Het feit dat heel de wereld Rockstar de huid vol scheldt, weerhoudt de firma er niet van door te gaan met de ontwikkeling van de Grand Theft Auto reeks. Na Grand Theft Auto: San Andreas verschijnt nu ook de eerste GTA game voor op de draagbare Playstation, de PSP. Grand Theft Auto: Liberty City Stories is geen rechtstreekse overzetting van een bestaande GTA game, maar een gloednieuw deel in de serie, dat nauw verwant is aan Grand Theft Auto 3. De belangrijkste eigenschappen van het spel, vind je in dit helikopterartikel.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories kopieert de spelwereld van Grand Theft Auto 3 en wekt hierin een geheel nieuw verhaal tot leven. Je kruipt in de huid van Toni Cipriani, een oude vechtersbaas die na jaren van anonimiteit weer uit de schaduw kruipt om de macht in Liberty City in handen van de Leone familie te krijgen. Liberty City wordt drie jaar voor de avonturen uit GTA3 afgebeeld. Bepaalde gebouwen en locaties die in GTA3 met de grond gelijk gemaakt zijn, bestaan in Liberty City Stories nog wel. Zo kom je in Liberty City Stories onder andere een haven voor veerboten tegen, die in GTA3 niet aanwezig was.

Liberty City Stories mag qua stad dan bijna identiek aan GTA3 zijn, voor de gameplay heeft ontwikkelaar Rockstar Leeds meer naar Vice City en San Andreas gekeken. Op het gebied van voertuigen kent het spel naast de reguliere auto's, veerboten, treinen en boten, ook tweewielige vehikels. Motoren, scooters en choppers, ze zijn allen van de partij. De vliegende voertuigen zijn helaas niet van de partij, daar de PSP Liberty City niet van een hoog bovenaanzicht kan weergeven.

Wat uiteraard wel behouden is uit de vorige Grand Theft Auto games, is de vrijheid die je als speler krijgt. Je kunt doen en laten wat je wilt en bepaalt zelf wanneer je voor een missie gaat en wanneer je lekker in de stad gaat lantefanten. De besturing van het spel is aangepast aan de PSP, waarbij het grote verschil is dat de Playstation 2 twee analoge sticks hanteert en de PSP er maar eentje heeft. De camera draait nu mee met het personage, waardoor controle gegarandeerd blijft.

Naast een originele verhaallijn, inclusief nieuwe personages, missies en stemmen, kent Liberty City Stories ook als eerste 3D Grand Theft Auto game een multiplayer mode. Met maximaal zes spelers kan via WiFi tegen en met elkaar gespeeld worden. De multiplayer mode bestaat uit zeven modes, waarin zowel geknald als geracet wordt. De klassieke deathmatch en team deathmatch modes zijn van de partij, samengevat onder de term Liberty City Survivor, maar ook ietwat meer extravagante modes passeren de revue. Zo moet je in de Stretch mode de auto van je tegenstander uit zijn basis jatten en deze naar je eigen basis zien te krijgen. Enkel wanneer ook jouw auto in je eigen basis staat, kun je scoren.

Een andere leuke mode is de Wedding List. Verspreid door de stad staan verschillende auto's, die á la Gone in 60 Seconds naar een bepaalde haven gebracht moeten worden. Iedereen speelt voor zichzelf en probeert zoveel mogelijk auto's in een zo goed mogelijke conditie naar de havens te rijden. Per afgeleverde auto krijg je een bedrag toegekend en nadat alle auto's opgehaald en afgeleverd zijn, wint de speler met de dikste portemonnee.

Gedurende deze week zul je nog veel meer te weten komen over Liberty City Stories. Naast verdiepende en uitbreidende informatie, geven we je natuurlijk ook onze ongezouten mening over het spel in de review. Lukt het Liberty City Stories de Grand Theft Auto eer hoog te houden?

Grand Theft Auto: Liberty City Stories Ontwikkelaar: Rockstar Leeds Uitgever: Take Two Platform: PSP Prijs: €49,99 Release: 2 december