Okay, okay. Toegegeven: we hebben al véél over Games in Concert geschreven. Maar ja, we zijn nu eenmaal beretrots op het evenement en kunnen niet wachten op een vervolg. Om de serie achtergrondartikelen af te sluiten gingen we nog met de microfoon door de redactie van Gamer.nl heen en hingen we iedereen de vraag voor: wat vond jij van Games in Concert? Iris: Games in Concert heeft mij geraakt. Simpeler kan ik het niet zeggen. Met tranen in mijn ogen en een brok in m’n keel heb ik geluisterd naar Mario en Zelda. Zo mooi om te zien hoe het publiek uit zijn dak gaat bij het horen van de nummers en de herinneringen die het naar boven brengt. Floor Jansen heeft een meer dan prachtige vertolking gegeven van Final Fantasy Crystal Chronicles en het Metropole Orkest en het koor Pa’dam zijn de werkelijke sterren van de avond gebleken. Games in Concert is naar mijn idee een heel mooi initiatief dat door Gamer.nl en NCRV op een heel goede wijze is neergezet. Natuurlijk waren er wat schoonheidsfoutjes maar het algehele gevoel dat iedereen overhield na afloop was bijzonder positief. Voor herhaling vatbaar! En snel ook…

Hoogtepunten:

1. Super Mario Bros.

2. Civilization 4

3. Legend of Zelda

Volgend jaar:

1. Eluna's Song - Grandia II

2. Secret of Mana

3. Advent Rising Erwin Bergervoet:Games in Concert heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. De uitvoeringen van het Metropole Orkest waren, op een paar na, beter dan de originele nummers en bezorgden me bij momenten kippenvel - en dat krijg ik niet snel. Het koor Pa'dam vulde het orkest geweldig aan met vocale stukjes tijdens de nummers en vervulde zelf de hoofdrol in het prachtige nummer uit Civilization IV, misschien wel het hoogtepunt van de avond. Dat er naast de bombastische oorlogsmuziek ook plaats was voor dergelijke exotische muziek, de Wild West-klanken van GUN en het Caribische van Monkey Island, maakten Games in Concert tot een unieke mix. Helaas pakten niet alle 'experimenten' even goed uit. The Sheer was net iets te overweldigend qua volume en vooral Eboman paste niet goed in het plaatje, hoe origineel het ook mocht zijn. Daarnaast is er ruimte om het visuele aspect nog flink te verbeteren, want de gamebeelden waren veelal repetitief, lelijk afgeknipt en nietszeggend.

Hoogtepunten:

1. Civilization IV

2. Super Mario Bros

3. Battlefield

 

Volgend jaar:

1. Katamari Damacy (met een koortje)

2. Grim Fandango

3. Leisure Suit Larry Erwin Vogelaar: Na een ietwat tegenvallende Gameplay, maakte Games in Concert zoveel goed! Ik zag zelf onwijs uit naar het evenement en het concert heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Hoewel de beelden op het scherm niet al te goed waren en het technisch ook lelijk werd vertoond, draaide de avond om de muziek en daar heeft het Metropole Orkest met koor Pa'dam uitermate in voldaan. Het idee van Eboman was daarbij leuk en hij zal ongetwijfeld goed kunnen vermaken, maar hier verpeste zijn kunstjes helaas de muziek. Hoogtepunt voor mij was zonder enige twijfel One-Winged Angel, want ik zat werkelijk met kippenvel over mijn hele lijf te genieten. Ook had ik totaal niets verwacht van Civilization 4, maar wat een prachtige uitvoering van het Onze Vader in het Swahili! Al met al heb ik genoten en zie ik nu al uit naar volgend jaar.

Hoogtepunten:

1. Final Fantasy VII

2. Civilization 4

3. Super Mario Bros

Volgend jaar:

1. Kingdom Hearts

2. Shadow of the Colossus

3. Star Wars (Duel of the Fates) Ronnie: Wat een zwaar weekend was het zeg! Ik liep twee dagen rond op de Gameplay, maar achteraf beschouwd was dat evenement voor mij niet zo interessant en vooral te druk en lawaaierig. Gelukkig maakte Games in Concert alles meer dan goed! Een fenomenale afsluiter van een intensief weekend. Aanvankelijk zat ik nog in redelijke spanning of alles wel goed zou verlopen, maar de organisatie bleek prima.

Buiten de goed lopende organisatie, was het echter natuurlijk de muziek waar het om draaide. Ik ben zelf een muziekliefhebber en ook game soundtracks behoren daartoe. Voor mij was het daarom een onvergetelijke ervaring, zeker wanneer muziekstukken uit jeugdsentimenten als Super Mario Bros., The Legend of Zelda of Final Fantasy VII op fantastische wijze ten gehore gebracht worden. Dit werd aangevuld met topmuziek uit een recenter verleden zoals van Monkey's Island 3, Killzone en MGS2, en laten we ook de aangename verrassingen van bijvoorbeeld Civilization 4 niet vergeten! Ik kon ook bijzonder genieten van de enthousiaste reacties van het publiek, wat lang niet alleen uit gamers leek te bestaan. Jammer van de mislukte implementatie van Eboman en dat de uitvoeringen van Metroid Prime en World of Warcraft wat tegenvielen, want voor de rest was het een top evenement!

