Nintendo gaat toch mobiele games maken

Het grootste nieuws van afgelopen week was met voorsprong de aankondiging van Nintendo om ook spellen voor mobiele apparaten te gaan ontwikkelen. Het bedrijf sloot hiervoor een samenwerking met het Japanse bedrijf DeNa, dat zich specialiseert in social en mobiele games. Nintendo gaf daarbij wel meteen aan dat de toekomstige mobile games geen overzettingen van Wii U- of 3DS-spellen worden, het gaat om nieuwe games die het speciaal voor mobiele platformen uitbrengt.

Ook gaf Nintendo te kennen dat DeNA vooral is ingeschakeld als distributiepartner, vanwege zijn ervaring op de smartphonemarkt. Nintendo neemt de grootste taken op zich wat betreft het ontwikkelen van de games. Daarbij kunnen alle intellectuele eigendommen van het bedrijf worden ingezet, met Mario als de grootste kanshebber, maar in theorie ook minder bekende ip's, zoals Kid Icarus. De eerste mobiele games verschijnen naar verwachting eind dit jaar, samen met een nieuwe ledenservice die Club Nintendo vervangt.

'Hideo Kojima verlaat Konami waarschijnlijk na Metal Gear Solid 5'

Afgelopen donderdag ontstonden flinke geruchten over het vertrek van Metal Gear-bedenker Hideo Kojima bij uitgever Konami. Hoewel dit nog altijd niet is bevestigd door Kojima of Konami, lijkt alles erop te wijzen. Aanleiding voor de geruchten was een aankondiging van Konami dat Kojima per 1 april, de start van het nieuwe fiscale boekjaar van Konami, niet langer een topman bij het bedrijf is. Bovendien wordt zijn naam niet meer vermeld op de covers van een aantal Metal Gear Solid-games, terwijl er voorheen nog pontificaal "Een game door Hideo Kojima" stond.

Konami (en later ook Kojima) lieten in een reactie weten dat de ontwikkeling van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain nog in volle gang is, en dat Kojima hierbij betrokken blijft. De uitgever gooide echter olie op een toch al lopend vuurtje door op zijn website aan te kondigen dat er na Metal Gear Solid 5 een nieuwe Metal Gear-game in productie gaat. Hiervoor zoekt het bedrijf nieuw sleutelpersoneel, dat in samenwerking met Kojima zal worden geselecteerd. Het lijkt erop dat zowel Konami als Kojima zich klaar maken voor zijn vertrek.

Cities: Skylines kreeg groen licht na kritiek op SimCity

Op 10 maart, bijna exact twee jaar na het verschijnen van SimCity, kwam de soortgelijke stedenbouwsimulator Cities: Skylines uit. De komst van die game maakte nog maar eens extra duidelijk dat uitgever Electronic Arts bij fans van het genre een zure nasmaak had achtergelaten met de meest recente SimCity voor pc. Daar maakte Cities: Skylines handig gebruik van: de game speelde in op de kritiek die zij hadden op EA's stedenbouwsim, zoals het beperkte oppervlak waaraan een eigen stad is gebonden.

Sterker nog: Cities: Skylines kreeg om die reden groen licht van uitgever Paradox Interactive, dat volgens Cities-maker Colossol Order anders waarschijnlijk nooit in ontwikkeling zou zijn genomen. Het resultaat mag er zijn tot nu toe: het spel is een week na release al meer dan 500.000 keer verkocht en heeft al een aanzienlijke modcommunity opgebouwd, die via Steam Workshop al duizenden extra gebouwen hebben gemaakt. De review van Cities: Skylines komt hopelijk dit weekend online.

Windows 10 verschijnt deze zomer

Microsoft verraste afgelopen week enigszins door de consumentenversie van Windows 10 al voor aankomende zomer aan te kondigen, in plaats van de verwachte releasedatum ergens in de herfst. Bovendien wordt de nieuwe versie van het besturingssysteem gratis beschikbaar gesteld aan Windows 7- en 8-gebruikers, zelfs het gedeelte dat een illegale versie draait. Zij kunnen ook updaten, maar krijgen niet ineens een officiële licentie. Windows 10 komt zowel voor pc's, tablets, smartphones als de Xbox One beschikbaar.

Met Windows 10 zet Microsoft weer meer in op gamen, dat op Windows 7 en 8 nauwelijks een focuspunt leek en via Games for WIndows Live vooral op het gebied van multiplayer steken liet vallen. De nieuwe versie luidt echter een integratie van het Xbox Live-platform in. Online multiplayer via Xbox Live voor Windows 10 is zelfs gratis. Ook kunnen gamers via het besturingssysteem Xbox One-games naar hun Windows 10-pc of -tablet streamen. Dit werkt wel enkel lokaal, de verbinding moet worden opgezet tussen twee apparaten op hetzelfde netwerk.

God of War 3 verschijnt 15 juli voor PlayStation 4

Sony kondigde vrijdagmiddag ter ere van de tienjarige verjaardag van de God of War-serie een heruitgave van het derde deel aan voor de PlayStation 4. De Remastered-versie draait op een resolutie van 1080p en haalt daarbij 60 frames per seconde. Ook wordt er een fotomodus toegevoegd, die de gebruikersinterface weghaalt om zo screenshots van enkel de omgeving te kunnen maken. Vooralsnog zijn geen andere extra's bekendgemaakt.

Het derde deel kwam in maart van 2010 uit voor de PlayStation 3 en werd op die console nog opgevolgd door God of War: Ascension, een prequel op alle eerdere God of War-delen. Sony Santa Monica werkt ook aan een nieuwe God of War voor PlayStation 4, maar daarover is nog niets bekendgemaakt, behalve de implicitiete bevestiging dat het spel in de maak is. De heruitgave van God of War 3 voor PS4 krijgt waarschijnlijk een prijs mee van rond de veertig euro.