De Logitech Z-5500 is een beetje een vreemde eend in de bijt als het om PC-speakers gaat. Met zijn niet geringe prijs van zo rond de 250 euro is hij een stuk duurder dan de gemiddelde 5.1 PC-speakerset. Daar staat echter ook een hoger kwaliteitsniveau tegenover, van zowel de gebruikte materialen als de onderdelen. Toch blijft het een flinke smak geld voor een PC-speakerset. Daarom kunnen we op voorhand al zeggen dat tenzij je de PC in de woonkamer hebt staan of in ieder geval in combinatie met een groot scherm en hem gebruikt voor games, muziek en films, je beter af bent met een goedkopere set van bijvoorbeeld Creative.

Kolossus

Dat klinkt misschien wat bevooroordeeld, maar je zult het snappen zodra je de set voor het eerst ziet (en optilt). Niet alleen is de subwoofer enorm, ook zijn gewicht is indrukwekkend. Ook de satellietspeakers hebben een redelijke omvang, maar die zijn nog wel in menig PC-meubel weg te werken. Bovendien kunnen die speakers ook zeer gemakkelijk aan de muur bevestigd worden. Nee, enkel die enorme subwoofer zien we niet in de gemiddelde PC-hoek passen. De grootte van de subwoofer valt overigens niet alleen aan z’n eigen bouw te wijten, hij bevat namelijk ook een aantal versterkers (zoals aan de koelvinnen achterop te zien valt).

Naast de kolossus en zijn kleinere kompanen krijg je er ook het SoundTouch Control Center bij. Dit is de centrale bedieningseenheid waarmee je niet alleen het volume bedient, maar ook de plek waar je de verschillende soorten geluidsbronnen op aan kunt sluiten. Hij is voorzien van een verzwaarde draaiknop, een blauwkleurig display met daaronder enkele knoppen voor de bediening en achterop bevinden zich meerdere aansluitingen. Naast het los kunnen aansluiten van de verschillende audiokanalen van een PC-geluidskaart kun je er zo’n beetje al het denkbare op aansluiten, van consoles tot muziekspelers. Bovendien is deze Control Center ook het hart van de digitale verwerking van het geluid.

Cirrus

In het hart van het Control Center zit namelijk een Cirrus CS494003 32-bits DSP voor zowel het verwerken van Dolby Digital- als DTS-bitstreams. Daarnaast zorgen de Cirrus CS42526 en CS5351 voor de conversie van signalen van analoog naar digitaal en andersom. We kijken er niet van op als dit je niet veel zegt, maar wij weten dat de chips van Cirrus hoog aangeschreven staan. Wat dat betreft heeft Logitech de Z-5500 met een duidelijke visie ontworpen.

Wat betreft de speakers zien we dezelfde focus op hoge kwaliteit terug. Deze speakers zijn THX-gecertificeerd en leveren indrukwekkende prestaties, zelfs gezien de prijs . Zodra je de zwarte stoffen afdekking verwijdert, zie je dat ze beschikken over een enkele driver, maar dan wel ingepakt in rubber in plaats van het goedkopere schuimrubber dat je vaker ziet in PC-speakersets. Daarnaast zijn ze ook mooi om te zien en misstaan ze zowel op een meubel als aan de muur niet. Hoewel je misschien moeite hebt om ook de subwoofer weg te moffelen, kun je er precies datgene van verwachten dat je denkt wanneer je hem voor het eerst ziet: achterlijk lekkere bastonen. Vooral tijdens het spelen van shooters kan de grond weergaloos onder je voeten schudden op hogere volumes. Niet dat de meesten van ons hier ook daadwerkelijk van kunnen genieten zonder beboet te worden voor geluidsoverlast, maar zo nu en dan kun je er vast even van genieten. Natuurlijk ten koste van de gemoedsrust van je buren.

Dankzij de ingebouwde versterkers in de subwoofer en de verwerking in het Control Center blijft het geluid ook op hogere volumes zuiver en ruisvrij. De verwende audiofiel of geluidstechnicus die installaties van duizenden euro’s gewend is, hoort ongetwijfeld verschil in kwaliteit, maar de Z-5500 is gezien de prijsklasse een prachtige set.

Voor de audiofiel

Je hoeft geen genie te zijn om te snappen dat de Z-5500 alleen weggelegd is voor de audiofiel die de set in gaat zetten voor het genieten van alle mogelijke media. Als je een aparte PC-hoek hebt, dan rechtvaardigt zelfs het feit dat je enorm veel waar voor je geld krijgt met de Z-5500 de aanschaf nog niet. Gebruik je je PC wel als centrale mediaspeler? Dan is het een superieure set ten opzichte van de goedkopere Creative-speakers en komt het qua kwaliteit zelfs in de buurt van het nog duurdere speelgoed.