Hardware review: Roccat Tyon – Meer knoppen dan je ooit nodig zult hebben | Gamer.nl

Hardware review: Roccat Tyon – Meer knoppen dan je ooit nodig zult hebben | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Muizenmaker Logitech heeft zich gemoedelijk ingenesteld in zijn marktleiderspositie, dankzij de G502 en G402. Roccat laat het daar niet bij zitten en presenteert met de Tyon een nieuw vlaggenschip, die de plaats inneemt van de Kone. Om ons te verleiden tot aanschaf heeft Roccat de muis met lasersensor overladen met features en mogelijkheden. De meest in het oog springende eigenschap is het grote aantal knoppen.

De Tyon heeft een redelijk traditionele vorm, gericht op rechtshandigen. Met een lengte van 13,5 centimeter en een hoogte van vier centimeter leent de Tyon zich vooral voor een grip waarbij de handpalm op de muis rust, maar gamers met wat grotere handen kunnen ook een klauwgrip – met gekromde vingers op de toetsen – toepa en. Door de dertien knoppen is het een druk apparaat om te zien. De ledjes – instelbaar op alle kleuren van de regenboog en verschillende verlichtingspatronen – in het muiswiel en in de omringende rand aan de onderkant weten het uiterlijk nog te redden, maar op het punt van stijl moet de Tyon het afleggen tegen de oude Kone.

Roccat Tyon

Nu nog wasd-toetsen

De linker en rechter muisknop zijn allebei voorzien van twee extra knoppen. Het rubberen muiswiel laat zich uitstekend draaien en het geluid van elke klik wordt gedempt. Tu en de wijs- en middelvinger zit bovendien een soort vin, die je twee kanten op kan duwen met je vingerkootjes. Minder enthousiast zijn we over de toetsen die bedoeld zijn voor de duim. De twee knoppen en een analoge peddel hebben een onregelmatige, hoekige vorm. We merkten dat die knoppen na een langere tijd spelen de duim ruw aan laten voelen.

De eerder genoemde analoge knop verdient verdere uitleg. De muis- en toetsenbordcombinatie kan in de regel alleen maar discrete signalen doorgeven: aan of uit, 1 of 0. De X-Celerator Paddle, zoals Roccat de knop noemt, kan twee kanten op een analoge beweging registreren, vergelijkbaar met de analoge sticks op een controller. Het voordeel dat dit moet opleveren is dat je met bijvoorbeeld Battlefield 4 meer controle hebt over je voertuig. Omdat deze mogelijkheid uniek is voor een muis, hebben we gezocht naar de gedroomde toepa ing van deze vinding, zonder overtuigend resultaat. Het probleem van zo’n unieke feature is dat er nauwelijks games zijn die er wat aan hebben. Voor de besturing van een helikopter of straaljager is een enkele as onvoldoende en je krijgt hetzelfde voor elkaar met een vertrouwde beweging van de muis. Uiteindelijk hebben we de X-Celerator Paddle gedegradeerd tot een nauwelijks gebruikt alternatief voor scrollen.

Als we het muiswiel als drie knoppen rekenen – twee draairichtingen en indrukken – heb je met de Tyon zestien functies binnen vingerbereik. Dat aantal is al niet karig te noemen, maar Roccat doet er een schepje bovenop met de EasyShift-knop. Als je die knop toewijst, kun je alle andere knoppen voorzien van een tweede functie. In principe heb je dan 31 verschillende commando’s onder je vingers liggen, meer dan genoeg voor veruit de meeste games. In de praktijk ligt dit aantal lager, omdat je met het indrukken van de EasyShift een vinger minder beschikbaar hebt voor andere knoppen. Toch blijven de bijna dertig functies een verbluffende hoeveelheid voor een muis. Nu nog wasd-toetsen of een volwaardige analoge stick en je kunt shooters met één hand spelen, als je dat zou willen.

Afnemende meeropbrengst

Roccat lijkt er van uit te gaan dat meer altijd beter is. Inderdaad, 31 beschikbare functies is meer dan de elf die je vaak bij gamingmuizen ziet en je krijgt dankzij de prima driversoftware enorm veel vrijheid om knoppen en macro’s in te stellen. Maar er is een punt waarop het weinig extra oplevert en de wet van afnemende meeropbrengst zich laat gelden. Simulatorgames als Arma en mmo’s kunnen nog enig profijt halen uit een dergelijk knoppenaantal, maar daarvoor moet je moedwillig de tientallen toetsen negeren die je linkerhand op het toetsenbord kan bereiken. De EasyShift-knop leent zich wat dat betreft beter voor een keyboard.

De Tyon was beter af geweest met minder leukigheden, want het hart van de muis klopt als een bus. De Pro Aim R3-laser is een bijzonder goede sensor, die zonder problemen de drukste en snelste bewegingen oppikt. Ondanks de reputatie van lasermuizen konden wij de Tyon niet betrappen op enige ongewenste versnelling. Volgens de specificaties kan de muis bewegingen tot 3,8 meter per seconde bijhouden; ondergetekende, gewone sterveling die hij is, haalt die snelheid bij lange na niet. De sensor behaalt een maximale gevoeligheid van 8200 dots per inch, maar we verwachten niet dat iemand met de huidige monitorresoluties daar gebruik van zal maken.

Roccat Tyon

De muis is uitgebreid in te stellen. Je kunt in het interne geheugen van de Tyon vijf verschillende profielen opslaan die je stuk voor stuk kunt koppelen aan drie applicaties. Naast knoppen-lay-outs en verlichting chema’s kun je in dat profiel ook meenemen hoe gevoelig de muis is, met eventueel een aparte waarde voor hoogte en breedte. Ook is het mogelijk om de sensor te kalibreren voor het soort ondergrond. In theorie zorgt het afstellen er voor dat bewegingen zo betrouwbaar mogelijk zijn en de lift-off – de maximale afstand tu en muis en ondergrond waarop beweging wordt gedetecteerd – wordt geminimaliseerd. We hebben dit getest met een SteelSeries-muismat, de Roccat Raivo en ons eigen Ikea-bureau, maar we kunnen geen noemenswaardig verschil ontdekken. De bewegingen worden telkens braaf geregistreerd door de muis en de lift-off is prima met ongeveer een millimeter.

Helaas ligt de prijs van de Tyon flink wat hoger dan die van de concurrentie. Met een adviesprijs van honderd euro moet je het idee hebben dat je alles uit een muis haalt dat er te halen valt en dat valt niet mee. Zodra je geen boodschap hebt aan volledig instelbare verlichting, een dubbele knopfunctie of de analoge X-Celerator Paddle, doe je er verstandig aan om een goedkopere muis te vinden. De sensor is fenomenaal in zijn precisie en betrouwbaarheid en de muis zelf ligt prima in de hand, maar door een groot aantal features met discutabele waarde leert Roccat’s nieuwe paradepaardje ons een belangrijke les: meer kan ook te veel zijn.

Adviesprijs: 99,99 euro
Pluspunten: Nauwkeurige en betrouwbare sensor, zeer uitgebreide configuratie, stevige palmgrip
Minpunten: Duimknoppen oncomfortabel, EasyShift voegt weinig toe aan muis, X-Celerator Paddle heeft niet veel nut, prijzig

Eindscore: 3/5 sterren


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou