere platformen. Vrienden uitnodigen werkt via Xbox Live-gamertags, te vinden in het tweede tabje in het hoofdmenu onder ‘platformoverschrijdende vrienden zoeken’. Uitnodigen kan ook tijdens het spelen in een aangemaakte wereld als vrienden online zijn. Eenmaal uitgenodigd krijgen spelers een notificatie in de stijl van Xbox Live en kan het bouwen beginnen.

Om problemen te voorkomen bij het uitnodigen van andere spelers is het belangrijk om exact dezelfde versie van de game geïnstalleerd te hebben. Mocht je bijvoorbeeld zijn ingeschreven bij de Minecraft-bèta via de Xbox Insider Hub, dan is het onmogelijk andere spelers uit te nodigen en moet je de game opnieuw installeren na het uitschrijven. Over het algemeen zijn er minimale verschillen tussen de stabiele versies van Minecraft en worden grote uitbreidingen, zoals de Update Aquatic, gelijktijdig uitgebracht.

Minecraft Master Chief

Realms

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat crossplay in één richting werkt. Wanneer een wereld is aangemaakt op een platform, dan is deze wereld enkel toegankelijk voor andere spelers als beiden online zijn. Kortgezegd werkt crossplay dus niet als een server die spelers vanaf elk platform kunnen betreden. Daarvoor is een Realm benodigd, een server die je maandelijks huurt. Een Realm kost 3,99 euro per maand voor maximaal drie spelers en 7,99 euro voor maximaal elf spelers. Er zijn ook Realms voor specifiek de Java Edition beschikbaar, maar die zijn niet compatibel met de reguliere versie van Minecraft.

Het grote voordeel van een eigen Realm is dat spelers overal en altijd hun wereld kunnen bezoeken, en zelfs kunnen downloaden wanneer het abonnement is verlopen. Het uploaden van bestaande offline werelden is mogelijk tot 5GB, ruim voldoende voor de gemiddelde speler. Werelden van de oude Xbox One Edition en Nintendo Switch Edition overzetten is overigens ook mogelijk zonder Realms door te zoeken in het menu.

Minecraft

Andere verbeteringen

De Better Together-update brengt nog een aantal aangename opties met zich mee voor de Xbox One- en Switch-versies. Met name de verbeteringen voor de Nintendo Switch zijn indrukwekkend. De maximale renderafstand is toegenomen tot veertien segmenten (16x16 blokken) in zowel de handheld- als televisiemodus. Spelers krijgen ook uitgebreidere opties om de game grafisch aan te passen, zoals de anti-aliasing, betere weereffecten, vloeiender licht en wolken. Vermoedelijk hebben deze opties invloed op de framerate van de game, die 60fps beoogt.

Ook is er een verbeterde tutorial die beter aansluit bij de nieuwe versie, is het mogelijk om de game snel aan te passen via slash-commando’s, kunnen werelden oneindig groot worden en zijn er gratis servers beschikbaar met populaire minigames. Een van de belangrijkste toevoegingen voor beginnende spelers is het receptenboek, waarmee objecten maken nu uiterst toegankelijk is.

Minecraft

Samen sta je sterk

Heb je nog overige vragen over crossplay, Realms en de nieuwe versie van Minecraft? Op de officiële website is een uitgebreide FAQ te vinden die helpt bij het oplossen van problemen. Ook bevatten de Gamepedia- en Reddit-pagina’s van de game veel informatie over hoe je crossplatform speelt in Minecraft.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zo kies je een gamingmonitor –Videoaansluitingen, responstijd en ergonomie uitgelegd Nieuws van de week: No Man's Sky Next-update en analisten maken wilde voorspellingen
2

Reacties op: Hoe werkt crossplay in Minecraft?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • j_w_b_backfromthefuture_

  • 29 juli 2018 11:34
  Crossplay is al veel langer mogelijk op minecraft…
  De better together update is namelijk al bijna een jaar geleden uitgekomen…

  De recentste update is update Aquatic, die op de bedrock editie gefaseerd uitgerold wordt. De java editie heeft de volledige update al gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 29 juli 2018 11:59
  @j_w_b_backfromthefuture_ Klopt! Eigenlijk bedoelen we dat de update nu ook op de Switch uit is, waardoor crossplay wordt ondersteund op alle oorspronkelijk aangekondigde platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.