Grand Theft Auto (GTA) is tegenwoordig één van de belangrijkste, populairste en meest winstgevende franchises van de game-industrie. De reeks is echter ook één van de meest controversiële gamereeksen en wordt regelmatig in verband gebracht met geweldsdelicten. Wij gingen op het criminele pad en doken voor je in de geschiedenis van GTA, voordat we later deze week vooruit blikken op de aankomende release van het vijfde deel, GTA: San Andreas. Grand Theft Auto (1997: PS1, PC)

Tot de eerste Grand Theft Auto hadden we in games, met uitzondering van Dungeon Keeper, voornamelijk de goedzak gespeeld. GTA bood gamers echter de kans om in de huid te kruipen van een crimineel, die in een gigantische stad zijn geld bij elkaar diende te schrapen met verschillende illegale praktijken. Uniek aan Grand Theft Auto was de hoge graad van vrijheid. De drie steden in het spel, Liberty City, Vice City en San Andreas, waren volledig vrij toegankelijk. Elke auto die je zag, kon je direct stelen. Kwestie van er voor te gaan staan, de bestuurder tot stoppen te dwingen en zelf achter het stuur plaats te nemen.

Met wat nutteloos rond lopen kreeg je echter niet veel geld bij elkaar, daarvoor diende je missies te voltooien. Zo kon je kiezen uit een aantal beschikbare missies bij een centraal punt met telefoons, of één van de vele submissies spelen die je kreeg door in bepaalde geparkeerde auto's te stappen. Het was ook mogelijk geld te verdienen door auto's te stelen en deze in te leveren bij de schroothoop.

Ondanks dat GTA een erg origineel en verslavend spel was, waren niet alle critici even lovend over de titel. Het zou onnodig gewelddadig zijn en ook technisch hopeloos achterhaald. Het spel werd immers gespeeld vanuit een bovenaanzicht, waarbij enkel de gebouwen in 3D waren. In die tijd was een volledige 3D stad technisch echter nog niet haalbaar, en het bovenaanzicht zorgde gelukkig wel voor fantastische gameplay: ook in multiplayer! Grand Theft Auto was een feest om over een lokaal netwerk te spelen, een ware chaos.

Grand Theft Auto: London 1969 (1999: PS1, PC)

Grand Theft Auto: London 1969 was een stand-alone aanvulling voor de originele Grand Theft Auto, en kwam eigenlijk veel te laat op de markt. Meer dan 1,5 jaar na het origineel en slechts een half jaar verwijderd van de opvolger, wist de aanvulling als product niet echt meer te overtuigen. Niet dat het spel niet leuk was, verre van zelfs. De Engelse hoofdstad anno 1969 werd leuk weergegeven in het spel, met de kenmerkende dubbeldekkerbussen en toeristische hoogtepuntjes. Ook moest je er rekening mee houden dat de auto's in Engeland aan de linker kant rijden. GTA: London 1969 is trouwens de enige game uit de originele GTA reeks die nog niet in 3D is omgezet, of zouden ze ermee bezig zijn?