Een TN-paneel met een responstijd van 1 milliseconde, een verversingssnelheid van 144Hz, een 27” beelddiagonaal, uitstekende kijkhoeken en een (zeker voor een TN-paneel) goede kleurweergave: je zou bijna zeggen dat dit scherm alles heeft om de veeleisende gamer te behagen. Bíjna. Maar ook nét niet. Door de G-Sync ondersteuning is dit scherm eigenlijk alleen interessant voor bewoners van het groene kamp. De meerprijs van de G-Sync-chip maakt het scherm voor AMD-gebruikers en bezitters van oudere Nvidia-kaarten een duur grapje.
Strak en gelikt
Wanneer je de monitor uit de doos tilt en het beschermende materiaal verwijdert, valt meteen op hoe strak het scherm er uit ziet. Zwarte randen met een bescheiden zilveren lijn waarin de bedrijfsnaam is gezet. Qua assemblage is dit scherm ook zeker niet de moeilijkste. Waar veel fabrikanten ervoor kiezen om de poot direct aan het scherm te monteren, wordt de poot van de Philips 272G5DYEB los geleverd. De manier waarop deze bevestigd wordt is simpel en snel. Door middel van een kliksysteem kun je de poot aan de achterkant van de monitor vastmaken. Deze constructie voelt erg betrouwbaar en solide aan. Een bijkomend voordeel: geen gemeuk en gepier met schroefjes. De voet wordt middels een simpele duimschroef aan de poot vastgedraaid. De monitor kun je vrij makkelijk in hoogte verstellen en tot 90 graden draaien.
Hoewel TN-panelen doorgaans ongeëvenaard zijn in refresh rate en responstijd, is het alom bekend dat de kleuren vaak te wensen overlaten. Hoewel de zwartwaarden bij de Philips 272G5DYEB niet denderend zijn, kunnen ze ook niet slecht genoemd worden. Daardoor ervaren wij de zwartwaarden niet als storend. Ook zijn de kijkhoeken uitzonderlijk goed. De kleuren en zwartwaarden zijn overigens goed te tweaken met de bijgeleverde SmartControl-software. Zwartwaarden en kleurintensiteit kunnen afzonderlijk voor rood, groen en blauw ingesteld worden. Ook biedt de software de optie om het scherm in een aantal partities in te delen. Handig wanneer er in meerdere applicaties tegelijkertijd gewerkt moet worden.
Dit huis spookt niet meer
Wat ons bij het testen van de Philips 272G5DYEB direct opviel, is het feit dat er geen waarneembare ghosting optreedt. Veeleisende games als Bioshock:Infinite, Battlefield 4 en Metro:Last Light profiteren hiervan. Combineer dit met de verversingssnelheid van 144HZ en G-Sync, waardoor tearing (boven 30 FPS) volledig wegvaagt, en je hebt een uiterst vloeiende ervaring tijdens het gamen. ULMB leek ons bij dit scherm een overbodige functie. Waar ULMB ons bij de review van de AOC G2460PG nog versteld deed staan, gaf het bij de Philips 272G5DYEB geen zichtbaar verschil of voordeel. Een voordeel van G-Sync is dat eventuele framedrops minder storend zijn. Daarom is dit scherm ook voor degenen met een low- tot mid-end-pc interessant. Wanneer je videokaart krachtig genoeg is om constant en stabiel hoge FPS weer te geven, biedt G-Sync overigens geen groot voordeel.
Sterke basis, weinig opties
De aansluitingsmogelijkheden van de monitor zijn enigszins beperkt. Doordat G-Sync ondersteund wordt, is een displayport noodzakelijk. Verder heeft het scherm aan de zijkant een USB 3.0-hub geplaatst. Deze hub moet op een USB 3.0-poort op het moederbord aangesloten. Dit stelt vier USB 3.0-poorten beschikbaar waarvan er een ook kan functioneren als fast charger, fijn als bijvoorbeeld je telefoon snel wat extra prik nodig heeft. Verder heeft de monitor echter geen aansluitmogelijkheden of extra’s.
