Joe van Burik: We worden van tijd tot tijd doodgegooid met cijfers over verscheping en productie, vaak afkomstig van consolegrootheden zelf, maar dat is niet echt een goede graadmeter te noemen. Daarom hoor ik zoiets soms liever van de verkoper zelf, zeker als die achter de toonbank staat in meerdere steden. Dus: welke console verkoopt nou eigenlijk het best bij jou?

Roy Swiers: Dat is de laatste paar jaar absoluut de PlayStation 3, al verkoopt de Xbox 360 ook nog steeds lekker. Het valt me op dat de PS3 veel vaker wordt verkocht aan en voor jongere gamertjes, die hebben een duidelijke voorkeur voor Sony's machine. Als reden hiervoor worden vaak de gratis online speelmogelijkheden gegeven. De Wii en Wii U doen het veel minder. Op het gebied van handhelds doet Nintendo het wel weer goed, de 3DS XL lijkt flink in de lift te zitten bij ons.

JvB: Ik begrijp van verschillende ontwikkelaars dat een kwart tot maar liefst de helft van de spelcomputerbezitters niet eens de moeite neemt om z'n console op het internet aan te sluiten. Spelen online mogelijkheden volgens jou echt een doorslaggevende rol?

RS: Veel kiddo's spelen graag Call of Duty met hun vriendjes. Bij PS3's voor die doelgroep wordt dan ook bijna altijd een versie van CoD verkocht. Het is verder niet vaak onderwerp van gesprek, maar ik heb van veel klanten het idee dat ze een spelcomputer vooral kopen om soms even een potje te voetballen of wat te racen. Daardoor verkoopt de huidige 12GB Playstation 3 ook erg goed. Die mensen spelen vaak maar een of twee games en niet online en hebben dus niet meer nodig. De uitgebreidere online mogelijkheden doen er overigens verder vaak niet toe hoor, tenzij ze helemaal gratis zijn. Maar uiteraard zijn er ook andere redenen om voor een bepaalde spelcomputer te kiezen.

JvB: Zoals de prijs misschien? In de tijd dat je voor het geld voor een PS3 ook een Xbox 360 en een Wii kocht, zul je dat ook wel hebben kunnen terugzien in de verkoopcijfers. Zeker bij mensen die een console halen om af en toe even een potje te spelen. Ik stel me trouwens voor dat die groep een stuk groter is dan de mensen die heel gedecideerd voor een bepaalde spelcomputer gaan, of heb ik dat mis?

RS: Natuurlijk is de prijs een belangrijke overweging, al heb ik vaak het idee dat mensen wachten tot een bepaalde prijs in plaats van dat ze hun spelcomputer uitkiezen om basis van de bestaande prijs. Mensen zijn van nature vaak merkvast. Eens een PlayStation, altijd een PlayStation. Je ziet maar weinig mensen bewust switchen. Soms doen ze het in een opwelling, maar dan komen ze daar regelmatig op terug omdat de andere spelcomputer niet de exclusieve games biedt die ze toch altijd graag speelden. Ik denk dat het merk een grotere rol speelt dan velen denken, net als de beschikbare exclusieve games, dus. Wil je per se een Halo, Gran Turismo of Mario, dan moet je wel de bijbehorende console kopen.

JvB: Als je het zo stelt, gaat het uiteindelijk dus nog steeds om de games. Ik vraag me af of de heren spelcomputerfabrikanten dat ook nog zo zien. Als je ziet dat sociale interactiviteit de sleutelwoorden zijn voor de nieuwe generatie consoles, met Miiverse in het geval van de Wii U en de aankondiging dat je vrijwel alles kunt delen met de PlayStation 4, lijkt het me dat merkvaste consumenten zich daardoor niet laten verleiden tot de aankoop van een ander merk. Ik stel me zelfs voor dat je überhaupt niet één klant in de winkel gehad hebt die zei: leuk joh, straks kan ik alles wat ik doe in games rechtstreeks delen met m'n vrienden via Facebook!

RS: Het draait om de games, maar vermoedelijk meer om het welbekende 'wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet' dan het gegeven dat mensen een console uitzoeken op basis van de beste games die op dat moment beschikbaar zijn. Ik denk overigens niet dat de sociale interactiviteit die bij de nieuwe generatie geboden wordt is bedoeld om klanten te trekken, meer om reeds tevreden klanten te bedienen met extra functionaliteit. We zijn zo gewend aan het delen van informatie via sociale netwerken dat het een meer dan logische stap lijkt. Maar inderdaad, ik heb er nog geen positieve opmerking over gehoord in de winkel. Integendeel.