Achtergrond
PUBG

Hier moet je op letten bij de twee grote internationale PUBG-toernooien dit weekend

De eerste stapjes van PlayerUnknown’s Battlegrounds als e-sport

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Aankomend weekend zijn er twee grote PlayerUnknown’s Battlegrounds-toernooien. In de Verenigde Staten spelen de beste westerse teams tegen elkaar, terwijl in het Zuid-Koreaanse Busan de sterkste Aziatische spelers gaan laten zien wat ze kunnen. Dit zijn de eerste grote toernooien sinds Gamescom afgelopen augustus.

Even terug naar augustus van dit jaar. Tijdens Gamescom vond voor het eerst een groot PUBG-toernooi plaats. Ondanks dat fans van het spel en esports over het algemeen genoten van de wedstrijden, was er ook veel kritiek, vooral over het camerawerk. Veel dingen werden namelijk niet uitgezonden, omdat de cameraman niet snel genoeg over kon schakelen. Het feit dat er amper herhalingen waren maakte dit nog irritanter. Ondertussen zijn we drie maanden verder, maar lijkt er niet veel verbetering te zijn.

PUBG

Brendan Greene, het creatieve brein achter PlayerUnknown’s Battlegrounds, denkt niet dat PUBG al klaar is voor grote esportstoernooien. In een interview met website Stevivor heeft Greene laten weten dat het nog wel een even duurt voordat PUBG klaar is om een echte esport te worden. Hij laat onder meer weten dat zijn team bezig is met het zoeken van de juiste richting voor virtuele sport, maar dat het spel pas in 2018 klaar is voor grote evenementen.

Greenes woorden lijken aan dovemans oren gericht. Een groot aantal esportsorganisaties heeft al spelers gecontracteerd en ook grote competitieorganisatoren als ESL zijn bezig met opzetten van toernooien. Alle partijen werken overigens wel samen om een goede richting te vinden voor PUBG als esport, zodat slecht camerawerk en andere knullige fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Komend weekend zien we of er verbetering is geboekt.

West vs Oost

Ondanks dat PUBG erg voor zich spreekt, zijn er grote verschillen in speelstijlen. Aziatische spelers vertrouwen iets meer op hun schietkwaliteiten. Zij nemen meer risico en proberen door het omleggen van tegenstanders spullen te verzamelen. Potjes staan hierdoor vaak bol van de actie.

Westerse professionals zijn over het algemeen iets behoudender. Dat was bijvoorbeeld op Gamescom merkbaar toen in het laatste teamspel het ruim tien minuten duurde voor de eerste speler neer werd geschoten. Ook wordt er door westerse teams meer gezocht naar goede loot voordat zij de actie ingaan. Rondes zijn vaak op het begin saai, maar na verloop van tijd is er volop actie.

PUBG

Intel Exteme Masters Oakland

Op zaterdag begint Intel Extreme Masters Oakland (IEM Oakland). Er doen twintig teams mee aan dit toernooi. In totaal is de prijzenpot 200.000 dollar, waarvan 60.000 dollar naar het winnende team gaat. Er zijn geen rondes waarin spelers individueel spelen, alle punten worden verdeeld tijdens ‘squadgames’.

Teams scoren punten door hoog te eindigen of andere spelers te elimineren. In totaal worden er acht rondes gespeeld en aan het einde van die acht rondes wint het team met de meeste punten. Het is dus mogelijk dat de winnaar van het hele toernooi, geen enkele losse ronde heeft weten te winnen.

Het is nog niet bekend hoe laat het evenement, waar behalve PUBG onder andere ook Counter-Strike: Global Offensive wordt gespeeld, begint. De deuren van de zaal gaan om 19:00 Nederlandse tijd open, dus verwacht maar dat de actie rond 20:00 zal losbarsten. In totaal zullen er dan vier wedstrijden worden gespeeld. De tijden voor zondag zijn ook nog niet bekend, maar ook hier kun je het beste rekening houden met een uur of acht in de avond. Het evenement vindt plaats in de Oracle Arena in Oakland, dat plaats biedt aan bijna twintigduizend personen.

Kakaogames 2017 Asia Invitational

Dit weekend vindt tevens de Kakaogames 2017 Asia Invitational in Busan plaats. In China en Zuid-Korea is PUBG mateloos populair, op Steam Spy staat bijvoorbeeld dat bijna veertig procent van de spelers uit China komt. Gamers uit Zuid-Korea vormen vijf procent van het totaalaantal spelers, volgens de analysesite.

Om de wedstrijden te kunnen zien moet je wel vroeg opstaan. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt gespeeld en de eerste wedstrijden beginnen dan al om vijf uur ’s ochtends Nederlandse tijd. Vier uur later, om negen uur, zijn de wedstrijden alweer afgelopen. In totaal mogen de spelers driehonderd miljoen won verdelen, zo’n 225.000 euro. Prijzengeld wordt, in tegenstelling tot IEM Oakland, per ronde verdeeld en niet pas op het einde.

Deze wedstrijden worden gespeeld tijdens het G-Star-evenement, een beurs waar grote bedrijven nieuwe producten tentoonstellen aan het grote publiek. Het evenement vindt plaats in het Busan Exhibition and Convention Center in Zuid-Korea. In de grootste zaal daar is plek voor 2400 personen, beduidend kleiner dus dan de accommodatie in de VS.

Hoogtepunten

Mocht je de toernooien niet live kunnen volgen, dan kun je volgende week alle hoogtepunten van zowel Intel Extreme Masters Oakland als de Kakaogames 2017 Asia Invitational hier op Gamer.nl terugvinden. Alle wedstrijden worden overigens live op Twitch uitgezonden. Op deze pagina kan je beide streams terugvinden.

Door Danny van Gend

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk vanavond naar de stream van Minecon Earth Kijk hier live naar de twee grote PUBG-toernooien dit weekend
0

Reacties op: Hier moet je op letten bij de twee grote internationale PUBG-toernooien dit weekend

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.