Voor de Nvidia-gamer met extra bestedingsruimte is de Philips 272G5DYEB een interessant scherm. G-Sync kan een voordeel opleveren en zorgt ervoor dat de game-ervaring vloeiender is. Bijkomend voordeel is dat je zonder zorgen je refresh rate op 144Hz kunt laten staan en G-Sync niet uit hoeft te zetten, want motion blur is bij dit scherm toch geen probleem. ULMB is daarentegen overbodig.
Adviesprijs: 576,50 euro.
Pluspunten: Geen ghosting, geen tearing door G-Sync, goede kijkhoeken, lage responstijd, hoge refresh rate, solide constructie, strak uiterlijk.
Minpunten: Niet interessant voor AMD-gebruikers en mensen met oudere Nvidia-kaarten, kleuren halen niet het niveau van IPS-schermen, weinig aansluitmogelijkheden vanwege G-Sync, ULMB is overbodig.
Eindscore: 4/5 sterren
Dit artikel is geschreven door Chris Peters.
Reacties op: Hardware review: Philips 272G5DYEB - G-Sync in volle glorie
The Chosen One
geert1
Ik hoop het nog een aantal jaren uit te zingen met mijn huidige scherm, en wil daarna direct meerdere dingen combineren: 4K, IPS, G-sync of FreeSync én een prijs van onder de €300. Het zal nog wel even duren voordat zo'n combi werkelijkheid wordt, maar tegen die tijd zijn de videokaarten hopelijk ook snel genoeg om 4K-gaming fatsoenlijk mogelijk te maken (zonder SLI / CrossFire).
Voor nu is het me nog niet het geld waard.
mardeh
- Wanneer je videokaart krachtig genoeg is om constant en stabiel hoge FPS weer te geven, biedt G-Sync overigens geen groot voordeel.
Dus eigenlijk biedt G-Sync enkel voordeel als je tussen de 30 en 60 fps hangt? Of ik mis ik iets.
Ik vind namelijk 600 euro voor een monitor veel geld. Volgens mij kun je beter een vdieokaart van 500 euro kopen en een monitor van 200 dan een videokaart van 100 en een monitor van 600.
Ik heb liever echt 60+ fps dan de visuele illusie van 60+ fps.
Daarnaast is 1920*1080 wel erg karig voor een 27 inch monitor.
Asharon
Swieb
Toast
Aquemini
36gianni36
Ludwig
Zelf heb ik het geldt er wel voor over, want een monitor vind ik een van de belangrijkste dingen, die laat je tenslotte de beelden zien.
msilimburg
sollitdude
ook belachelijk, tal van pinpunten, maar nee hoor, hij moet die 4/5 sterren hebben. jullie zeggen het zelf, bij een beetje deugelijke videokaart zijn de helft van de features van dat scherm niet eens nodig. voor amd kaarten is dit scherm waardeloos!! waarom 4/5 sterren? belachelijk. dit ding is niks innovatief, het zou maar max 3 sterren moeten hebben.
hoeveel heeft philips jullie betaald voor deze review he? ik eis een onderzoek!!!
chris peters, jij maakt een review met 4/5 sterren die dat niet waard is, waarom zo hoog?
Panzermeister
Toast
jaquesparblue
ff verder gezocht, uiteindelijke betaal je dus 280 piek aan nVidia. Zelfde soort schermen (27", 1ms reactietijd, echte 144hz refresh, crappy TN paneeltje) zijn voor 300 euro op te halen. Specs op de Philips site geeft overigens aan dat de response 5ms is.
Goedkoopste kaart met Gsync, de 650, is 100 euro. Als je dan toch geld te veel hebt om met een 650 dit scherm te halen kun je net zo goed voor die 280 euro die je bespaard bij het halen van een normaal scherm een 780 halen. Langer en meer plezier van je kaart en vrij om te switchen als die kaart het voor gezien houdt. En dat voor hetzelfde geld.
Funkyjazz
Fpsbig
En als je nu nog een mooie nieuwe grote crt kon kopen zou ik t waarschijnlijk nog doen ook, ik had vroeger nooit last van v sync input lag en dergelijke en sinds de lcd rommel er is wel allemaal. Plasma is daar ook niet vrij van natuurlijk maar de beeldkwaliteit maakt dan weer een hoop goed.
Panzermeister
Vriess
Dimix
Vriess