Games in Concert was niet alleen een hoogtepunt voor liefhebbers van orkestrale en symfonische gamemuziek. Om het repertoire van de avond wat extra kracht bij te zetten, werden er ook drie artiesten uit totaal andere genres bij het evenement gehaald. Eén van de vreemde eenden in de bijt was Floor Jansen, zangeres van de metalband After Forever. Gesteund door het Metropole Orkest zong zij de nummers ‘Sound of Wind’ uit de Final Fantasy reeks en ‘Today’ van Junkie XL, te vinden op de soundtrack van Burnout: Revenge. Een paar uur voor de uitvoering spraken wij met Floor.

Met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat ik nog nooit van de band After Forever heb gehoord. Echter, na twee minuten naar de stem van Floor geluisterd te hebben tijdens de laatste repetities en de soundcheck, ben ik totaal overstag en zelfs zeer geïnteresseerd geraakt in wat de band nu allemaal uitspookt. Want dames en heren, wat kan deze boomlange meid zingen!

Floor is een voortvloeisel van de Rockacademie, een vrij nieuw fenomeen in Nederland. Al tijdens haar tijd aan de Rockacademie vormde ze met vrienden een bandje, dat nu al aan de vijfde CD toe is en na optredens op Pinkpop en Lowlands behoorlijke populariteit geniet. Floor’s prachtige stem die loepzuiver de hoogste tonen kan halen, zorgde tijdens het concert voor een fluwelen uitvoering van het nummer Sound of Wind. Maar als gamers zijn wij natuurlijk niet primair geïnteresseerd in de techniek achter de muziek. De grote vraag is of Floor zelf wel eens een game aangeraakt heeft.

Gamer.nl: Dag Floor, tof dat je nog even tijd voor ons hebt zo vlak voor het concert. Al een beetje nerveus?

Floor: “Ja, eigenlijk best wel. Het is allemaal zo kort dag en pas een week geleden kreeg ik het tweede nummer (Junkie XL’s ‘Today’ -redactie) opgestuurd, dus ik heb flink moeten blokken om de tekst te leren en in samenwerking met het Metropole Orkest de toonhoogte en dergelijke te bepalen. Maar het is allemaal echt super tof, ik ben echt blij dat ik de kans heb gekregen om aan zo’n uniek evenement mee te mogen doen. Er is keuze tussen zoveel mensen en dan word ik uitgenodigd, echt een eer.”

Gamer.nl: Je zingt vanavond een nummer uit de Final Fantasy reeks, zei die naam je al iets voordat je gevraagd werd voor dit evenement?

Floor: “Om eerlijk te zijn: helemaal niet. Er gaat echt een wereld voor me open nu ik de muziek gehoord heb die in games aanwezig is. Ik wist niet dat er zulke mooie muziek gemaakt werd voor dit medium.”

Gamer.nl: En ja, je voelt hem al aankomen natuurlijk: heb je zelf wel eens games gespeeld?

Floor: “Ik ben zó onhandig dat ik écht geen games kan spelen. De handigheid met je handen ontbreekt bij mij gewoon op de een of andere manier. Mijn bandleden spelen wel vaak games. In de bus naar concerten wordt er op de consoles flink wat afgeracet. En ze spelen ook van die games waarin je met van die hele sexy meisjes in hele hete pakjes speelt haha, echt super. Maar als je mij moet vragen welke games ik gespeeld heb, poe. Oh ja! Tetris, daar was ik echt goed in. Maar ja, dat geldt waarschijnlijk voor elke vrouw, haha.”

Gamer.nl: Ben je na deze ontmoeting met de gamesmuziek ook geïnteresseerd geraakt in de games die achter de muziek schuil gaan?

Floor: “Nee, eigenlijk niet. Ik vind games namelijk véél te gewelddadig, al dat schoppen en slaan hoeft mij voor niet. Games zonder geweld spreken mij een stuk meer aan, maar ik denk niet dat ik het type ben om veel te gamen. Wel vind ik games leuk waarin je wat moet oplossen. Hoe heet dat? Ja, adventure games ja.”

Gamer.nl: Terug naar de muziek. Hoe heb je de nummers ingestudeerd?

Floor: “Ik kreeg ongeveer twee maanden geleden voor het eerst de muziek van Martin (arrangeur –redactie). Dit was gewoon een MP3’tje, wat ik toen op m’n iPod heb gezet en steeds maar weer ben gaan luisteren. Afgelopen vrijdag ben ik met het Metropole Orkest samen gekomen voor de repetities en is het voor het eerst ten gehore gebracht. Het klonk echt super!”

Ach, we nemen het Floor ook niet kwalijk dat ze niet gamet. Haar optreden tijdens Games in Concert was geniaal en zorgde voor kippenvel op de armen. We bedankten Floor na het gesprek en wensten haar veel succes zo alleen op het podium. Oh, tot slot hadden we natuurlijk nog één vraag:

Gamer.nl: Wat trek je aan vanavond?

Floor: “Haha, even kijken. Een zwarte broek met een glittertopje, spannend hè?”