De G9X is de opvolger van de alweer ruim twee jaar oude G9. De G9 week voor het eerst af van de vrij traditionele muisvorm, en verving rondingen voor vlakkere en vooral kleinere vormen. De G9 werd ook geleverd met twee verschillende behuizingen voor de muis, een wat bredere en gladdere voor algemeen gebruik en een iets kleinere met betere grip voor precisie tijdens het gamen. Ook konden er gewichten in geplaatst worden tot aan 28 gram. Met een knop om rechtstreeks tussen de verschillende dpi-standen te wisselen en een breed spectrum aan programmeringmogelijkheden bood de muis vele handigheden.

Tot dusver niets nieuws onder de zon, want het enige wat de G9X toevoegt is een grotere precisie van de laser. Waar de G9 een maximum had van 3200 dpi, haalt de G9X wel 5000 dpi. Hiermee kun je met de kleinste beweging al in de bovenste hoek van je scherm zitten. Misschien niet voor iedereen ideaal, maar voor hardcore spelers van FPS-games die geilen op snelheid en precisie weldegelijk van belang. Omdat de G9X nog altijd een zeer compleet pakket biedt voor de gamer, nemen we al zijn sterke en minder sterke punten door.

Natuurlijke houding

Tenzij je enorme handen hebt is het grootste pluspunt van de G9X ongetwijfeld de vorm. Het valt je misschien niet op omdat de meeste gamingmuizen min of meer dezelfde rondingen hebben, maar je pols is zelden in rust. Leg je hand maar eens normaal neer op je bureau en vervolgens op je muis, voel je het verschil? De ogenschijnlijk niet zo ergonomische G9X past dankzij zijn compacte en relatief vlakke vorm perfect in de handpalm. Hierdoor is je pols bijna volledig in rust, waardoor je niet snel met een stijve pols komt te zitten bij lange gamesessies.

Dit geldt voor zowel de bredere behuizing voor algemeen gebruik (websurfen, Photoshop) als de behuizing met betere grip voor precisie tijdens het gamen. Onze voorkeur gaat uit naar de laatstgenoemde, met name vanwege de grip. De DryGrip-technologie achter de behuizing zorgt ervoor dat je ook met zweethanden nog comfortabel kunt gamen zonder grip te verliezen, en daarnaast kleurt de muis hiermee volledig zwart, en dat oogt toch net even wat stijlvoller. Als je de behuizing verwijdert, kun je bij een kleine lade waar je tot vier gewichten in kunt stoppen.

Waarom je een muis zwaarder zou willen maken is ons een raadsel, en het lijkt dan ook meer op het volgen van een trend dan een bewuste keuze van Logitech. Immers wil je, of je nu aan het gamen bent of creatief bezig bent, zoveel mogelijk precisie met de minste moeite. Meer kracht moeten gebruiken om je muis te verplaatsen lijkt ons dan ook alleen logisch als je zo sterk bent dat je regelmatig onbedoeld glazen kapot knijpt en deurkrukken verbuigt.

Uiterst nauwkeurig

Een stuk interessanter zijn dan ook de twee knoppen onder de wijsvinger, waarmee je terplekke de dpi in kunt stellen. Hierbij geeft een serie LED-lichten aan in welke stand hij staat, met waardes van 200 tot 5000 dpi. Wie z’n hele arm gebruikt heeft baat bij een lage gevoeligheid, iemand die alleen z’n vingers in combinatie met kleine polsbewegingen gebruikt weer bij een hoge. Wanneer je in de laatste categorie valt voegt een stand van 5000 dpi dan ook echt wat toe. Afhankelijk van de situatie wissel je gewoon naar de stand die voor jou het prettigst is, en zelf konden we de toegevoegde precisie in games als Crysis en Unreal Tournament III zeer waarderen.

Dat snelle aanpasbaarheid aan iedere situatie belangrijk is laat de muis ook zien door te beschikken over een intern geheugen, en een knop onderop de muis om snel te kunnen switchen tussen de twee verschillende standen van het muiswiel. Voor internetgebruik en het bekijken van grote bestanden kan de snelle stand zeer handig zijn, maar wanneer je in een shooter van wapen wilt wisselen schakel je over naar de nauwkeurige stand. Je wilt immers niet opeens een breekijzer vasthouden terwijl je een shotgun probeerde te selecteren. Door een aparte knop te maken voor het schakelen tussen deze standen blijft het indrukken van het wiel vrij voor andere handelingen. De enige kritische noot hier is dat het wiel zich niet gemakkelijk laat indrukken, waardoor die functionaliteit een beetje verloren gaat in het heetst van de strijd.

Het eerdergenoemde interne geheugen is het kersje op de taart als het gaat om opgeslagen profielen voor specifieke games of programma’s. Hier kun je vijf verschillende profielen op opslaan, zodat je de muis ook aan een willekeurige andere pc kan hangen en over je eigen instellingen kunt beschikken. Dat is dus zonder dat je eerst nog de SetPoint-software van Logitech hoeft te installeren. Onderop de muis zit een knop om tussen deze vijf te schakelen en de LED-lichten geven met een aparte kleur aan welk profiel er actief is. Gebruik je echter de software, dan kun je veel meer profielen aanmaken en die direct koppelen aan de gewenste programma’s.

Als je hem voor het eerst ziet zou je het niet denken, maar het is één van de meest comfortabele muizen op de markt, en de enorme hoeveelheid instellingsmogelijkheden maken het moeilijk om hem niet lief te hebben. Voeg daar de enorme precisie aan toe en je hebt een muis die gamers mogen koesteren. Houd er alleen rekening mee dat het muiswiel zich niet gemakkelijk laat indrukken en de kleine vorm een probleem kan zijn voor mensen met buitengewoon grote handen. Kleine zaken misschien, maar het is toch geen goedkope muis, dus dan wil je ook gewoon ongestoord kunnen genieten.


Aan de slag met de Logitech G9X Laser Mouse? Klik op de banner om de optie te krijgen de muis te kopen. Consumenten die dit product kopen maken daarnaast kans op een Digital Make Over t.w.v. 1000 euro.