Microsoft ziet de Xbox 360 ‘Slim’ als de vervanger van de Xbox 360, niet als een model die er naast blijft bestaan. Wat het Amerikaanse bedrijf betreft heeft straks iedereen de Slim in huis en is het oorspronkelijke design uit ons hoofd gewist. Wanneer we de console uitpakken, kost het ons in ieder geval geen enkele moeite om die oude, logge bak te vergeten. De Slim is inderdaad een stuk kleiner en lichter, wat wel zo fijn is, vooral als je hem naast de PS3 Slim zet. Door de ‘Slim’-versies is deze generatie consoles namelijk een stuk compacter en stijlvoller geworden! Overigens is ook de ‘power brick’ een stuk kleiner geworden, wat het een stuk gemakkelijker maakt hem achter je televisiekast te verstoppen.

Futuristisch

Minstens zo opvallend is het nieuwe materiaal waarvan de buitenkant van de Xbox 360 is gemaakt. De case is een stuk gladder en doet denken aan de eerste versie van de PlayStation 3. Het apparaat zit binnen een uur dan ook onder het stof en de vingerplekken. Het valt dus aan te raden de console niet al te veel aan te raken en elke week even af te stoffen, want als hij schoon is, is het een schitterend aanzicht. De knik in het midden is even wennen, maar geeft de console wel een stoer, zelfs futuristisch uiterlijk. De ventilatoropeningen aan de zijkanten ogen net zo futuristisch en doen denken aan de AlienWare-PC’s. Aan beide zijkanten zitten openingen voor ventilatoren, maar deze zijn zo groot dat we ons niet kunnen voorstellen dat het problemen oplevert wanneer je hem liggend neerzet.

De Xbox 360 heeft geen knoppen meer om hem aan en uit te zetten. In plaats daarvan hoef je je vinger alleen maar op de zilverkleurige cirkel (die de plastic cirkel van de oude Xbox 360 vervangt) te leggen, waarna hij vanzelf aan springt. Ook het openen van de diskdrive vergt geen knoppen meer. Je legt je vinger op een icoontje en met een zachte, zwoele piep geeft het systeem aan dat de disk er in kan. Ter vergelijking: deze piep is een stuk minder penetrant dan het felle geluid dat de PlayStation 3 maakt wanneer hij aangezet wordt.

Eindelijk stilte

Het grootste verschil met de vorige Xbox 360-modellen is het geluid dat de Slim produceert. Dat doet hij namelijk niet. Wanneer je geen game speelt, is de console muisstil, een verademing vergeleken met de stofzuiger die we gewend zijn. Wanneer je een game afspeelt, is de diskdrive wel hoorbaar, maar het is nog altijd een stuk zachter dan voorheen. Een heel belangrijke vooruitgang die de ervaring van games en films afspelen op de 360 ten goede komt. Een andere belangrijke verandering is het feit dat de Xbox 360 niet meer oververhit kan raken. Voordat dit dreigt te gebeuren, schakelt het systeem zichzelf namelijk automatisch uit. We hebben natuurlijk niet kunnen testen of de console nu helemaal niet meer kan crashen, want zo lang hebben we hem nog niet, maar we hopen dat dit schandalige probleem nu eindelijk opgelost is.

Wanneer de Xbox 360 opgestart wordt, is alles precies zoals je het kent: het settingscherm waarmee je onder andere de taal en de internetontvangst kunt aangeven, het menu en de avatars die je aan kunt maken. Als je een beetje door het menu bladert, zul je echter toch wat nieuwe dingen over de Xbox 360 Slim te weten komen. Zo zit er (in plaats van de 120 GB in de Elite) maarliefst 250 GB aan schijfruimte in de interne harde schijf. Deze harde schijf heeft een ander formaat dan de vorige versie en is eruit te halen door een klepje te openen, waarna je hem met een voorzichtige ruk eruit haalt. Doordat je sowieso met deze nieuwe harde schijf aan de slag moet, is het wel een vereiste dat je met een forse USB-stick of met een transferkabel de informatie van de oude harde schijf overzet naar de nieuwe harde schijf.

Ook de draadloze internetontvanger is nu standaard ingebouwd en werkt prima. Er hoeft dus niet langer apart een draadloze internetadapter gekocht te worden. Verder zit er een zwarte controller en zwarte headset in de doos, zodat je meteen klaar bent om aan de slag te gaan. De controller is bijna helemaal hetzelfde, maar heeft aan de zijkant een iets gladder oppervlakte en een glossy Xbox-knop in het midden, zodat ook de accesoires beter bij het design van de nieuwe Xbox 360 passen.

De nieuwe Xbox 360 is niet alleen prettig voor het oog, ook onze oren blijven voortaan bespaard van de herrie die min of meer standaard bij een game-ervaring op de 360 kwam kijken. Het is onmogelijk om te testen of dit nieuwe systeem ook stabieler is en niet zo snel meer kapot gaat, maar Microsoft zou wel gek zijn als men dit probleem inmiddels niet had opgelost. De nieuwe Xbox is dus een duidelijke evolutie ten opzichte van de vorige versie en het is het systeem die het eigenlijk vijf jaar geleden bij lancering al had moeten zijn. Als huidige Xbox 360-bezitter moet je jezelf afvragen of je je enorm ergert aan het aanhoudende gezoem van je huidige console, hoe belangrijk veel schijfruimte voor je is en hoe mooi je het nieuwe ontwerp van de 360 vindt. Als je toch van plan bent een nieuwe Xbox 360 aan te schaffen, dan moet je zonder twijfel deze hebben.

De nieuwe Xbox 360 is van 16 juli verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. De spelcomputer gaat 249,99 euro kosten.