Hoogtepunten:

1. Final Fantasy VII - Nobuo Uematsu - One Winged Angel

2. Civilization 4 - Christopher Tin - Baba Yetu

3. Super Mario Bros. - Koji Kondo - Overworld/Underground/Underwater

Volgend jaar:

1. Shadow of the Colossus

2. Psychonauts

3. Kingdom Hearts

Yarno: Na me een uurtje te hebben vermaakt met de koters die schreeuwend om goodies flauwvielen op de Gameplay, was het toch echt tijd om op weg te gaan naar Vredenburg, de plaats van Games in Concert. Zonder twijfel was dit de kers op een toch al geslaagd weekend. Eerst mochten we posters plakken, back-stage nietsen en culinair genieten bij een niet nader te noemen fastfood-keten. Rond kwart over acht was het dan eindelijk zo ver en gingen de lichten uit. Met de schitterende muziek van Halo begon Games in Concert. Het hele concert was super. Het klinkt misschien logisch dat iemand van de organisatie dit zegt, maar ik zat daar meer als fanatiek gamer dan als gamejournalist. Het was de liefde voor games, en dan met name de muziek in games, die ervoor zorgde dat ik zo genoten heb van Games in Concert.

Hoe mooi de opening met Halo ook was, twee hoogtepunten waren er net voor de pauze. Met de muziek van Super Mario Bros. en Final Fantasy VII wist het Metropole Orkest met behulp van het koor Pa'Dam zichzelf te

overtreffen. Halo was kippenvel, Killzone was indrukwekkend, maar de muziek van Super Mario Bros. was nostalgie, herinneringen, jeugdliefde en simpelweg geschiedenis. Ook na de pauze waren er enkele toppers in de line-up, waaronder Zelda en Civilization IV. Persoonlijk was het echter Monkey Island dat de meeste indruk gemaakt heeft. Deze gamereeks is verantwoordelijk voor mijn liefde voor games, en op het moment dat de Caribische tonen door de zaal klonken, kreeg ik het koud en warm tegelijk. Gelukkig had ik mijn telefoon op 'record' gezet en is de theme van Monkey Island nu mijn nieuwste ringtone. Mocht iemand me binnenkort willen bellen, het kan zijn dat het lang duurt voordat ik opneem, aangezien ik zo elke keer weer kan nagenieten van een hoogtepunt in 2006.

Hoogtepunten:

1. Curse of Monkey Island theme

2. Super Mario Bros.

3. Final Fantasy VII

Volgend jaar:

1. Total War (alle delen)

2. Mafia

3. Rainbow Six (eerste deel)

Matthijs: Zeer nieuwsgierig wachtte ik af toen dirigent Christopher Lennertz zijn handen ten hemel hief om met het eerste stuk te beginnen. En direct maakte kippenvel zich van mij meester. Wát imponeerde het Metropole Orkest, ongelooflijk! Vrijwel elk stuk dat gespeeld werd, bracht de zaal in extase. Muzikaal gezien krijgt Games in Concert van mij dan ook een dikke tien. Helaas kan dat niet gezegd worden van Eboman, de beelden op de achtergrond en de presentator. Desondanks was ik diep onder de indruk van de verschillende stukken. De fantasy-muziek en de Nintendo-stukken spraken mij niet echt aan, maar Halo 2, Battlefield, Metal Gear Solid 2, Killzone, James Bond, Gun: alles werd zó fantastisch uitgevoerd, vele malen mooier dan ooit uit je speakers mogelijk is.

Een eervolle vermelding moet ook uitgaan naar het muziekstuk van Overlord. Deze role-playing game wordt ontwikkeld door het Delftse Triumph Studios, en het muziekstuk hiervan was een primeur op Games in Concert. Als de schoonheidsfoutjes worden weggepoetst dan krijgen we volgend jaar een volmaakte uitvoering.

Hoogtepunten:

1.Halo 2

2. Metal Gear Solid 2

3. Final Fantasy 7

Volgend jaar:

1. Commandos 2: Men of Courage

2. Mafia

3. Call of Duty (als je het plein in Stalingrad bestormt)

Peter: Games in Concert was het hoogtepunt van de dag. Daar zijn we het met de crew wel over eens. Toen we aanwezig waren bij de repetitie werd het me al duidelijk: dit gaat echt goed worden. Ik kreeg meteen kippenvel toen de klanken van Metal Gear Solid 2 over ons heen golfden. En het daadwerkelijke concert was nog niet eens begonnen.

Een aantal dingen zijn voor verbetering vatbaar, maar over het algemeen was Games in Concert een doorslaand succes. Persoonlijk vond ik het jammer dat het optreden van Eboman niet echt goed uitpakte, want ik weet dat hij een goede artiest is. Misschien is een stand-alone concert van hem een beter idee. PA'dam en Floor Jansen waren echter totaal op hun plaats als aanvulling op het orkest.

Het viel me wel op dat de algemene toon van de muziek zeer bombastisch was, maar dit is gezien de aard van de games geen verrassing te noemen. En bombastisch is zeker niet lelijk. Daarbij waren er genoeg nummers die voor afwisseling zorgden en het geheel compleet maakten.

More!

Hoogtepunten

1. Final Fantasy: Crystal Chronicles met Floor Jansen

2. Civilization 4 met PA'dam

3. Killzone met PA'dam

Volgend jaar

1. Shadow of the Colossus

2. Earthworm Jim

3. Final Fantasy VIII

Kortom, je hoort het al: we zijn gewoon harstikke enthousiast over het concept en de avond. Oh, vergeet ik bijna m'n eigen mening: Iedereen die er was: tot volgend jaar. En iedereen die er niet was: ook tot volgend jaar!