Illusion Softworks gaat er prat op dat Hidden & Dangerous 2 een van de meest realistische World War 2 shooters op de markt is. Dit realisme blijkt niet alleen uit de moeilijkheidsgraad en de nadruk op planning en voorzichtig te werk gaan in het spel, maar ook uit het feit dat het spel historisch zo correct mogelijk probeert te zijn. De uniformen van de soldaten, de locaties van de missies, de voertuigen in het spel: alles is zo zorgvuldig mogelijk nagemaakt. Dit geldt ook voor het ruime arsenaal aan wapens dat in het spel tot je beschikking staat. Wij namen een kijkje tussen al het moois dat je in je handjes mag vasthouden.

Het hoofddoel van de makers was om de wapens zo realistisch mogelijk te krijgen, maar er tegelijkertijd niet voor te zorgen dat het nodeloos ingewikkeld of saai werd. Spelplezier en realisme waren dus de twee sleutelwoorden bij het ontwerp van de wapens. Om een feeling te krijgen van hoe het schieten met de wapens aanvoelt hebben de ontwikkelaars dan ook schietoefeningen met echte exemplaren gedaan en dit viel soms nog best wel tegen. Zo bleek het helemaal niet mogelijk te zijn om de Rambo uit te hangen met een tien kilo zware Bren gun. Na een minuutje schieten ben je namelijk al bek af en kan je geen stap meer verzetten.

Bren Gun

De Bren Gun werd in 1937 voor het eerst ontwikkeld in Tsjecho-Slowakije en werd met name gebruikt door het Britse leger. De Bren Gun kan met de uitklapbare pootjes op de grond gezet worden om zo stabieler en nauwkeuriger te schieten. Het wapen wordt uitgerust met magazijnen met elk een dertigtal kogels, al werden er doorgaans maar 28 ingestopt om zo de spanning op de veren niet te hoog te maken. In Hidden & Dangerous 2 kan de Bren Gun alleen in hurkende of liggende stand afgeschoten worden. Het beste zoek je eerst een goede positie alwaar je je Bren neerzet om vervolgens de tegenstanders eens goed op hun donder te geven. Het wapen heeft een bereik van ruim 550 meter.

Lee Enfield Rifle Mk. 4

Het Lee Enfield geweer bestond reeds voor de Eerste Wereldoorlog en de Enfield Mk. 4 is een verbeterde versie daarvan welke vanaf 1941 in gebruik genomen werd. He wapen heeft een bereik van 400 meter en schiet één kogel per keer af. De goed getrainde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog van dit wapen gebruik maakten wisten echter soms wel 30 goedgemikte schoten per minuut te lossen, waardoor te tegenstanders dachten dat ze door een automatisch wapen beschoten werden. Later is ook nog een sniper-versie van de Lee Enfield Mk. 4 ontwikkeld welke een afneembare optische lens aan de linkerkant van het geweer gemonteerd had.

Sten Gun (MKII)

De Sten Gun was een uitermate populair wapen tijdens de Tweede Wereldoorlog met zo'n 4 miljoen geproduceerde exemplaren. De lage productiekosten, slechts 6 dollar, werkten in het voordeel van dit wapen. Daarnaast was het wapen erg stabiel. Het enige nadeel van de Sten Gun was dat het enkel effectief was op afstanden korter dan 100 meter. Naast de normale Sten Gun Mk. 2 is er ook nog een silence versie uitgebracht welke veel minder geluid voortbrengt en waarvan de snelheid waarin de kogels elkaar opvolgen iets lager is.