Hardware: Coolermaster Storm Inferno | Gamer.nl

Hardware: Coolermaster Storm Inferno | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Cooler Master is bepaald niet groen achter de oren. Al jaren lang maakt het bedrijf ventilatoren, behuizingen en wat al niet meer voor PC’s. Alles voor een zo optimaal mogelijke koeling van je systeem en daarmee optimale prestaties. Recentelijk zijn ze met hun Storm-productielijn ook op de acce oires voor profe ionele gamers gedoken. Het nieuwste product in deze serie is de Storm Inferno, een strakke zwarte muis met stoere rode LED-verlichting. De muis zou optimaal zijn voor MMO-spelers, maar ook spelers van shooters moet overhalen. Wat de primaire doelgroep betreft zijn we redelijk overtuigd van z’n krachten, maar voor het spelen van shooters zijn er duidelijk betere alternatieven. Voordat we daar op terug komen, nemen we eerst even alle specificaties en mogelijkheden van de muis met jullie door.

De Inferno zal voor sommigen een lust voor het oog zijn, wij vinden hem net iets te bol. Met zijn zwarte afwerking en rode LED-verlichting weet hij echter wel indruk te maken in het donker en we kunnen niet ontkennen dat hij ondanks het niet al te dure materiaal zeker een stoere indruk maakt. Aan de voorzijde van de muis (onder de linker- en rechtermuisknop, waar de stoffen draad bevestigd is) zit een rooster waar behoorlijk fel licht uit komt en aan de achterzijde bevindt zich een oplichtend Storm-logo. Beiden zijn mooie toevoegingen en afhankelijk van welk gameprofiel actief is, kun je zelf bepalen hoe deze verlichting is ingesteld. Zo kunnen de lichten langzaam vervagen en weer aanspringen, constant aan blijven of simpelweg uitgeschakeld worden. Wel moeten we hierbij vermelden dat de kleur niet aangepast kan worden en deze dus alleen rood is.

Met het oog op de MMO-speler bezit de muis elf aanpasbare knoppen, die middels de bijgeleverde software ingesteld kunnen worden. Wanneer het standaard profiel actief is, zitten er aan de linker zijkant twee knoppen om mee door een browser te navigeren, Aan de linker bovenkant vind je de zogeheten Storm Tactics-knop die snelle klikken op de linkermuisknop nabootst en aan de rechter bovenkant een macro-knop. Daarnaast tref je onder het muiswiel twee knoppen aan om door de verschillende DPI-standen te navigeren met daaronder weer een knop om tu en de vier mogelijke profielen te schakelen. Wat betreft de profielen is het overigens zo dat de muis over een intern geheugen beschikt zodat je ook op andere PC’s over deze profielen beschikt, zonder eerst daarvoor de software te moeten installeren.

Eenmaal in gebruik valt ons op dat de muis niet geschikt is voor iedere gamer. Houdt je je ringvinger rechts van de muis in plaats van bovenop, dan wordt deze dankzij de vorm van de Inferno lichtelijk naar rechts gedrukt. Hierdoor wordt de gehele hand een beetje naar rechts gedraaid en dat gaat al vrij snel ongemakkelijk aanvoelen. Leg je echter je wijsvinger, middelvinger en ringvinger alle drie bovenop de muis dan merk je dat de muis voor deze houding gemaakt is en dan een stuk comfortabeler wordt. Kijk daarom goed hoe je zelf je muis vasthoudt voordat je hem aanschaft en probeer hem het liefste gewoon even uit. Je wilt immers niet onnodig verkrampen. Met een beetje gewenning konden we echter prima spelen met de muis en ook het gewicht bevalt ons goed. Let wel, het is niet mogelijk om dit gewicht aan te pa en, dus wees hier op bedacht.

Net als met iedere moderne gaming-muis kun je de DPI-stand van de Inferno tijdens het spelen aanpa en en zijn de standaardwaardes hiervan verdeeld over vijf standen met een maximum van 4000 DPI. Tijdens het spelen van een shooter als Metro 2033 kun je weldegelijk profijt hebben van DPI-waardes boven de 2000, maar bij een snellere shooter als Unreal Tournament IIIzijn deze waardes te verwaarlozen, aangezien je daar met een te hoge gevoeligheid over het hele scherm vliegt. Natuurlijk hebben we dit al vaker ondervonden bij het testen van gaming-muizen, maar we merken dat we met de Inferno (mede dankzij zijn vorm) minder controle hebben bij hoge DPI-waardes dan bij het gebruik van bijvoorbeeld de Logitech G9X. Op zich is het een prima toevoeging, maar wees erop bedacht dat het per persoon verschilt hoeveel controle je over de muis hebt afhankelijk van hoe de muis in je hand past.

Wil je alles kunnen aanpa en aan je muis en ook gebruikmaken van het Storm Tactics-systeem dan moet je de bijgeleverde software gebruiken en laat dat nou nog zo gemakkelijk niet zijn. Je worstelt je door een onoverzichtelijke lay-out heen van allerlei tabbladen, vakjes en onlogisch geplaatste opties. Zo kwamen we onder het tabblad van Storm Tactics plots de optie tegen om per profiel de LED-belichting in te stellen. Het kost je een paar minuten om door te hebben waar alles voor dient en waar je het überhaupt kunt vinden. Dat is toch jammer en het zou erg prettig zijn als Cooler Master dit in de toekomst verbetert. Aan opties overigens geen tekort. Je kunt er macros opnemen en toewijzen aan knoppen, scripts toewijzen en tot drie verschillende profielen compleet naar eigen voorkeur aanpa en (het vierde profiel is het niet-aanpasbare standaard profiel). Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je aan de slag met het Tactics-systeem, dat je door middel van knoppencombinaties op de muis zelf in staat stelt tot 32 extra acties toe te wijzen. Iedere actie begint met het indrukken van de speciale Tactics-knop aan de zijkant van de muis en door hier één of twee knoppen extra bij in te drukken (dus bijvoorbeeld de linker- en rechtermuisknop) kun je een actie uitvoeren.

Met een adviesprijs van vijftig euro is de Inferno zeker geen verkeerde muis, aangezien je voor een muis van vergelijkbaar niveau al snel meer betaalt. Ben je echter bereid om meer dan vijftig euro uit te geven, dan zijn er zeker betere alternatieven. Het grootste probleem is dat de muis niet voor iedere houding en hand geschikt is. Daarnaast is de bijgeleverde programmatuur niet bepaald gebruiksvriendelijk. Wat zijn uiterlijk betreft ziet hij er zeker wel stoer uit en voegt de rode LED-verlichting absoluut het nodige toe. We zitten een beetje in dubio. Voor deze prijs heeft de muis behoorlijk wat voor de hardcore gamer te bieden. Toch zijn we maar ten dele overtuigd van z’n kracht. Er zijn simpelweg nog teveel tekortkomingen die het niet de knaller maken die het probeert te zijn.

De Coolermaster Storm Inferno komt vandaag uit en heeft een adviesprijs van 49.95 euro.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou